Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιαν-2020 18:11

  Κ. Μητσοτάκης: Γεωγραφικά γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Δείτε τον χάρτη

  Κ. Μητσοτάκης: Γεωγραφικά γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Δείτε τον χάρτη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:55

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ακριβώς έξι μήνες μετά την εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε το μήνυμα της συνέχισης των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο η χώρα να ισχυροποιήσει το αποτύπωμά της στο momentum της ανάπτυξης.

  Μιλώντας στην εκδήλωση στη δεξαμενή σκέψης "Atlantic Council", ο κ. Μητσοτάκης έδειξε καθαρά προς την οδό της προσέλκυσης περισσότερων αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα. Παράλληλα, τόνισε ότι το κομβικό σημείο της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σταθεί στο πλευρό της χώρας σε αυτό το μείζον ζήτημα. Μία αναφορά που είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σε λίγη ώρα από τώρα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

  "Οι πολίτες, με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου,  μας έδωσαν εντολή να αλλάξουμε τη χώρα, να αφήσουμε πίσω την κρίση και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Έχουμε ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Είναι μεγάλο αβαντάζ για εμάς να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις. Ψηφίσαμε πολλά νομοσχέδια. Αποπληρώσαμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Χαμηλώνουμε τους φόρους. Υπάρχει μία γενική αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για νέες δουλειές. Είμαι ικανοποιημένος με όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα", ανέφερε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, σημείωσε ότι η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ πραγματοποιούνται σε μία εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στην καλύτερη φάση τους, φέρνοντας ως αιχμή στην ατζέντα των συζητήσεων την αμυντική συνεργασία, την οικονομία, την ενέργεια, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή.

  "Με τον πρόεδρο Τραμπ θα έχουμε τη δυνατότητα να επαναβεβαιώσουμε τη στρατηγική σχέση μας", είπε και εστιάζοντας στα της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προς την αλλαγή του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

  "Το 3,5% ήταν μία συμφωνία όταν υπήρχε ανησυχία για τη σταθερότητα. Ήταν απαραίτητο όταν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη…Υπήρχε ανησυχία ότι αν δώσουμε χώρο θα γίνουν και πάλι όσα οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια στην κρίση. Πρέπει να αλλάξουμε το 3,5%, ξεκινώντας από το 2021. Είχα πει ότι δε θα το φέρω στο προσκήνιο από την πρώτη στιγμή, καθώς χρειαζόμουν χρόνο να χτίσω αξιοπιστία. Θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις με τους εταίρους. Θα έχουμε τη στήριξη του ΔΝΤ, που έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης.  Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το χώρο που θα μας δοθεί για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Ένα 20% σε κινήσεις για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ξεκάθαρες ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα μας. Αποτυπώνοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας (όπως, για παράδειγμα, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό) ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι περισσότερες αμερικανικές εταιρείες να πειστούν, προκειμένου να στρέψουν το βλέμμα τους στη χώρα μας.

  "Προσδοκώ σε περισσότερες επενδύσεις από τις ΗΠΑ και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει σύντομα", ανέφερε.

  "Γελοία" η "συμφωνία" Άγκυρας-Τρίπολης

  Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο τετ α τετ του με τον Αμερικανό πρόεδρο, στη διάρκεια του οποίο θα έρθει στην πρώτη γραμμή και η ατζέντα της αυξανόμενης προκλητικότητας της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός μίλησε για τον αγωγό "EastMed" και ανέφερε ότι δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, προσθέτοντας, πάντως, το ηχηρό μήνυμα ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται εκτός γραμμής. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε "γελοία" τη "συμφωνία" Άγκυρας-Τρίπολης.

  "Θα χαρώ πολύ να δω την Τουρκία να αλλάζει τακτική, αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δύο χωρών στον χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ. Η συμφωνία αυτή δεν παράγει κανένα έννομα αποτελέσματα", είπε ο πρωθυπουργός. "Η βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η θαλάσσια ζώνη. Εάν η Τουρκία συμφωνεί για αυτό, μπορούμε να πάμε στη Χάγη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο", πρόσθεσε.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα αρχίσουν σε λίγες ημέρες. "Δε θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας", τόνισε, ενώ για τα Σκόπια και τα Δυτικά Βαλκάνια ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ήταν αντίθετος στη συμφωνία των Πρεσπών για συγκεκριμένους λόγους.

  "Θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας με τα εμπορικά σήματα. Δε θέλουμε να κλείσει η Ευρώπη την πόρτα στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αλλά θέτουμε σαφείς όρους και στις δύο χώρες. Είπα στον κ. Ράμα ότι στηρίζουμε τη γείτονα, αλλά δε δεχόμαστε να μη γίνονται πλήρως σεβαστά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης 

  Η αμυντική συνεργασία

  "Εξετάζουμε την πιθανότητα η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των F35, αποτελεί προτεραιότητα για εμένα", τόνισε ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα στραμμένο στην αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Ουάσιγκτον να λάβει υπόψη ότι η χώρα μας δε μπορεί να ξοδέψει όσα θέλει για τα εξοπλιστικά, από τη στιγμή που πρέπει να διαθέτει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

  Όσον αφορά στον EastMed, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι προς συμφέρον και της Ευρώπης και των ΗΠΑ να διαφοροποιηθούν οι ενεργειακές πηγές, επισημαίνοντας πως η χώρα μας θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. "Ο EastMed είναι ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο σχέδιο, που θα φέρει αέριο από τη Μέση Ανατολή στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Μέση Ανατολή είναι η μόνη αποδεδειγμένη πηγή φυσικού αερίου, στην οποία η Ευρώπη έχει πρόσβαση. Ο καλύτερος τρόπος να μεταφερθεί αυτό το αέριο στην Ευρώπη είναι ο αγωγός που θα περνά από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κλήθηκε να τοποθετηθεί και για το θέμα του Ιράν.

  Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ και πως οι δύο χώρες παρέμειναν σύμμαχοι σε δύσκολες εποχές. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη με βάση τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τις οποίες η Ελλάδα στηρίζει, ενώ σχολίασε ότι υπάρχει ανησυχία στην περιοχή για ενδεχόμενη κλιμάκωση. "Πρέπει να γίνουν προσπάθειες να προχωρήσουμε μπροστά και να αποκλιμακώσουμε την κρίση", πρόσθεσε.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Η ώρα του κρίσιμου τετ α τετ Μητσοτάκη-Τραμπ στον Λευκό Οίκο

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ