Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Δεκ-2019 11:08

  Ν. Μηταράκης: ''Κλειδί'' η εισπραξιμότητα εισφορών για επιστροφή αναδρομικών

  Ν. Μηταράκης: ''Κλειδί'' η εισπραξιμότητα εισφορών για επιστροφή αναδρομικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη αποπληρωμή των αναδρομικών στους δικαιούχους επανέλαβε μιλώντας για τον Προϋπολογισμό του 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης. "Το "κλειδί για το θέμα αυτό είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών" σημείωσε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε πως "είμαστε απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα 35 δισ. χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση".

  Όπως είπε με την πιλοτική δίκη που θα γίνει τον Ιανουάριο, μπαίνει οριστικό τέλος στο θέμα των αναδρομικών που έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα στους συνταξιούχους και θέτει και σε ιδιότυπη ομηρία τα δημοσιονομικά της χώρας.  Ο ίδιος τόνισε ότι το 2020 θα δοθούν 29 δισ. ευρώ για συντάξεις, ενώ τα μισά, περίπου 14,5 δισ. προέρχονται από κρατική επιχορήγηση. "Για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα όμως χρειάζονται 4 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο" τόνισε ο υπουργός. "Τώρα έχουμε 1,64 ανά συνταξιούχο και στο 2070 θα μειωθεί στο 1,25 ανά συνταξιούχο. Σε δυσμενές δημογραφικό κανένα αναδιανεμητικό σύστημα δεν επιβιώνει. Το μεικτό σύστημα διασφαλίζει πως οι επόμενες γενιές θα έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση".

  Στην ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί των μισθωτών από την μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και γιατί η κυβέρνηση αύξησε την κατώτατη εισφορά ελευθέρων επαγγελματιών, ο Μηταράκης απάντησε ως εξής: "Παρακολουθώ τους νομπελίστες και εσάς σε ότι αφορά την οικονομική σκέψη. Η συνολική μείωση των μισθωτών με αποδοχές 5.000-10.000 ευρώ είναι αρκετά σημαντική και θα δείτε τα νούμερα σύντομα. Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτοί θα είναι διπλά κερδισμένοι καθώς η πολύ χαμηλή εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου τους εγκλώβιζε σε πολύ χαμηλές συντάξεις. Επιλέξαμε να αυξήσουμε λίγο την κατώτατη εισφορά γιατί έτσι ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη. Με μια μικρή αύξηση δηλαδή κερδίζει μεγαλύτερη σύνταξη, γιατί ταυτόχρονα του μειώσαμε και την φορολογία. Επίσης σε βάθος 4ετίας θα υπάρξει συνολικά μείωση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές που θα ελαφρύνει τη μισθωτή εργασία".

  Ο Νότης Μηταράκης υπογράμμισε πως στο υπουργείο Εργασίας γίνεται υπερπροσπάθεια να μπει τάξη στα προβλήματα που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου και τόνισε ότι με το νέο ασφαλιστικό που θα γίνει νόμος του κράτους αρχές του 2020 οι νέοι επαγγελματίες θα έχουν την ελευθερία να επιλέξουν τις εισφορές που θα καταβάλουν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ