Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Δεκ-2019 19:58

  Τσίπρας: Σκληρό ροκ για Οικονομία- Εθνικό μέτωπο για τα ελληνοτουρκικά

  Τσίπρας: Σκληρό ροκ για Οικονομία- Εθνικό μέτωπο για τα ελληνοτουρκικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.48

  Της Νίκης Ζορμπά

  Σε ρυθμούς σκληρού ροκ κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Βουλή για τον πρώτο προϋπολογισμό  της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ακολουθώντας διαμετρικά αντίθετους τόνους μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, στα οποία αφιέρωσε εκτενές τμήμα της ομιλίας του. 

  Ο κ. Τσίπρας, ως είχε αναφέρει νωρίτερα το Capital.gr, επεδίωξε να αποδομήσει το κυρίαρχο αφήγημα ότι η νέα κυβέρνηση στέργει με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί τη μεσαία τάξη , ισχυριζόμενος ότι το σχέδιο που είχε εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη "δύση" της διακυβέρνησής του, ήταν αυστηρά στοχοπροσηλώμένο στη στήριξη των μεσαίων στρωμάτων, αλλά δεν πρόλαβε να το εφαρμόσει. 

  Αντιθέτως, μέμφθηκε την Ν.Δ για κατάρτιση προϋπολογισμού " ταξικής  μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, αλλά και απάτης", επιμένοντας ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι να "ξεχειλίσει" το πιάτο των λίγων σε βάρος των πολλών ( κατά τη γνωστή ούτως ή άλλως προεκλογική επωδό του) και για έναν προϋπολογισμό που αποτελεί  κορωνίδα της "απάτης".

  Στο ίδιο πλαίσιο, για μια ακόμη φορά, ο πρώην πρωθυπουργός, επιχείρησε να παίξει το χαρτί της "υπεύθυνης" αντιπολίτευσης κατ αντιπαράσταση με την ανεύθυνη Ν.Δ , όπως την χαρακτήρισε και σήμερα, για τη στάση της όταν βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

  Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ωστόσο, ο κ. Τσίπρας , επεσήμανε την ανάγκη κοινής εθνικής γραμμής, με σειρά προτάσεων. 

  Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων για:

  Κυβέρνηση


  *Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4ο μνημόνιο. Απάτη , η πολεμική σας για το χρέος, Απάτη οι διαρκείς επιθέσεις σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα,  Και η απάτη αυτή είναι ακόμα χειρότερη, γιατί δεν αξιοποιήσατε αυτό που εμείς αρχίσαμε, τη μείωση δηλαδή των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού, που θα εξασφάλιζε τους δανειστές. Απάτη, οι υποσχέσεις σας για ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας.Απάτη , η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. 

  *Απάτη το δήθεν δημοσιονομικό κενό που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Απάτη το επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας. 
  Απάτη , η καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών, ως προδοτικής.  Απάτη το αίσχος της προπαγάνδας σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες και προκαλεί το προσφυγικό. Απάτη ακόμη και οι μπουλντόζες στο Ελληνικό. πού είναι; 

    
  *Που είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης που υποσχεθήκατε ; τα 17 ευρώ ετησίως; Η δική σας φιλοσοφία έναντι των αναγκαίων ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης που εμείς είχαμε δρομολογήσει εσείς δίνετε προτεραιότητα στην επιθετική μείωση της φορολογίας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων. 

  *Υπηρετείτε μια οικονομική στρατηγική που όπου έχει δοκιμαστεί, σε όλο τον πλανήτη, έχει αποτύχει. Την στρατηγική αύξησης των κερδών με την ελπίδα πως αυτή κάποια στιγμή θα μεταφραστεί σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

  *Μειώνετε την εταιρική φορολογία στη βάση ενός δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει από μείωση άλλων κρίσιμων κατηγοριών δαπανών, όπως οι δαπάνες για ενεργές πολιτικές απασχόλησης. 
  Είστε πρόθυμοι να ρισκάρετε την με μεγάλες θυσίες κατακτημένη δημοσιονομική ισορροπία προκειμένου, να χρηματοδοτήσετε την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, ελπίζοντας πως αυτή κάποια στιγμή μπορεί να φέρει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

  "Παραδώσαμε" 

  -Οικονομία έξω από την παγίδα χρέους, με την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάκαμψης και ανάπτυξης, με άνοδο του ΑΕΠ στο 2,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2019. 

  -Ισχυρό απόθεμα χρηματοοικονομικής ασφάλειας, ύψους, περίπου, €37δις. Αυτό το απόθεμα, επέτρεψε την αποκλιμάκωση των επιτοκίων 

  -Παραδώσαμε όπως λέει ο λογαριασμός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019  €1,783 δις. 
  -Οικονομία με ολοένα καλύτερες επιδόσεις. 

  Μαξιλάρι

  Αν μειώσετε κατά 12 δις το μαξιλάρι για να τα δώσετε στις τράπεζες, και δε θα δεί κάτι απτό ο ελληνικός λαός από τις θυσίες του και θα επηρεάσετε αρνητικά το κόστος δανεισμού μας από τις αγορές.

  Τουρκία

  Τα τελευταία 20 χρόνια, ορθώς, η χώρα μας βασίστηκε σε μια διττή προσέγγιση, διαλόγου και πίεσης στην Τουρκία
  Ορθώς, πρωτοστατήσαμε ως χώρα στο ξεκλείδωμα της Τουρκικής ενταξιακής πορείας την περίοδο 1999-2004, στηρίζοντας τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη γείτονα. 

  Δυστυχώς, όμως, και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε : αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια.

  *Θα είμαστε απέναντι στις φιλοπόλεμες κραυγές του εθνικιστικού τύπου, που ενισχύονται από ανεύθυνες κυβερνητικές διαρροές και εκθέτουν τη χώρα μας. 
  Αλλά στηρίζουμε απόλυτα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή. 

  *Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εγγυηθούν και σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουν την παραμικρή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

  *Η Ελλάδα οφείλει να αγωνιστεί με όλες τις διπλωματικές της δυνάμεις – και με τη χρήση βέτο αν χρειαστεί - για την επέκταση των ευρωπαικών κυρώσεων σε βάρος της εταιρειών και προσώπων που θα δράσουν στην περιοχή της παράνομης συμφωνίας. 
  Και παράλληλα, πρέπει να καταφέρουμε να καθίσουμε και εμείς στο τραπέζι του διαλόγου για το μέλλον της Λιβύης. 
  Και ταυτόχρονα να εντείνουμε τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ. 

  *Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε σαφές μήνυμα του Προέδρου Τραμπ ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί. 


  *Στόχος μας ήταν είναι και παραμένει ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου. 
  Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές τις οποίες απέρριπτε ο Πρόεδρος Ερντογάν από το 2016.
   Και αν αυτές δεν προχωρήσουν, να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 
  Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές. 
  Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα, αλλά στόχος μας δεν είναι να ακολουθήσουμε την Τουρκία στον αδιέξοδο δρόμο της σύγκρουσης και των τετελεσμένων. 


   Αστυνομική αυθαιρεσία

  Ούτε στον νόμο πιστεύετε κύριε Μητσοτάκη.Αλλά ούτε και την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών εξασφαλίζετε. 
  Με τις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα.  

  Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών. 
  Η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. 

  Αποσκοπεί όχι στην ασφάλεια, αλλά στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση. 

  Αποτίμηση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 

  Ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής μου, αυτός του 2019, σηματοδότησε το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής  προσαρμογής και την αρχή μιας νέας εποχής δημοσιονομικής επέκτασης μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια.

  Ο Προϋπολογισμός αυτός συμπληρώθηκε τον Μάιο του ίδιου έτους από νέα δέσμη μέτρων της τάξης του 0.6% του ΑΕΠ.

  Για αυτό και παρουσιάσαμε το σχέδιό μας για το 2020-2022, τον Μάη, οπότε και ανακοινώσαμε τον ειδικό λογαριασμό των 5,5 δις για την ισόποση μείωση των πλεονασμάτων κατά την επόμενη τριετία.
  Και ανακοινώσαμε μέτρα, όπως μεταξύ άλλων :
  Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  Η μείωση στο 50% της προκαταβολής φόρου
  Η επιδότηση εισφορών επιχειρήσεων για νέους εργαζόμενους.
  Και άλλα πολλά που αφορούν αποκλειστικά τη λεγόμενη Μεσαία τάξη.

  *Διαβάστε ακόμα

  *ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν έβαλε γραβάτα στη μεσαία τάξη αλλά φέσι

  -Βρούτσης: Κύριε Τσίπρα μπερδεύετε την απάτη με την αυταπάτη

  -Παρέμβαση Τσακαλώτου για την αξιοπιστία του προϋπολογισμού
              

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ