Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιαν-2020 12:39

  Κυρ. Πιερρακάκης: Τέλος του 2020 θα γίνει η δημοπράτηση του δικτύου 5G

  Κυρ. Πιερρακάκης: Τέλος του 2020 θα γίνει η δημοπράτηση του δικτύου 5G
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:52

  Τέλος του 2020 θα γίνει η δημοπράτηση του δικτύου 5G σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα περιμένει το κείμενο συμπερασμάτων της Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες ώστε να λάβει αποφάσεις. Ο υπουργός επισήμανε ότι το δίκτυο πέμπτης γενιάς είναι κρίσιμη υποδομή για θέματα εθνικής ασφάλειας.

  Ο κ. Πιερρακάκης, κατά την διάρκεια της ακρόασης του νέου Αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κ. Δημητρίου Βαρουτά, οποίος έγινε δεκτός κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξήγησε ότι το 5G "σπάει" σε δύο κομμάτια: "τον πυρήνα και τις κεραίες". Ανέφερε ότι σε ότι αφορά το υφιστάμενο δίκτυο 4G  η Ελλάδα έχει μόνο ευρωπαϊκούς πυρήνες ενώ στις κεραίες υπάρχουν και μη ευρωπαϊκές υποδομές σε δύο από τους τρείς παρόχους.

  Πυκνές κεραίες-λιγότερη ακτινοβολία

  Κατά την διάρκεια της ακρόασης του νέου Αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ αρκετοί βουλευτές κυρίως από την αντιπολίτευση όπως ο κ. Γ. Κατρούγκαλος υπέβαλλαν ερώτημα για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να διερευνήσει το θέμα επιλογής της κινεζικής Huawai για το δίκτυο 5G. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "εμείς και μέχρι πρότινος και η παρούσα κυβέρνηση διαπραγματευόταν - μια που θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί για επενδύσεις και η Κίνα είναι μια βασική χώρα με την οποία έχουμε στρατηγική οικονομική σχέση - αν θα πρέπει η ελληνική αγορά να είναι ανοιχτή στην Huawai σε περίπτωση που η προσφορά της και η τεχνογνωσία της θεωρηθεί ότι είναι αυτή που χρειάζεται το δικό μας τεχνολογικό και το επιχειρηματικό περιβάλλον”.

  Πολλές ερωτήσεις υπεβλήθησαν και από βουλευτές της πλειοψηφίας όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη τόσο και για την επίδραση στην υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (για την οποία υπήρξαν πρόσφατα έντονες αντιδράσεις στην Καλαμάτα, η οποία είχε επιλεγεί για πιλοτικό πρόγραμμα δικτύου 5G), όσο και για τον ρόλο του κράτους στην εξασφάλιση της ακεραιότητας των δικτύων 5G και τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξής του

  Ο κ. Βαρουτάς αφού υπογράμμισε ότι "πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση του κοινού, γιατί υπάρχει μία τεχνοφοβία. Το βλέπουμε στο θέμα των κεραιών. Φοβόμαστε την Τεχνολογία. Οπότε, είναι πολύ βασικό να υπάρχει μία ενημέρωση στα θέματα 5ης γενιάς. Αυτό αφορά και την επικινδυνότητα. H δική μου άποψη, διδάσκοντας και στο Πανεπιστήμιο για τις κεραίες, είναι ότι όσο πιο "πυκνή" είναι η κεραία, τόσο μικρότερη ακτινοβολία θα έχει και αυτό θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Σημειώνω εδώ, ότι θα πρέπει να κοινοποιήσουμε περισσότερο αυτή τη λογική στο ευρύ κοινό, στον καταναλωτή. Το θέμα του 5G είναι μία προτεραιότητα, η οποία πρέπει να προχωρήσει”.

  Χιλιάδες τα "πακέτα" στην αγορά  

  Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Βαρουτάς έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του παρατηρητηρίου τιμών λέγοντας ότι σήμερα υπάρχουν 1200 "πακέτα". "Σε ό,τι αφορά το αν το ίντερνετ είναι  αργό και ακριβό να πρέπει να ενισχυθεί το παρατηρητήριο τιμών γιατί σήμερα υπάρχει πληθώρα πακέτων, γύρω στα 1200. Και μερικές χιλιάδες οι συνδυασμοί που απευθύνονται στον καταναλωτή. Το συνδυασμένο πακέτο καθορίζει την αγορά, θέλει μελέτη για να προφυλάξουμε τον καταναλωτή ώστε να απολαμβάνει μεγαλύτερη ταχύτητα και μείωση τιμών".

  Προσοχή στις χρεώσεις

  Επίσης τόνισε ότι "θα πρέπει να προσέξουμε το θέμα των χρεώσεων. Χαρακτηριστικά, το 50% των καταγγελιών, των αμφισβητήσεων χρεώσεων, αφορούν τιμολόγια. Ύπατο θέμα της πολυμεσικής πληροφόρησης, για το οποίο εκτιμούμε ότι θα πρέπει να παρέμβει και νομίζω, ότι ήδη έχει δρομολογήσει μια σειρά από θέματα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Βέβαια, εδώ χρειάζεται και ενημέρωση των χρηστών, προκειμένου να προφυλάσσουν τον εαυτό τους απέναντι σε κακόβουλες χρήσεις".

  Μ. Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  23:50 28/01

  Ρεκόρ στα αποτελέσματα τριμήνου για την Apple

  Έσοδα ρεκόρ ανακοίνωσε η Apple Inc. για το τελευταίο τρίμηνο, στα 91,82 δισ. δολ.

  12:18 27/01

  GTCI: Η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει το ψηφιακό χάσμα

  Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) ενισχύει το ψηφιακό χάσμα, προσφέροντας στις χώρες υψηλού εισοδήματος ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα στην εύρεση ταλέντων, σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της φετινής...

  18:14 23/01

  Dynamics 365 Business Central-InnovEra από την Data Communication

  20 αναβαθμίσεις το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2019.

  23:57 21/01

  Netflix: Αύξηση εσόδων και κερδών στο τρίμηνο

  Οι προβλέψεις για τους συνδρομητές έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

  09:46 14/01

  Microsoft: Σταματά από σήμερα την τεχνική υποστήριξη των Windows 7

  Οι χρήστες των Windows 7 δεν θα έχουν πλέον κρίσιμες αναβαθμίσεις ασφαλείας και το μηχάνημα τους δεν θα είναι ασφαλές σε κυβερνο-επιθέσεις και άλλες απειλές.

  13:50 13/01

  H Πέγκυ Αντωνάκου επικεφαλής της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης

  "Η δύναμη της τεχνολογίας να αλλάζει τον κόσμο αποτελεί για μένα μεγάλη έμπνευση και κινητήριο δύναμη", δήλωσε η ίδια.

  10:03 13/01

  Ιπτάμενο ταξί έκανε πρώτη δοκιμαστική πτήση στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ

  Ιπτάμενο ταξί χωρίς πιλότο έκανε την πρώτη δοκιμαστική πτήση στη Βόρεια Καρολίνα, παρουσία αξιωματούχων της πολιτείας των ΗΠΑ και περίπου 100 θεατών.

  10:55 08/01

  EY: Ποιοι παράγοντες ενδέχεται να επηρεάσουν τη ζήτηση των υπηρεσιών έξυπνου σπιτιού

  Το 72% είναι σκεπτικό ως προς τη γνωστοποίηση προσωπικών τους δεδομένων, ακόμα και σε αξιόπιστες ιστοσελίδες.