Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιαν-2020 21:37

  Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από τον Λευκό Οίκο - Εύσημα Τραμπ στον πρωθυπουργό για την οικονομία

  Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από τον Λευκό Οίκο - Εύσημα Τραμπ στον πρωθυπουργό για την οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:46

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Ακόμα ένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Οβάλ Γραφείο, στο διάλογο που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, εστιάζοντας στη "συμφωνία" ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

  "Αυτή η συμφωνία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μια περιοχή που είναι ήδη προβληματική. Αδημονούμε για την δική σας υποστήριξη σε αυτό το θέμα γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μου", τόνισε ο πρωθυπουργός.

  "Θα πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους δραστηριότητα που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα στην Ανατολική Μεσόγειο", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

  Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35. "Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Και σε άλλα αμυντικά προγράμματα", σχολίασε.

  Στον διάλογο που είχαν οι δύο ηγέτες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ ανέδειξε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η οικονομία της Ελλάδας και έκανε λόγο για μία τεράστια επιτυχία.

  -Ντόναλντ Τραμπ: Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα της Ελλάδας. Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα συζητήσουμε τις εκπληκτικές μας σχέσεις, γιατί είναι στενότερες από ποτέ. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. Έχουμε πολύ καλά νούμερα. Η Ελλάδα και η ανάκαμψη της αποτελούν μία τεράστια επιτυχία.

  -Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ σε μία πολύ σημαντική  χρονική περίοδο. Έχετε δίκιο όταν αναφέρετε πως αυτή η σχέση βρίσκεται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία της. Μπορεί όμως να βελτιωθεί. Στο γεωπολιτικό σκέλος, ζητάμε την σταθερή υποστήριξή σας, την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης. Στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει πολύ, διασφαλίζοντας πως έχετε έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο σε ένα πολύπλοκο τμήμα του κόσμου. Θέλω να επισημάνω επίσης την οικονομική πτυχή της σχέσης μας. Η ελληνική οικονομία είχε εξαιρετική επίδοση τους τελευταίους μήνες. Έχουμε μειώσει τους φόρους, απλοποιούμε το πλαίσιο, ακολουθούμε μία συνταγή που έχει λειτουργήσει και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά. Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη δική σας υποστήριξη για να πείσουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό που οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά. Είναι μεγάλο προνόμιο να βρίσκομαι εδώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας.

  -Η Ελλάδα, κ. πρόεδρε, ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου.

  -Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου.

  -Ντόναλντ Τραμπ: Εκτιμούμε την στάση σας και πρέπει να πω ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι τεράστια. Και πάλι συγχαρητήρια.

   

   

  Μπαράζ ερωτήσεων για Ιράν και παραπομπή

  Ο πρόεδρος Τραμπ δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις για το ζήτημα του Ιράν, χαρακτηρίζοντας, ταυτόχρονα, το θέμα της παραπομπής του ως "μία καθαρή φάρσα" την οποία αντιλαμβάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

  "Δε νομίζω ότι μπορούν να κάνουν αντίποινα γιατί αυτοί άρχισαν να επιτίθενται. Σκότωσαν δύο ανθρώπους μας και πριν από αυτό υπήρχαν κι άλλες επιθέσεις. Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για να απαντήσουμε σε κάθε επίθεση. Δεν ακούω κάποιον από τους συμμάχους μας να παραπονιέται για το χαμό του Σουλεϊμανί", σημείωσε ο Τραμπ.

  Ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε μια μεγάλη επίθεση δήλωσε σήμερα ο Τραμπ, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ τον παρακολουθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναφέρθηκε στο παρελθόν του Σουλεϊμανί όταν ρωτήθηκε για αποδείξεις που δικαιολογούν την δολοφονία από τις ΗΠΑ του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού.

  "Πρώτα από όλα ήξερα το παρελθόν του", είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. "Το παρελθόν του ήταν φρικτό. Ήταν ένας τρομοκράτης". "Συνέβη μια επίθεση πολύ πρόσφατα στην οποία ήταν υπεύθυνος", πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην επίθεση με ρουκέτα που σκότωσε έναν Αμερικανό εργολάβο στο Ιράκ. "Σώσαμε πολλές ζωές σκοτώνοντάς τον", είπε.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε αποδείξεις ότι επίκειτο επίθεση εναντίον του αμερικανικού προσωπικού στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα ενημερωθούν και θα τους δοθούν αποδεικτικά στοιχεία αύριο Τετάρτη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ