Τρίτη, 14-Ιαν-2020 13:22

Αντίστροφα κυλάει ο χρόνος για την ανακοίνωση του ονόματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ανακοίνωση του ονόματος που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

"Η συνταγματική προθεσμία είναι μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Το οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι τη συνταγματική προθεσμία είναι ανοιχτό", σημείωσε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. "Να σεβαστούμε την ανακοίνωση του ονόματος", επεσήμανε, ερωτηθείς εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει αποφασίσει τη μη ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Εστιάζοντας στα του εκλογικού νόμου, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι κοντά στο προηγούμενο εκλογικό σύστημα. "Δεν απέτρεψε τη διαμόρφωση κυβερνήσεων συνεργασίας, όχι μόνο δύο κομμάτων, αλλά και περισσότερων, όπως το παράδειγμα της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο εκλογικός νόμος δεν αποτρέπει τις συνεργασίες. Θέλουμε όταν ένα κόμμα λαμβάνει μεγάλο ποσοστό να μπορεί να σχηματίζει γρήγορα αυτοδύναμη κυβέρνηση και να θέσει το πρόγραμμά του σε εφαρμογή", είπε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι ο νέος εκλογικός νόμος έρχεται σε χρόνο μακριά από τις επόμενες εκλογές, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν σταθερότητα.

"Ο εκλογικός νόμος που καταθέτει η κυβέρνηση απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές. Ο νόμος αυτός επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο, όμως, δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού. Θα ξεκινά από το επίπεδο του 25% και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα, δεν θα δίνεται κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%. Στο κόμμα που συγκέντρωσε ακριβώς 25% θα δίνεται bonus 20 εδρών. Από εκεί και πάνω, μέχρι το ποσοστό του 40%, θα δίνεται μπόνους μία έδρα για κάθε 0,5%. Ανώτατο bonus θα είναι οι 50 έδρες και θα δίνεται στο κόμμα που θα έχει το 40% των ψήφων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα κόμμα που κινείται κοντά στα 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή. Σημειώνεται ότι μπόνους 50 εδρών δεν σημαίνει ότι ένα κόμμα με ποσοστό 40% παίρνει 50 έδρες περισσότερες από ό,τι θα έπαιρνε με απλή αναλογική. Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Έφερε, δε, το παράδειγμα του περασμένου Ιουλίου, όταν η Νέα Δημοκρατία δεν πήρε 50 περισσότερες έδρες, αλλά 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική.

Διαβάστε ακόμη:

* Όλο και πιο κοντά η λύση στον γρίφο για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας