Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Ιαν-2020 23:04

  Μητσοτάκης: Η Τουρκία σήμερα είναι απελπιστικά απομονωμένη

  Μητσοτάκης: Η Τουρκία σήμερα είναι απελπιστικά απομονωμένη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου


  Στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, με αιχμή το Σκοπιανό και την τουρκική προκλητικότητα, εστίασε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με ομογενείς στο Τάρπον Σπρινγκς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

  "Γνωρίζετε ότι από την πρώτη στιγμή είχα εκφράσει, για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, τον έντονο προβληματισμό μου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Είχαμε καταψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή. Είχαμε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Είχα πει όμως ταυτόχρονα -και θέλω να είμαι απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία λέω- ότι άπαξ και η συμφωνία αυτή κυρωθεί, είναι πάρα πολύ δύσκολο η συμφωνία αυτή να αλλάξει...Εμείς παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή την εφαρμογή της συμφωνίας.

  Κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε το brand "Μακεδονία" έτσι ώστε στον εμπορικό πόλεμο ο οποίος εκ των πραγμάτων θα ξεκινήσει με τους βόρειους γείτονές μας να έχουμε το πάνω χέρι. Υποστηρίξαμε τις επιχειρηματικές ενώσεις της Βόρειας Ελλάδας να κατοχυρώσουν το σήμα "Macedonia the Great" στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ώστε να υπάρχει ένα σήμα-ομπρέλα το οποίο θα κατοχυρώνει τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ο πρωθυπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα δεν είναι τα Σκόπια, αλλά η Τουρκία, σημειώνοντας το στοιχείο ότι η Άγκυρα, μετά το μπαράζ των διπλωματικών ενεργειών της Αθήνας, είναι σήμερα απελπιστικά, όπως ανέφερε, απομονωμένη.

  "Έχει δημιουργηθεί ένα τόξο στήριξης των ελληνικών θέσεων το οποίο ξεκινά από την Αμερική, πηγαίνει μέχρι το Ισραήλ, την Αίγυπτο. Μέχρι και η Ρωσία βρέθηκε στην ίδια θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαράδεκτη μη συμφωνία -χρησιμοποιώ αυτό τον όρο διότι δεν έχει καμία νομική βάση η συμφωνία την οποία υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Κατά συνέπεια, έχουμε χρησιμοποιήσει όλα μας τα διπλωματικά όπλα για να μπορέσουμε να απομονώσουμε την Τουρκία και να εξηγήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικά -και εκεί θα χρειαστούμε και τη δική σας βοήθεια, το είπατε πολύ καλά- γιατί σήμερα σε αυτή την περιοχή του κόσμου η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος και ο πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός του ΝΑΤΟ. Το είπατε πολύ σωστά, το έθιξα και εγώ στο Λονδίνο όταν βρέθηκα απέναντι από τον Ερντογάν και του είπα ξεκάθαρα πώς είναι δυνατόν σε μία συμμαχία ο ένας σύμμαχος να προκαλεί με τόσο προσβλητικό τρόπο και παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο τον άλλο σύμμαχο. Έχουμε λοιπόν όλοι μας μία σημαντική δουλειά να κάνουμε. Να ενημερώσουμε την αμερικανική κοινή γνώμη και την αμερικανική πολιτική ηγεσία για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  Τι θα συζητήσω με τον Τραμπ

  Με το βλέμμα στραμμένο στο αυριανό τετ α τετ με τον πρόεδρο Τραμπ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά διαμορφώνεται στην Αμερική μία πολιτική, η οποία δεν κρατά τις συνηθισμένες ισορροπίες. 

  "Πάντα υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι πρέπει να κρατούνται ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε βέβαια και πολύ σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας, έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται. Δεν επιδιώκουμε όξυνση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί. Θα έχω την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσω και με τον Πρόεδρο Τραμπ αύριο στον Λευκό Οίκο και βέβαια να  επανεπιβεβαιώσω το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται ίσως στην καλύτερή τους φάση ιστορικά. Αυτό το οφείλουμε και σε εσάς και θέλω να σας ευχαριστήσω για ό,τι έχετε κάνει για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων", επεσήμανε. "Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς ξέρετε έχουμε υπογράψει την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ενισχύει την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη. Και βέβαια, το είπατε σωστά, η υπογραφή του EastMed, ενός αγωγού ειρήνης μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι όλα αυτά τα τριμερή σχήματα δεν είναι λόγια του αέρα", πρόσθεσε.

  Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

  Στη διάρκεια της συζήτησης με μέλη της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε ειδική αναφορά και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

  "Το δικαίωμα της ψήφου, της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, δεν το έχετε απωλεσει. Στην ουσία ο νόμος αυτός παρέχει μία διευκόλυνση: Τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος αυτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με τους περιορισμούς του νόμου, στο μόνιμο τόπο διαμονής τους.

  Δώστε μας τη δυνατότητα στις επόμενες εκλογές να διαμορφώσουμε πλειοψηφία 200 βουλευτών και σας διαβεβαιώνω ότι τα εμπόδια αυτά θα αφαιρεθούν. Διότι δεν ήταν δική μου επιθυμία να περιορίσουμε το εκλογικό σώμα. Πιστεύω όμως ότι εάν υπάρχει -που θα υπάρχει- μία σημαντική συμμετοχή στις επόμενες εκλογές αυτό θα δημιουργήσει τη δυναμική για να διευρύνουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό με χαλάρωση των κριτηρίων που μπήκαν στην πρώτη εφαρμογή του νόμου. Άρα, δώστε μας και εσείς τη δύναμη και την επιχειρηματολογία να μπορούμε σε δεύτερο χρόνο να χαλαρώσουμε κι άλλο τα κριτήρια. Αυτό αποτελούσε εξ αρχής τη δική μου επιθυμία και αυτό θα επιδιώξω να κάνω όποτε μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία νέα υπέρ-πλειοψηφία των 200 βουλευτών", σχολίασε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ