Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Δεκ-2019 14:44

  Γ. Ζαββός: Έρχεται και η "πράσινη" χρηματοδότηση στο νομοσχέδιο για Κεφαλαιαγορά

  Γ. Ζαββός: Έρχεται και η "πράσινη" χρηματοδότηση στο νομοσχέδιο για Κεφαλαιαγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.31

  Διατάξεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν την "πράσινη χρηματοδότηση" θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την λειτουργία του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς το οποίο θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Βουλή.

  Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ο κ. Ζαββός τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλες καινοτομίες οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας για βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.

  Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε στο πρόσφατα ψηφισμένο από την Βουλή σχέδιο "Ηρακλής" και τόνισε ότι χωρίς σταθερό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. "Στην κορυφή των προτεραιοτήτων  ήταν το μεγάλο βουνό των κόκκινων δανείων", είπε ο υπουργός. "Μέσα σε λιγότερο από 5 μήνες σχεδιάσαμε και νομοθετήσαμε το σχέδιο του Ηρακλή , μια λύση που στοχεύει την έως 30 δισ. ευρώ μείωσή τους, δηλαδή στο 40% του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την λύση αυτή στηρίζει όλος ο τραπεζικός τομέας και οι εταίροι. Είναι χειροπιαστό δείγμα του μεταρρυθμιστικού σοκ. Η μείωση των "κόκκινων" θα συμβάλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή τροχιά, γιατί ο Ηρακλής όχι μόνο θα απαλλάξει, αλλά θα απελευθερώσει κεφάλαια, αποτελεί εφαλτήριο για προσέγγιση επενδυτών, καθώς δίνει δυνατότητα να γνωρίσουν ελληνική οικονομία και προσέλκυση επενδύσεων. Δείχνει πως η κυβέρνηση έχει στρατηγική".

  Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο Ηρακλής προβλέπει τους μηχανισμούς που αναγκάζουν τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές  και θεσπίζει πλαίσιο στους διαχειριστές ώστε οι συνεπείς να μπορούν να βρουν μια ευνοϊκότερη λύση. Επανέλαβε πως ότι δεν αφορά πώληση δανείων σε funds, δεν είναι ανακεφαλαιοποίηση, δεν αλλάζει τις θέσεις του δανειολήπτη, δεν αλλάζει το νομικό πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας.

  "Ο Ηρακλής δεν πάει μόνος του, συνοδεύεται από μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν στα μέσα Ιανουαρίου για το χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά. Ζήσαμε τα μεγάλα σκάνδαλα στον τομέα αυτό που αμαύρωσαν την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Γι’ αυτό φέρνουμε μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην πλήρη θωράκιση τους".

  Πλήρεις και σαφείς οι  εγγυήσεις του  ελληνικού Δημοσίου

  Ο SSM, όλα τα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και ΕΚΤ έχουν υποστηρίξει πλήρως το νομοσχέδιο Ηρακλής, είπε ο κ. Ζαββός. "Ειδικά για την ΕΚΤ αυτή ήταν και κατάληξη της  συνάντησης  του Πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ. Και τόσο η Κομισιόν όσο και η κ. Βεστάγκερ όχι απλώς υιοθέτησε τον ‘Ηρακλή’ αλλά τον βλέπουν ως την πιο σημαντική λύση καθώς  η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δεν έχει τεθεί σε αμφιβολία.

  Αναφερόμενος στην διαδικασία ο υπουργός είπε ότι οι τράπεζες  θα πρέπει να ετοιμάσουν τα πακέτα τιτλοποίησης, αυτά  θα πρέπει να αποτιμηθούν. Κι αφού πάρουν έγκριση εγγύησης θα πάνε στον Ευρωπαίο επόπτη και τότε θα αποτιμήσει την ανάγκη η όχι κεφαλαιακής επάρκειας. Ο επόπτης  σε 5-6 μήνες θα αναλάβει με βάση την ατομική πρόταση κάθε τράπεζας θα δώσει την μηδενική στάθμιση σ’ αυτό το πακέτο. Οι εγγυήσεις που δίνει η κυβέρνηση είναι πλήρεις και σαφείς.  

  Μ. Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ