Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Δεκ-2019 18:30

  Έρχεται το επίδομα γέννησης από την 1η Ιανουαρίου

  Έρχεται το επίδομα γέννησης από την 1η Ιανουαρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Πράξη γίνεται, όπως σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης, ακόμα μια προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Ειδικότερα, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τέθηκε επί τάπητος το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, μέσω του οποίου θεσμοθετείται για πρώτη φορά επίδομα γέννησης ως μέτρο δημογραφικής πολιτικής. Το ύψος του ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και θα χορηγείται για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020, με απλοποιημένη διαδικασία και σε ευρύ κύκλο δικαιούχων. Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος ανέρχεται σε 70.000 ευρώ για ένα νέο ζευγάρι που κάνει το πρώτο του παιδί (40.000 ευρώ ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος) ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.

  "Το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό. Ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές οι οποίες δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για καλύτερη ζωή", τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης.

  Στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενημέρωσε για τις πτυχές του νομοσχεδίου για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι

  "Το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ. Πάνω από όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Και για αυτό, το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον Σεβασμό στο Δημόσιο Χώρο", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

  Τα επόμενα νομοσχέδια

  Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης:

  - Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα υδατοδρόμια. Το νομοσχεδιο εισηγήθηκαν οι κύριοι Καραμανλής και Κεφαλογιάννης, τονίζοντας  ότι στοχεύει αφενός στη φιλελευθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου – "εμπλέκοντας" ιδιώτες επενδυτές – και αφετέρου στην απλούστευση και επιτάχυνση των απαιτούμενων για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων διαδικασιών.

  "Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη ενός βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων, που θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και θα εξυπηρετήσει την καλύτερη διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με απομακρυσμένους και όχι μόνο προορισμούς, εξέλιξη η οποία έχει ήδη αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον", σημειώνουν στελέχη.

  -Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ο κ. Βορίδης παρουσίασε τα προβλήματα που διέπουν σήμερα τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην πατρίδα μας, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να γίνει εκκαθάριση και επικαιροποίηση του σχετικού Μητρώου που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, από τους 6.000 περίπου αγροτικούς συνεταιρισμούς που είναι εγγεγραμμένοι, σε λειτουργία βρίσκονται μόλις 800, εκ των οποίων μόλις το 1/5 περίπου θεωρούνται βιώσιμοι.

  Στο πλαίσιο αυτό, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:

  -Μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούνται για να ιδρυθεί αγροτικός συνεταιρισμός από 20 σε δέκα.

  -Δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής στους συνεταιρισμούς σε ιδιώτες επενδυτές σε ποσοστό 35% με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία.

  -Διευκολύνεται και επιταχύνεται σημαντικά η διαδικασία ίδρυσης αγροτικών συνεταιρισμών.

  -Προβλέπεται η δυνατότητα παροχής από τον αγροτικό συνεταιρισμό μικροχρηματοδοτήσεων μέχρι 25.000 ευρώ στα μέλη του.

  -Επεκτείνεται η δυνατότητα Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων με όλες τις μορφές κεφαλαιουχικών εταιριών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ).

  Διαβάστε ακόμη:
  Στο 1 εκατ. ανέρχονται οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, στα 215 εκατ. ευρώ το ποσό
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων