Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιαν-2020 17:14

  Βολές ΜέΡΑ25 κατά κυβέρνησης για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για τα ΑΕΙ

  Βολές ΜέΡΑ25 κατά κυβέρνησης για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για τα ΑΕΙ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης με επίκεντρο το νομοσχέδιο "Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις" , διατυπώνει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εν λόγω νομοσχέδιο "αποτελεί το πρώτο βασικό νομοθέτημα της κυβέρνησης της ΝΔ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και προλειαίνει το έδαφος για την επικείμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία κινείται στη λογική του επιχειρησιακού μοντέλου του Πανεπιστημίου".

  Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, "το μοντέλο του επιχειρησιακού Πανεπιστημίου έχει εφαρμοστεί και καταστρέψει την ανώτατη παιδεία σε άλλες χώρες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται μάλιστα για ένα κακέκτυπο του αποτυχημένου επιχειρησιακού μοντέλου, καθώς προσβάλει κατάφωρα την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου υποδουλώνοντάς το αφενός στην κρατική εξουσία και αφετέρου στην αγορά". Επισημαίνει ακόμη ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας της Μπολόνιας και έχει στόχο την τυποποίηση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της βασικής κατεύθυνσης της στρατηγικής της ΕΕ για τη συγκρότηση του "Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης", που όμως έχει πλέον έντονα αμφισβητηθεί διεθνώς.

  Ταυτόχρονα το ΜέΡΑ25 κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ προετοιμάζει ουσιαστικά, δημιουργώντας κατάλληλη υποδομή, την σταδιακή απόσυρση της κρατικής χρηματοδότησης από τα ιδρύματα και την παράδοσή τους στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς, με καταστροφικά αποτελέσματα (συρρίκνωση έως εξαφάνιση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, καθώς και της βασικής έρευνας, πώληση εκπαιδευτικών υπηρεσιών, επιβολή διδάκτρων κλπ)".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ