Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Δεκ-2019 10:12

  Απαιτείται η άμεση οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

  Απαιτείται η άμεση οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η συμφωνία Ερντογάν Σεράζ αλλά και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας προκειμένου να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης που διοργάνωσε χθες ο e κύκλος ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση, με τη συμμετοχή του Ε. Βενιζέλου, της Ντόρας Μπακογιάννη και των πρέσβεων επί τιμή Παύλου Αποστολίδη και Γιώργου Σαββαΐδη.

  Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων ήταν ότι η χώρα μας θα πρέπει να ξεφύγει από το δόγμα της ακινησίας, να αναλάβει πρωτοβουλία και να επιδιώξει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που θα έχουν ως στόχο την παραπομπή των διαφορών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε διεθνή διαιτησία στη Χάγη.

  Ταυτόχρονα, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η εθνολαϊκιστική οξεία ρητορεία από Ελληνικής πλευράς ουσιαστικά λειτουργεί υπονομευτικά για τις ελληνικές θέσεις καθώς εξυπηρετεί την πολιτική κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης που επιδιώκει η Τουρκία.

  Ε. Βενιζέλος: Πρωτοβουλία για διερευνητικές επαφές και προσφυγή σε διαιτησία

  Τα τελευταία 45 χρόνια μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο δεν έχουν λειτουργήσει θετικά υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ παράλληλα η εθνική στρατηγική που βασίστηκε στο Ελσίνκι δεν είναι επίκαιρή καθώς το ευρωπαϊκό δέλεαρ είναι πλέον αχνό για την Τουρκία, τόνισε ο Ε. Βενιζέλος. Ο ίδιος τόνισε ότι με εξαίρεση την περίπτωση του Πρίνου, δεν έχει καταστεί εφικτή η πραγματική εκμετάλλευσή και αξιοποίηση των δικαιωμάτων μας εντός της ΑΟΖ.

  Ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι πλέον το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί από το Αιγαίο στην μεγάλη κλίμακα της Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία Εντογάν Σεράζ είναι άκυρη και ανίσχυρη, ενώ η ακυρότητά της δε θεραπεύεται με την πρωτοκόλλησή της στον ΟΗΕ.

  Εξίσου σημαντικό με την προσπάθεια για τη διεθνή απόρριψη του MoU Ερντογάν Σεράζ, είναι σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο να εστιαστεί η προσπάθεια για αποτροπή ενδεχόμενης άλλης συμφωνίας με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για χάραξη ΑΟΖ με το Κάιρο αλλά και να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη όταν η χώρα θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση.

  Πρέπει να εστιάσουμε σε πρωτοβουλίες που θα συγκεντρώσουν τη διεθνή στήριξη τόνισε ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται η εθνολαϊκιστική ρητορεία.

  Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο θα πρέπει να υπάρξει πολιτική και διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την έναρξη γύρου διερευνητικών επαφών για τη χάραξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και σε περίπτωση διαφωνίας να συμφωνηθεί η προσφυγή σε διεθνή διαιτησία.

  Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα πρέπει να αναλάβει η χώρα μας τόνισε ο κ. Βενιζέλος εκτιμώντας ότι σε αυτήν την κατεύθυνση δε θα βοηθούσε η επέκταση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο ή η χάραξη μερικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ο ίδιος πρόσθεσε με νόημα ότι οι στρατιωτικού χαρακτήρα κρίσεις λήγουν με μορατόριουμ και σημείωσε ότι θα πρέπει τώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Ο χρόνος δεν τρέχει υπέρ μας κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

  Ν. Μπακογιάννη: Να κλείσουμε εκκρεμότητες με Ιταλία, Αλβανία Αίγυπτο, συνυποσχετικό για Χάγη με Τουρκία

  Κίνηση ακραίας διεκδίκησης από τον Ερντογάν που δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και έχει πολλές αδυναμίες, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και συνιστά προϊόν εκβιασμού, χαρακτήρισε το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική καλείται να αναπροσαρμοστεί. Πρέπει να πορευτούμε με τη λογική της ειδικής σχέσης Ευρώπης Τουρκίας κατά το πρότυπο της σχέσης Μεγάλης Βρετανίας Ευρώπης, η οποία θα περιλαμβάνει ζητήματα ασφάλειας και άμυνας.

  Σύμφωνα με την πρώην υπουργό εξωτερικών η Ελλάδα οφείλει να αδράξει τις ευκαιρίες και να επιδιώξει τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, την Αλβανία και την Αίγυπτο. Οι μαύρες τρύπες των ΑΟΖ πρέπει να κλείσουν από τα δυτικά και τα νότια, είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει στρατηγική διευθέτησης και προς τα ανατολικά.

  Ωστόσο καθώς δε διαφαίνεται η δυνατότητα λύσης με διαπραγμάτευση, τάχθηκε υπέρ της από κοινού προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Σε περίπτωση συνυπογραφής συνυποσχετικού για την παραπομπή στη Χάγη θα αποτελέσει σημαντική νίκη, τόνισε εκτιμώντας ότι καθοριστικός παράγοντας σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι το δέλεαρ της δημιουργίας ειδικής σχέσης Ευρώπης Τουρκίας, με την υποχρέωση της γείτονος να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία της Χάγης για θέματα συνόρων με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

  Η κ. Μπακογιάννη διαφώνησε με την τακτική της οξείας ρητορικής και της στρατιωτικοποίησης της έντασης εκ μέρους της Ελλάδας, λέγοντας ότι ρίχνει νερό στο μύλο της Άγκυρας, που επιδιώκει την κλιμάκωση, ενώ υπογράμμισε ότι δε θα πρέπει να επιτραπεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

  Ταυτόχρονα πάντως επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή άμυνα, υπογραμμίζοντας την ομόφωνη συμφωνία για την αναβάθμιση των F16 και των Μιράζ. Η ίδια επεσήμανε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ είναι η υποχρεωτική θητεία στα 18 και ζήτησε να πάψει να είναι ταμπού το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας.

  Η κυβέρνηση επιδιώκει στην πράξη την εθνική συναίνεση και αυτό είναι το πιο ισχυρό μήνυμα, τόνισε, καταλήγοντας ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να συζητήσει και να αναζητήσει συγκλίσεις αλλά δε θα αποδεχθεί σε καμία περίπτωση μείωση της κυριαρχίας της.

  Από την πλευρά του ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Σαββαΐδης έκανε μια ιστορική αναδρομή της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ αλλά και του διεθνούς πλαισίου για τα ζητήματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, χαρακτηρίζοντας το θέμα των θαλασσίων ζωνών ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την εξωτερική πολιτική.

  Τα θαλάσσια σύνορα υπογράμμισε είναι προσδιορισμένα με τρόπο σαφή, κατηγορηματικό και αδιαμφισβήτητο, πρόσθεσε τονίζοντας ότι η ελληνική επιδίωξη θα πρέπει να είναι για ένα αποτέλεσμα βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και τις προβλέψεις του. Ο ίδιος εκτίμησε  ότι η δικαστική διαδικασία επίλυσης αποτελεί επιλογή ωστόσο το αποτέλεσμά της είναι αβέβαιο και τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας για οριοθέτηση και διάλογο, που όπως είπε δε σημαίνει αποδοχή τυφλών διεκδικήσεων.

  Ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης επεσήμανε ότι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία έχει μεταφερθεί πλέον στην ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι διενέξεις και διαφορές γύρω από θαλάσσιες ζώνες λύνονται με ειρηνικούς τρόπους, διάλογο, διαπραγμάτευση ή διαιτησία. Παρά τις τουρκικές δηλώσεις που δείχνουν ότι δεν υπάρχει διάθεση, η διαπραγμάτευση αποτελεί τον αναγκαστικό τρόπο για την επίλυση, εκτίμησε ο κ. Αποστολίδης, εκτιμώντας ότι δεν θα κλιμακωθεί η κρίση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ