Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Δεκ-2019 18:41

  Γ. Κουμουτσάκος: Ατυχής παραφωνία το άρθρο Σημίτη

  Γ. Κουμουτσάκος: Ατυχής παραφωνία το άρθρο Σημίτη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20.50

  Απάντηση εμμέσως πλην σαφώς στα όσα είπε με άρθρο του ο πρώην Πρωθυπουργός  για την χαμένη ευκαιρία του Ελσίνκι στα ελληνοτουρκικά, έδωσε από την Ολομέλεια της Βουλής ο αναπλ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτηρίζοντας ως "ατόπημα", "διχαστική μικροψυχία", και "ατυχή παρέμβαση" τα όσα υποστήριξε ο Κώστας Σημίτης- ο αρχιτέκτονας της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατία στην ΕΕ καθώς την αποσύνδεσε από την λύση του Κυπριακού.

  Στον αναπληρωτή υπουργό απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος αφού σημείωσε ότι "στην παρούσα συγκυρία η χώρα χρειάζεται ενότητα" επέκρινε τα όσα ακούστηκαν για τον πρώην Πρωθυπουργό λέγοντας:  "Κακώς ο Αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έφερε στο Κοινοβούλιο το άρθρο του Κώστα Σημίτη. Πρέπει να είναι κανείς πολύ καλά ενημερωμένος γι ‘αυτά". Ο κ. Λοβέρδος στην συνέχεια ζήτησε από τον κ. Κουμουτ΄σακο αν όχι να ανακαλέσει τουλάχιστον να "κομψύνει" την θέση του.  

  Νωρίτερα ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις χτίζουμε τον τελευταίο καιρό ένα τείχος εθνικής ενότητας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα".  Και συνέχισε λέγοντας: "Γι’ αυτό ακούστηκε ως ατόπημα αυτό που έγινε χθες την ώρα της εθνικής ομοψυχίας, ακούστηκαν φωνές διχαστικής μικροψυχίας. Θέλω να πιστεύω ότι η χθεσινή ήταν μια ατυχής παραφωνία, μια μικρή παρένθεση που άνοιξε και έκλεισε αμέσως".

  Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι "χρειάζεται σύγκλιση και ομοψυχία εντός των συνόρων, η εθνική ομοψυχία είναι ένα διαρκές αίτημα ειδικά σε μια χώρα με τις εξωτερικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα".

  Ο ίδιος μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης του Προϋπολογισμού εκτός από πολιτική κριτική στην παρέμβαση Σημίτη η οποία επέρριπτε ευθύνες στην κυβέρνηση που τον διαδέχτηκε το  2004, γιατί δεν εκμεταλλεύτηκαν το momentum του Ελσίνκι, και υπεράσπιση της πολιτικής του Κώστα Καραμανλή, πέρασε και στην ουσία της υπόθεσης λέγοντας τα εξής: "Πάντως είναι αλήθεια ότι θα πρέπει κάποτε, σίγουρα όχι σήμερα, να γίνει μια νηφάλια και με παρρησία συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους του Ελσίνκι. Είμαι σίγουρος ότι τότε θα έχουμε πολλά να  πούμε. Παραδείγματος χάριν σε ποια συναφή με τις συνοριακές διαφορές θέματα αναφέρεται η παράγραφος 4  των συμπερασμάτων του Ελσίνκι . Γιατί η παράγραφος 12 που είναι αφιερωμένη στην Τουρκία θέτει μόνο ως όρο για την ένταξη της την επίτευξη των πολιτικών κριτηρίων  της Κοπεγχάγης και τίποτα πέραν αυτού. Γιατί από το 1999 ως το 2004 δεν είχαμε πρόοδο για ένα συνυποσχετικό ώστε να πάει η διαφορά στην Χάγη και αυτό θα έπρεπε να κλείσει τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Καραμανλή. Είναι ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις όταν γίνει συζήτηση. Τώρα όμως χρειάζεται ενότητα προκειμένου η χώρα να πάει μπροστά. Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Η δυναμική είναι ιδιαίτερα θετική τα πράγματα πάνε καλά".

  Μαρία Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ