Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιαν-2020 09:52

  Όλο και πιο κοντά η λύση στον γρίφο για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  Όλο και πιο κοντά η λύση στον γρίφο για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η απάντηση σε ένα από τα μείζονα πολιτικά ερωτήματα των τελευταίων μηνών. Και αυτό δεν είναι άλλο από το πρόσωπο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

  Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δύο είναι τα ορόσημα που θα λύσουν τον...γρίφο. Το πρώτο σχετίζεται με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, που θα έρθει στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής στις 22 Ιανουαρίου. Το δεύτερο σχετίζεται με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. 

  Ο πρωθυπουργός, πάντως, φαίνεται να καταλήγει στην τελική επιλογή του για μία υποψηφιότητα, κατά πάσα πιθανότητα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, η οποία θα αποτυπώσει τη στρατηγική των ανοιγμάτων του γαλάζιου κυβερνητικού οικοσυστήματος προς το κέντρο και παράλληλα θα συνθέτει και θα είναι ευρείας αποδοχής, με την ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλος, να έχει τεθεί, όπως όλα δείχνουν, εκτός...μαξιμινού πλάνου.

  Το βλέμμα πάντα στα εθνικά

  Από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε κάθε αναφορά στο "καυτό" ζήτημα της προεδρολογίας. Έσπευσε, ωστόσο, να φέρει στο προσκήνιο τα κομβικά εθνικά και οικονομικά ζητήματα, στον απόηχο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

  Τα πρωθυπουργικά μηνύματα προς την Άγκυρα ήταν, για μια ακόμα φορά, ισχυρά.
  "Ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος.

  Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που επιδιώκουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα επιδιώξουμε να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό και για αυτό κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου με την Άγκυρα, επιδιώκοντας μέσα από αυτές τις συζητήσεις να μειώσουμε το συνολικό επίπεδο της έντασης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και μέσω του υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι στηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με έναν τρόπο ειρηνικό", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος, σε συνάντηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, Ανέδειξε την επιτυχία που είχαν οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. 

  "Για εμάς τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις ελληνικές ανησυχίες αλλά σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση...Είναι ανόητο το debate που έχει ξεσπάει. Φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον είπε ένα ξεκάθαρο ναι. Θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους. Δεν θα έλεγα ότι είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν θα κάνω προβλέψεις για θερμό επεισόδιο", σημείωσε ο κ. Πάιατ.

  Συνεχές κάλεσμα για επενδύσεις

  "Μην αργήσετε". Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τους επενδυτές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο δείπνο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, θέτοντας, ταυτόχρονα, τέλος στη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών.

  "Οι μεγάλες ευκαιρίες παρουσιάζονται στην αρχή ενός μεγάλου κύκλου ανάπτυξης και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχει πολιτική σταθερότητα και προβλέψιμο εκλογικό χρόνο για τα επόμενα τριάμισι χρόνια. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε ημέρα, προκειμένου να παράξει ουσιαστικό και μετρήσιμο έργο. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει αλλαγές προς όφελος της πραγματικής οικονομίας", σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ