Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιαν-2020 09:16

  Η ώρα του κρίσιμου τετ α τετ Μητσοτάκη-Τραμπ στον Λευκό Οίκο

  Η ώρα του κρίσιμου τετ α τετ Μητσοτάκη-Τραμπ στον Λευκό Οίκο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Η κορύφωση των διπλωματικών ενεργειών της Αθήνας, όπως αυτές ήρθαν στο προσκήνιο μετά την υπογραφή της "συμφωνίας" Τουρκίας-Λιβύης και σε σκηνικό αυξανόμενης προκλητικότητας της Άγκυρας, λαμβάνει σήμερα σάρκα και οστά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

  Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δύο το μεσημέρι (τοπική ώρα Ουάσιγκτον) θα διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου, προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο Τραμπ, σε ένα κρίσιμο τετ α τετ των δύο ηγετών, από το οποίο η ελληνική πλευρά αναμένει πολλά.

  Όπως, την ξεκάθαρη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ανάδειξη της νέας φάσης στην οποία εισέρχεται, αφήνοντας πίσω της μία δεκαετία κρίσης, καθώς δομεί momentum επιστροφής στην ανάπτυξη, μέσα από μία στρατηγική υλοποίηση μεταρρυθμιστικών τομών.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται ήδη στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μετά την παρουσία του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, έσπευσε να θέσει το πλαίσιο της συζήτησης που θα έχει με τον πρόεδρο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

  "Πάντα υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι πρέπει να κρατούνται ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε βέβαια και πολύ σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας, έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται. Δεν επιδιώκουμε όξυνση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί", τόνισε ο πρωθυπουργός, σε συζήτηση που είχε με μέλη της ελληνικής ομογένειας. "Θα έχω την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσω και με τον Πρόεδρο Τραμπ και βέβαια να  επανεπιβεβαιώσω το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται ίσως στην καλύτερή τους φάση ιστορικά… Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς ξέρετε έχουμε υπογράψει την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ενισχύει την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη. Και βέβαια, η υπογραφή του EastMed, ενός αγωγού ειρήνης μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι όλα αυτά τα τριμερή σχήματα δεν είναι λόγια του αέρα", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

  Οι επιδιώξεις της Αθήνας

  Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Ουάσιγκτον, στόχος του πρωθυπουργού είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως βασικού παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ως κέντρου της περιοχής και ως του πλέον αξιόπιστου συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών.

  "Οι κινήσεις που έχουν γίνει σε πολλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες έχουν "στρώσει το χαλί” για την εμβάθυνση αυτής της σχέσης, η οποία θα επισφραγιστεί στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός. Σε αυτό βοηθούν και οι οικονομικές εξελίξεις αφού η Ελλάδα δίνει το τελευταίο εξάμηνο την εικόνα μίας χώρας που έχει αφήσει πίσω της την κρίση, έχει σταθερή και σύγχρονη ηγεσία προσανατολισμένη στη Δύση και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ εκφράζεται ήδη με σειρά ενεργειών και δηλώσεων από την πλευρά τόσο του State Department, όσο και  ισχυρών παραγόντων του αμερικανικού κατεστημένου, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται κατά καιρούς από τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα, σε αντίθεση πολλές φορές με τα συμφέροντα της Δύσης, γεγονός που καταγράφεται συχνά και σε δηλώσεις σημαντικών Αμερικανών παραγόντων", αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.

  Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών θα βρεθεί η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον, μέσω και της αναβάθμισης των F16, ενώ επί τάπητος αναμένεται πως θα τεθεί η προοπτική αγοράς F35 καθώς και η συμπαραγωγή drones.

  "Ο ενισχυμένος ρόλος της χώρας μας εκφράζεται και στον ενεργειακό τομέα, αφού αποτελούμε πλέον μέρος και του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε στις ΗΠΑ η "EastMed Act”, η οποία αποτελεί πλέον νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και αφορά στην εταιρική σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ένας νόμος που προστατεύει ουσιαστικά την μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη", επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης.

  Η οικονομία στο επίκεντρο

  Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπως είναι αναμενόμενο, έχει και σημαντική οικονομική διάσταση. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση αύριο συνάντηση με ισχυρούς επενδυτές, που, όπως παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη, βλέπουν ήδη την Ελλάδα με άλλο μάτι και εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

  Παράλληλα, η Αθήνα προσδοκά ότι ιδιαίτερα θετικά μηνύματα θα προκύψουν και από το σημερινό τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Μηνύματα που θα σχετίζονται τόσο με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όσο και με το μείζον μέτωπο της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που μετατρέπεται στο νούμερο ένα στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στους πρώτους μήνες του 2020.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ