Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιαν-2020 10:18

  Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:55

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Την επόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 10:30 θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Είναι η πρώτη φορά ιστορικά όπου αποσυνδέεται η εκλογή του ΠτΔ από πρόωρη διάλυση της Βουλής και προσφυγή στις κάλπες εξαιτίας της πρόσφατης αναθεώρησης του Συντάγματος.

  Η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου μετατίθεται για την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή καθώς η ανακοίνωση της κ. Σακελλαροπούλου από τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ επισπεύδει την διαδικασία εκλογής του νέου ΠτΔ στη Βουλή.

  Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι φανερή ονομαστική. Σύμφωνα με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, στην πρώτη και αν χρειαστεί και στη δεύτερη ψηφοφορία (μετά από πέντε ημέρες, δηλαδή τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου) απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή του ΠτΔ. Στην ψηφοφορία οι "300" ψηφίζουν λέγοντας το όνομα του υποψηφίου είτε "παρών". Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεκτές είναι υποψηφιότητες οι οποίες γίνονται μόνο από τα κόμματα, δηλαδή όχι αυτοπροτάσεις.

  Εάν δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες (Σάββατο 1η Φεβρουαρίου) και απαιτούνται 180 ψήφοι. Εάν και πάλι δεν υπάρξει αποτέλεσμα στην τέταρτη ψηφοφορία απαιτούνται 151, ενώ στην πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία στην ακραία περίπτωση που απαιτηθεί, ο ΠτΔ μπορεί να εκλεγεί ακόμα και με σχετική πλειοψηφία.

  Είναι προφανές πως για να εκλεγεί στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες η μοναδική μέχρι στιγμής υποψήφια, χρειάζεται ψήφους και της αντιπολίτευσης καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει 158 βουλευτές. Εάν ψηφιστεί θετικά και από το Κίνημα Αλλαγής αναμένετε να εκλεγεί με 180 δηλαδή στην τρίτη ψηφοφορία. "Κλειδί" για την εκλογή της από την πρώτη ψηφοφορία είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία έχει την επιλογή να ψηφίσει θετικά ή ‘παρών’.

  Η ανακοίνωση της Βουλής:

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ