Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Δεκ-2019 18:47

  Κυβερνητικά στελέχη για Έκθεση ΤτΕ: Επιβεβαιώνει την είσοδο της οικονομίας σε ανοδικό σπιράλ

  Κυβερνητικά στελέχη για Έκθεση ΤτΕ: Επιβεβαιώνει την είσοδο της οικονομίας σε ανοδικό σπιράλ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ως επιβεβαίωση της εισόδου της Ελληνικής οικονομίας σε ανοδικό σπιράλ χαρακτηρίζουν την ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική, κυβερνητικά στελέχη. Όπως σημειώνουν, η έκθεση έρχεται ως συνέχεια τόσο της θετικής αξιολόγησης της 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (της θετικότερης από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες Εκθέσεις) όσο και της απόφασης του Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και την αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς. 

  "Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνει την βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του μείγματος πολιτικής με μειώσεις φόρων και ένα ευρύτατο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οικονομικών πολιτικών από την σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας", σημειώνουν στελέχη. Παράλληλα, τονίζουν πως σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρείται προς τα κάτω, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναθεωρείται προς τα πάνω. 

  "Η Έκθεση επιβεβαιώνει την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η ανάπτυξη του 2020 θα είναι υψηλότερη από αυτή του 2019 και μάλιστα υπερδιπλάσια από εκείνη της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, η ΤτΕ προβλέπει για το 2020 ρυθμό ανάπτυξης 2,4% της ελληνικής οικονομίας, έναντι 1,1% της ζώνης του ευρώ. Όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στην Ελλάδα. Η ΤτΕ παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ενώ και ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποδηλώνει ισχυρή ανάπτυξη στο βιομηχανικό τομέα, παραμένοντας σταθερά πάνω από το όριο του 50", αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.

  Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η εκτίμηση πως οι επενδύσεις θα ενισχυθούν σημαντικά την προσεχή διετία. "Στην αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να συμβάλουν η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αύξηση της δημόσιας επενδυτικής δαπάνης, η επίσπευση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (fast track) και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων". Όσον αφορά στο σχέδιο "Ηρακλής" που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού των "κόκκινων δανείων" στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων