Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Δεκ-2019 08:17

  Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την ακύρωση της "συμφωνίας" Άγκυρας-Τρίπολης

  Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την ακύρωση της "συμφωνίας" Άγκυρας-Τρίπολης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Ζήτησα και έλαβα από όλους τους ομολόγους μου την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω αναλυτικά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τη "συμφωνία" μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γιατί το μνημόνιο αυτό, κατ’ εμάς, είναι ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο και ως προς την ουσία του, διότι καταπατά τα δικαιώματα, τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησής του. Γιατί, θέλω να το θυμίσω, το μνημόνιο αυτό δεν έχει την επικύρωση του Λιβυκού κοινοβουλίου".

  Έχοντας δομήσει εδώ και καιρό ισχυρές συμμαχίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, έχοντας λάβει την απόλυτη στήριξη των εταίρων στα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας. Οι Ευρωπαίοι έχουν ενωθεί ως προς την αλληλεγγύη τους για τη χώρα μας. Διαμηνύουν πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Και ο πρωθυπουργός, καθώς και οι στενοί συνεργάτες του είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που παρήχθησαν στην "καρδιά" των Βρυξελλών.

  "Όλες τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνιζαν ότι ζητάμε να υπάρχουν στο κείμενο των συμπερασμάτων τρία στοιχεία: Πρώτον, ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας. Δεύτερον, ρητή αναγνώριση από όλους τους ηγέτες ότι είναι άκυρη η "συμφωνία" μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Και τρίτον πλήρη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Συνεπώς η κυβέρνηση είναι απόλυτα ικανοποιημένη, διότι και τα τρία στοιχεία περιλαμβάνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα των ηγετών, τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα", επισημαίνουν στελέχη.

  Οι επόμενες κινήσεις

  Οι επόμενες κινήσεις του "γαλάζιου" κυβερνητικού οικοσυστήματος αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα και τη "συμφωνία" Άγκυρας-Τρίπολης βρίσκονται ήδη αποτυπωμένες στο στρατηγικό πλάνο και εξελίσσονται σταδιακά και, συνάμα, δυναμικά στη διπλωματική σκακιέρα.

  Η περαιτέρω ενίσχυση των κατάλληλων συμμαχιών σε όλα τα διεθνή φόρα αποτελεί την προμετωπίδα. Έτσι, τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί στη Γενεύη με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Ρώμη, για να έχει συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του. Ειδική σημείωση. Η Ιταλία ήταν και είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς συμμάχους της Ελλάδας στην προσπάθεια καταδίκης της Άγκυρας και της "συμφωνίας" της με την Λιβύη.

  "Το πρώτο το οποίο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και να λέμε είναι ότι θεωρούμε τη "συμφωνία" αυτή ως προς την Ελλάδα άκυρη, ανυπόστατη. Είναι μία "συμφωνία" χωρίς κανένα απολύτως περιεχόμενο. Άρα, δεν αναγνωρίζουμε σε καμία περίπτωση ότι η "συμφωνία" αυτή παράγει έννομα αποτελέσματα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να επιμένουμε να το υποστηρίζουμε σε όλα τα διεθνή fora, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Οργανισμού  Ηνωμένων Εθνών", διαμηνύει ο πρωθυπουργός.

  Ψυχραιμία και μεθοδικότητα

  Όπως παρατηρούν στελέχη, με απόλυτη γνώση των λεπτών κινήσεων, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκε ψύχραιμα και μεθοδικά, με δύο (κατά κύριο λόγο) στόχους:

  -Από τη μία, να ακυρώσει τη "συμφωνία" της Τουρκίας με τη Λιβυκή κυβέρνηση.

  -Από την άλλη, να δημιουργήσει ένα πλέγμα συμμαχιών. Ένα πλέγμα, το οποίο θα έρθει για να ενισχύσει τη θέση της χώρας, εκμεταλλευόμενη και αντιθέσεις που έχει η Τουρκία με γειτονικές και άλλες χώρες.

  "Αυτό που μπορούμε να επισημάνουμε είναι ότι έχουμε κατορθώσει, σε συνεργασία με χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος, να ενδυναμώσουμε τη θέση μας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό και μόνο έχει φέρει την Άγκυρα σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Πρέπει να προσθέσουμε, επίσης, ότι η σπασμωδική κίνηση της γείτονος με το "μνημόνιο” που υπέγραψε με τη Λιβύη, την οδηγεί σε διεθνή απομόνωση", αναφέρουν πηγές. Ειδικότερα και με βάση τις επισημάνσεις κυβερνητικών στελεχών:

  -Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήδη έχουν λάβει θέση. "Πέρα από τον χαρακτηρισμό της "συμφωνίας” Άγκυρας-Λιβύης ως προκλητικής, πριν δύο εικοσιτετράωρα ο κ. Πάιατ τοποθετήθηκε για την υφαλοκρηπίδα των νησιών. Και η τοποθέτησή του ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί παίρνει καθαρή θέση υπέρ των ελληνικών απόψεων", σχολιάζουν.

  -Στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι ιδιαίτερα σημαντική η τοποθέτηση στο κείμενο συμπερασμάτων, καθώς οι εταίροι μας τάσσονται απολύτως καθαρά υπέρ των θέσεων της Αθήνας.

  "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναπτύξει κινήσεις σε διμερές επίπεδο. Με τον πρόεδρο Μακρόν έχει οικοδομήσει μία πολύ καλή σχέση, η οποία εκφράστηκε και μέσα από την καθαρή στήριξη της Γαλλίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο τάχθηκε κατά της "συμφωνίας” Τουρκίας-Λιβύης και είναι πιο υποστηρικτικό σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Υπέρ των θέσεών μας έχει ταχθεί και η Ιταλία που δε θέλει να δει να ενισχύεται ο ρόλος της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τη Λιβύη. Η Ολλανδία έχει, παραδοσιακά, αντιθέσεις με την Άγκυρα και τοποθετείται υπέρ των θέσεών μας", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

  Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα του στην επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, όπου στις 7 Ιανουαρίου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ. Μία συνάντηση κομβική για τις ελληνικές επιδιώξεις. Όχι μόνο όσον αφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά και για την ισχυροποίηση του αφηγήματος της επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, μέσα από την υιοθέτηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών και την προσέλκυση επενδύσεων.

  "Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω και στις Ηνωμένες Πολιτείες και με τον ίδιο τον πρόεδρο την οικονομική μας συνεργασία,  καθώς αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο επίπεδο των αμερικάνικων  επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ξανά στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από αμερικάνικα κεφάλαια, όχι μόνο από κεφάλαια που επενδύουν στο χρηματιστήριο ή σε ομόλογα, αλλά από κεφάλαια τα οποία θα δημιουργήσουν πολλές καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Και θέλουμε να χτίσουμε επάνω σε αυτή τη θετική δυναμική, ώστε αυτή η σημαντική στρατηγική σχέση για τη χώρα μας να αποκτήσει ακόμα περισσότερη ουσία και ακόμα περισσότερο περιεχόμενο", τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων