Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Δεκ-2019 13:50

  Χρ. Σταϊκούρας: Χρεώσατε επιπλέον λιτότητα τη μεσαία τάξη απ’ ό,τι ζητούσε ο Σόιμπλε

  Χρ. Σταϊκούρας: Χρεώσατε επιπλέον λιτότητα τη μεσαία τάξη απ’ ό,τι ζητούσε ο Σόιμπλε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πολιτικός καυγάς με επίκεντρο τη μεσαία τάξη ξανά στην Ολομέλεια της Βουλής. "Πράγματι υπήρξαν σφάλματα όλων μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προβλήματα εδώ ήταν ενδογενή, αλλά εσείς φέρατε ένα αχρείαστο μνημόνιο και χρεώσατε με επιπλέον λιτότητα τη μεσαία τάξη απ’ όσο σας ζητούσε ο Σόιμπλε", είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στον προκάτοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

  Νωρίτερα ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε "ποιος όμως προκάλεσε την απώλεια κατά 26% του ΑΕΠ; Ποιοι έφεραν τη χώρα και τη μεσαία σ’ αυτή τη θέση;", αντιδρώντας σε όσα είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης για την φορομπηχτητική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ πλήττοντας τη μεσαία τάξη.

  "Γιατί τα τσουβαλιάζετε όλα;", ρώτησε ο Χρ. Σταϊκούρας. "Δεν ήταν ίδιες όλες οι κυβερνήσεις την περίοδο 2010-2014. Παραλάβατε ή όχι οικονομία με θετικό πρόσημο το 2015; Την περίοδο 2007-2009 πόσο ανέβηκε το έλλειμμα και το χρέος; Αυξήθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μην ξεχνάμε ότι παγκοσμίως υπήρχε μια συστημική κρίση τότε. Πράγματι σφάλματα έγιναν απ’ όλους, αλλά μην ξεχνάμε ότι τα προβλήματα που έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε εδώ ήταν πολύ μεγαλύτερα και ενδογενή. Μπορεί να έπεσε 26% το ΑΕΠ αλλά εσείς ευθύνεστε για 16% επιπλέον πτώση καθώς χρεώσατε με αχρείαστη λιτότητα κυρίως τη μεσαία τάξη".

  Νωρίτερα ο κ. Σκυλακάκης προσδιόρισε τη μεσαία τάξη λέγοντας τα εξής: "Αν θέλουμε να προσδιορίσουμε ποιος ανήκει στη μεσαία τάξη η συζήτηση γίνεται πολύ πιο σύνθετη. Γιατί δεν αφορά μόνο το εισόδημα αλλά και την καθαρή περιουσία, κινητή και ακίνητη, αν αφαιρέσουμε τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Δηλαδή τον βαθμό ρευστότητας του κάθε νοικοκυριού”.

  Μ. Ντ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ