Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Ιαν-2020 11:31

  Ο Μητσοτάκης αποφάσισε να μην ανανεωθεί η θητεία Παυλόπουλου

  Ο Μητσοτάκης αποφάσισε να μην ανανεωθεί η θητεία Παυλόπουλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Θέμα ημερών θεωρείται πλέον η ανακοίνωση από την πλευρά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του ονόματος που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

  Αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου (αυτή αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου) και πάντως μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ο… λευκός καπνός όσον αφορά στον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα βγει από το Μέγαρο Μαξίμου, με τα δομικά στοιχεία που θα πρέπει να διαθέτει το πρόσωπο αυτό να αλλάζουν τους τελευταίους μήνες, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή νέα πιθανά ονόματα. Προς το παρόν, πάντως, όπως σημειώνουν πηγές, αυτό που φαίνεται να "κλείδωσε" πριν λίγα εικοσιτετράωρα είναι η μη ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς ακόμα και με την επιστροφή του από το… περιλάλητο βουνό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέταζε όλες τις παραμέτρους, μη έχοντας αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο. Όπως σχολιάζουν στελέχη, ο πρωθυπουργός δεν έχει επικοινωνήσει ακόμα με τον κ. Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφασή του αυτή.

  "Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυστηρά καθορισμένες από το Σύνταγμα. Πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. Άρα, είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν". Αυτό είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε, πριν το τέλος του έτους στο "Βήμα". Η λεπτή γραμμή επάνω στην οποία πατούν οι σχέσεις της Αθήνας με τη γείτονα είναι ένα σημείο-αιχμή που άλλαξε το σκηνικό όσον αφορά στην τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η λογική ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαθέτει βαθύτατη γνώση των γεωπολιτικών καταστάσεων βαραίνει ιδιαίτερα την απόφαση Μητσοτάκη, από τη στιγμή που η συνεχής διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων απαιτεί άπαντα τα "όπλα" να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Παράλληλα:

  -Το πρόσωπο που θα προταθεί θα είναι πολιτικό και θα παραπέμπει σε μία επιλογή ευρείας αποδοχής, την οποία, όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει, θα πρέπει να δικαιολογήσουν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής τους λόγους που δεν την υποστηρίζουν.

  -Το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας "θα ενώνει όλους τους Έλληνες" και δε θα προέρχεται αποκλειστικά από το χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως το Κίνημα Αλλαγής έχει θέσει ως προϋπόθεση, προκειμένου να το ψηφίσει. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ