Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Δεκ-2019 09:12

  Τετ α τετ Μητσοτάκη-Λανγκάρντ, με αιχμή τα πρωτογενή πλεονάσματα

  Τετ α τετ Μητσοτάκη-Λανγκάρντ, με αιχμή τα πρωτογενή πλεονάσματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τις διεθνείς συμμαχίες που απαιτούνται, προκειμένου να λάβει "πράσινο φως" από το 2021 το νούμερο ένα οικονομικό αφήγημα της κυβέρνησης, αυτό της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ισχυροποιεί η Αθήνα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα εικοσιτετράωρο πριν την ψήφιση του πρώτου "γαλάζιου" προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, θα έχει σήμερα στη Φρανκφούρτη, συνάντηση με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λανγκάρντ.

  Το κυβερνητικό οικοσύστημα ποντάρει πολλά στην παρουσία Λανγκάρντ ως επικεφαλής της ευρωτράπεζας, από τη στιγμή που η ίδια, ως γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στάθηκε υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων για την Αθήνα, συστήνοντας, μάλιστα, πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, αντί για 3,5% που προβλέπεται σήμερα για την Ελλάδα. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αυτό το κρίσιμο για τις μελλοντικές επιδιώξείς του, τετ α τετ θα φέρει στο προσκήνιο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τις ενέργειες για την προσέλκυση επενδύσεων, που έχουν ως στόχο τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης.

  Όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει αναλυτικά στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα καθώς και τους στόχους που θέτει ο προϋπολογισμός του 2020.

  "Η κ. Λανγκάρντ έχει ταχθεί υπέρ της μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και πιστεύουμε ότι θα υιοθετήσει τις ίδιες θέσεις και ως επικεφαλής της ευρωτράπεζας. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε ότι τα υψηλά πλεονάσματα έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, καθώς η Ελλάδα δανείζεται πλέον από τις αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια. Το χαμηλό κόστος δανεισμού ουσιαστικά αναιρεί τις υποθέσεις βάσει των οποίων έγιναν οι υπολογισμοί για τη βιωσιμότητα του χρέους από τους εταίρους, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τόσο υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται μία ευρύτερη συνεννόηση με όλους τους "παίκτες" μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς χτίζουμε την αξιοπιστία της βήμα-βήμα, θέτουμε ζήτημα και πιστεύουμε ότι μέσα στο 2020 θα υπάρχουν καλά νέα για το 2021 και μετά", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

  Ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους ομολόγους του τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. "Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται ακόμα σε μια διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης. Ο σκοπός μας είναι να ξεφύγουμε από αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν και βέβαια να μπορέσουμε να επιστρέψουμε μέσα στο 1ο τρίμηνο, το αργότερο μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021 στην επενδυτική βαθμίδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση και στο "φθηνό χρήμα", το οποίο διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", σχολίασε.

  "Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω γιατί κάποιοι κανόνες οι οποίοι έρχονται από το παρελθόν, κανόνες πολύ αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ιδίως οι προβλέψεις που μας υποχρεώνουν να έχουμε ένα εξαιρετικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5%, έχουν ουσιαστικά ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις.  Όπως έχω πει πολλές φορές δημόσια, η Ελλάδα εντός του 2020 θα θέσει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μείωσής τους από το 2021 Και πιστεύουμε πια ότι το έδαφος είναι απολύτως ώριμο", συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, αποτυπώνοντας το δρόμο που θα ακολουθήσει η Αθήνα, σε επίπεδο οικονομικό, τους επόμενους μήνες.

  Το σχέδιο "Ηρακλής"

  Στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Λανγκάρντ, συζήτηση θα πραγματοποιηθεί και για το σχέδιο "Ηρακλής", που, όπως επισημαίνουν πηγές, έχει ως στόχο να δώσει βαθιά ανάσα στις τράπεζες, καθώς θα απαλλάξει τους ισολογισμούς τους από "κόκκινα" δάνεια ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, από το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανοίγοντας το δρόμο για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία.

  "Η συζήτηση για το σχέδιο "Ηρακλής" δεν είναι τεχνική, καθώς αφορά στο σύνολο της οικονομίας και συνεπώς της κοινωνίας. Θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα. Τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους, δίχως να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι ή ο Προϋπολογισμός. Αντιθέτως, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή εγγυήσεων, οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως", τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης.

  Σημειώνεται ότι ο "Ηρακλής" εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, σε συνεργασία με όλους τους παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των ίδιων των τραπεζών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ