Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιαν-2020 09:11

  Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε πρόωρες εκλογές και το αίνιγμα για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε πρόωρες εκλογές και το αίνιγμα για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί στη Βουλή με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκη, ολοκληρώνει τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, στη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν στον επίκεντρο τα εθνικά ζητήματα, τα αποτελέσματα των επαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ο νέος εκλογικός νόμος. Η αυλαία των τετ α τετ ανοίγει το δρόμο για το επόμενο μεγάλο εσωτερικό ορόσημο, που έχει τσεκαριστεί στο ημερολόγιο, έχοντας ως βάση την 22α Ιανουαρίου. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, μετά την απουσία ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων, θα κληθεί να ψηφίσει μόνη της (πλην εξαιρετικού απροόπτου) το νέο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με κυβερνητικά στελέχη να επιμένουν σε δύο στοιχεία:

  -Πρώτον, ότι ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στη χώρα. "Θέλουμε να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα, έτσι ώστε ένα κόμμα με το ποσοστό που λάβαμε εμείς στις εκλογές της 7ης Ιουλίου να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι εκεί συγκλίνει η κοινωνική πλειοψηφία, καθώς όλοι οι Έλληνες έχουν δει, το τελευταίο εξάμηνο, πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια αυτοδύναμη, ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, όπως η σημερινή…Θα ανέμενε κανείς από το ΣΥΡΙΖΑ, που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας, να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής. Δε φαίνεται, όμως, να πιστεύει πως θα είναι ποτέ πρώτο κόμμα. Διότι, εάν πίστευε ότι θα είναι νικητής, ακόμα κι αν αγνοούσε τον κίνδυνο ακυβερνησίας που επιφυλάσσει ο νόμος που ψήφισε, θα είχε κάθε λόγο να δεχθεί την πρότασή μας. Από εκεί και πέρα είναι φανερό ότι, εάν ο εκλογικός νόμος δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους, όπως ορίζει το Σύνταγμα ώστε να ισχύσει άμεσα, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

  -Δεύτερον, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, παρά την έντονη σεναριολογία που έχει ξεσπάσει και πάλι τα τελευταία εικοσιτετράωρα και θέλει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να "καίει" εντός του 2020 την απλή αναλογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. "Η άμεση ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, όχι μόνο δεν υποκρύπτει σκοπιμότητες, αλλά είναι ζήτημα αρχής, συνέπειας και πολιτικού πολιτισμού. Δεν σχετίζεται, λοιπόν, με πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές, όπως ήδη έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, την ίδια στιγμή που υπάρχει πάντα ισχυρός ο αστερίσκος ότι το νέο εκλογικό σύστημα αποτέλεσε μία από τις κεντρικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

  Το ερώτημα, πάντως, κατά πόσο βρισκόμαστε κοντά σε κάλπες εντός του 2020 (ακόμα και τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους) παραμένει ισχυρό. Η πορεία του "γαλάζιου" κυβερνητικού οικοσυστήματος στα μέτωπα της οικονομίας και της καθημερινότητας (πλην, όπως έχουν δείξει οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, της ατζέντας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό) κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών, με συνέπεια η Νέα Δημοκρατία να βαδίζει σε ένα ιδιαίτερα θετικό για αυτήν πολιτικό momentum. Σε περίπτωση που η απόδοση των οικονομικών δεικτών συνεχίσει να κινείται σε εύφορο έδαφος και η κυβέρνηση πετύχει τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, τότε δε μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο μίας προσφυγής σε εκλογές (θα είναι διπλές, κατά πάσα πιθανότητα) με στόχο την επίτευξη μίας νέας αυτοδυναμίας (στις δεύτερες εκλογές και με ποσοστό 40% θα υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών) που θα δώσει έναν ακόμα "καθαρό" ορίζοντα τετραετίας. Αναχώματα στη σεναριολογία αυτή είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας που ονομάζεται Τουρκία, καθώς και οι αντιδράσεις που τυχόν θα προκύψουν από την οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα, από τη στιγμή που η χώρα θα μπει σε μία σχεδόν δίμηνη εκλογική διαδικασία.

  -Στον ορίζοντα ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Θέμα ημερών, από την άλλη, θεωρείται η ανακοίνωση από την πλευρά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του ονόματος που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου (αυτή αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου) και πάντως μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φέρει στην πρώτη γραμμή τις προθέσεις τους, με το μόνο μέχρι στιγμής δεδομένο να είναι (όπως όλα δείχνουν) η μη ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ο πρωθυπουργός δεν έχει επικοινωνήσει ακόμα με τον κ. Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφασή του αυτή, με την όλη κίνηση, ωστόσο, να είναι θέμα ημερών.  

  "Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυστηρά καθορισμένες από το Σύνταγμα. Πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. Άρα, είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν". Αυτό είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε, πριν το τέλος του έτους στο "Βήμα". Η λεπτή γραμμή επάνω στην οποία πατούν οι σχέσεις της Αθήνας με τη γείτονα είναι ένα σημείο-αιχμή που άλλαξε το σκηνικό όσον αφορά στην τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η λογική ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαθέτει βαθύτατη γνώση των γεωπολιτικών καταστάσεων βαραίνει ιδιαίτερα την απόφαση Μητσοτάκη. Παράλληλα, το πρόσωπο που θα προταθεί θα είναι πολιτικό και θα παραπέμπει σε μία επιλογή ευρείας αποδοχής, την οποία, όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει, θα πρέπει να δικαιολογήσουν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής τους λόγους που δεν την υποστηρίζουν. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ