Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιαν-2020 09:15

  Στο… παρά πέντε των ανακοινώσεων Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  Στο… παρά πέντε των ανακοινώσεων Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μπροστά σε ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο, με πυκνές πρωτοβουλίες σε εσωτερικό επίπεδο, αλλά και στη διεθνή σκακιέρα, βρίσκεται το κυβερνητικό οικοσύστημα της Νέας Δημοκρατίας.

  Συμπληρώνοντας έξι μήνες από την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει τον κύκλο των επισκέψεών του σε υπουργεία, που έχει ως στόχο να τεθεί επί τάπητος η μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης της ατζέντας τους και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων και πολιτικών τους.

  Η αρχή θα γίνει από το υπουργείου Τουρισμού και θα ακολουθήσουν, σε πρώτη φάση, το υπουργείο Εργασίας (την Παρασκευή) και το υπουργείο Παιδείας (την ερχόμενη Τρίτη) τη στιγμή που το βλέμμα των "γαλάζιων" εστιάζει σε δύο ακόμα σημαντικά ορόσημα.

  Τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, με τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να αποτυπώσει την οπτική του κυβερνητικού στρατοπέδου γύρω από τη δομή του νέου συστήματος.

  "Ο εκλογικός νόμος που καταθέτει η κυβέρνηση απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές. Ο νόμος αυτός επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο, όμως, δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού. Θα ξεκινά από το επίπεδο του 25% και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα, δε θα δίνεται κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%. Στο κόμμα που συγκέντρωσε ακριβώς 25% θα δίνεται bonus 20 εδρών. Από εκεί και πάνω, μέχρι το ποσοστό του 40%, θα δίνεται μπόνους μία έδρα για κάθε 0,5%. Ανώτατο bonus θα είναι οι 50 έδρες και θα δίνεται στο κόμμα που θα έχει το 40% των ψήφων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα κόμμα που κινείται κοντά στα 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή. Σημειώνεται ότι μπόνους 50 εδρών δεν σημαίνει ότι ένα κόμμα με ποσοστό 40% παίρνει 50 έδρες περισσότερες από ό,τι θα έπαιρνε με απλή αναλογική. Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα", τόνισε, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

  Το μήνυμα ότι με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου ολοκληρώνονται οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν σταθερότητα στη χώρα είναι εξακολουθητικό, όσο η συνεδρίαση της "γαλάζιας" κοινοβουλευτικής ομάδας και το…ραντεβού της Ολομέλειας κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικά για ένα ακόμα λόγο…

  Ανοίγει τα "χαρτιά του" για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  Είτε στη συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είτε κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης είναι πιθανό να φέρει στο προσκήνιο το όνομα που θα προτείνει η κυβερνητική παράταξη όσον αφορά στον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  Με όλα τα δεδομένα να δείχνουν ότι η απόφαση για μη ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου είναι ειλημμένη, ο πρωθυπουργός αναμένεται (ακόμα και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα) να ενημερώσει τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν προβεί στις τελικές του ανακοινώσεις.

  "Η συνταγματική προθεσμία είναι μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Το οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι τη συνταγματική προθεσμία είναι ανοιχτό", σημείωσε ο κ. Πέτσας. "Νομίζω ότι δεν έχω πέσει στον πειρασμό να πάμε στην ονοματολογία όλο αυτό το διάστημα. Θα ήθελα και εσάς να σας παρακαλέσω να μην συνεχίζουμε το θέμα της ονοματολογίας. Η συνταγματική προθεσμία είναι κοντά. Να σεβαστούμε την ανακοίνωση του ονόματος που θα κάνει ο πρωθυπουργός", συμπλήρωσε, ερωτηθείς εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει αποφασίσει τη μη ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

  Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

  Στον απόηχο της ανακοίνωσης των χωρών που θα κληθούν να συμμετάσχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη (από τον κατάλογο απουσιάζει η Ελλάδα) κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι η Αθήνα έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα πολλές διεθνείς πρωτοβουλίες, τόσο σε επίπεδο πρωθυπουργού, με διμερείς επαφές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όσο και στο επίπεδο του υπουργείου Εξωτερικών, με επαφές του Νίκου Δένδια με ομολόγους του σε διμερές ή σε πολυμερές επίπεδο.

  "Ουδείς μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα από τις εξελίξεις. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η επίσκεψή του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η συμφωνία για κατασκευή του αγωγού EastMed, καθώς και η διάσκεψη του Καΐρου. Βεβαίως η ελληνική πλευρά επιδιώκει ενεργά να συμμετέχει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την πολιτική επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, όπως είναι και η διαδικασία του Βερολίνου. Η Αθήνα έχει ζητήσει να λάβει μέρος, αλλά παράλληλα ενισχύει τη διεθνή παρουσία της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι από τα κράτη που στην αρχή πήραν μέρος στην εδραίωση αυτής της πρωτοβουλίας. Είναι επομένως άλλοι αυτοί που πρέπει να απαντήσουν για το θέμα αυτό", σχολιάζουν στελέχη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε αιχμηρός, απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου.

  "Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του, μας ξεπερνά. Ας αναλογιστεί τις ευθύνες του, καθώς τον Ιούνιο του 2015, οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας. Απούσα λοιπόν τότε η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις διασκέψεις του Άμπου Ντάμπι (2017) και των Παρισίων (2018). Ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε, επίσης, να γνωρίζει ότι η διάσκεψη στο Παλέρμο αποτέλεσε μια ιταλική πρωτοβουλία, τελείως ξεχωριστή διαδικασία από αυτή του Βερολίνου. Τελικά, το μόνο πισωγύρισμα είναι η αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής. Και σε αυτό, πάλι απομονωμένος βρίσκεται", επεσήμανε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ