Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 11:45

  Μητσοτάκης στους FT: Χρειαζόμαστε ριζοσπαστικές αλλαγές για να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε πραγματικό success story

  Μητσοτάκης στους FT: Χρειαζόμαστε ριζοσπαστικές αλλαγές για να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε πραγματικό success story
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την πεποίθηση ότι η χώρα έχει πλέον ξεπεράσει την κρίση, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αγορών και θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων εκφράζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο αφιέρωμα των "Financial Times" για την ελληνική οικονομία.

  "Έχουμε αφήσει πίσω μας μία δύσκολη περίοδο και νομίζω ότι οι εκλογές ουσιαστικά συμβόλισαν το τέλος μίας εποχής η οποία άρχισε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009. Η άποψή μου είναι ότι αυτή η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο και μπαίνει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο", τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης εφέτος μπορεί να ανέλθει στο 3%.

  Οι "Financial Times" δημοσιεύουν εκτενές αφιέρωμα στην ανάκαμψη και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με τίτλο "Η Ελληνική Οικονομία: Θα συγκρουστεί η πραγματικότητα με τη φρέσκια αισιοδοξία στην Αθήνα;". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, σημειώνει ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ριζοσπαστικές αλλαγές ώστε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε πραγματικό success story. "Δεν έχουμε το περιθώριο να προχωρήσουμε με αργούς ρυθμούς. Έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο και πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ μας και πολλή ενέργεια ως χώρα", αναφέρει.

  Η εφημερίδα σημειώνει τη μεγάλη άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2019 και τη σημαντική βελτίωση του κόστους δανεισμού, η οποία έχει πέσει κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο της Ιταλίας. Ο πρωθυπουργός σχολιάζει ότι η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας πριν από έξι μήνες αποτελεί "σημείο καμπής" για την Ελλάδα, έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνουν οι δημοσιογράφοι, το "ακροαριστερό" κόμμα οδήγησε τη χώρα "στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ προτού αποδεχτεί αλλά μισο-εφαρμόσει" τις συστάσεις των πιστωτών. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η προηγούμενη ακροαριστερή κυβέρνηση μπλόκαρε ή έβαλε φρένο σε μια σειρά από επενδύσεις όπως οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, η επέκταση της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά και η από καιρού αναμενόμενη ανάπλαση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου του Ελληνικού. 

  Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μετά τις κάλπες του Ιουλίου, τονίζοντας πως "δεν υπάρχει λόγος" οι κινήσεις της κυβέρνησης για μέτρα ελάφρυνσης ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 5% σε βάθος τετραετίας να μην μεταφραστούν σε τόνωση των επενδυτικών ροών και της ανάπτυξης. Προσθέτει, δε, πως συναντά επενδυτές σχεδόν καθημερινά.

  Η ενίσχυση της οικονομίας και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων είναι τα όπλα που θα επιστρατεύσει η Ελλάδα ώστε να διεκδικήσει χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2021, παρά την έως τώρα διστακτική στάση των εταίρων.

  "Γνωρίζουμε ότι υπήρχε ένα κενό αξιοπιστίας που πρέπει να γεφυρωθεί, και αυτό ακριβώς κάνουμε", τονίζει ο πρωθυπουργός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ