Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Δεκ-2019 22:03

  Τι ζητάει ο Κ. Μητσοτάκης για την Τουρκία στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε.

  Τι ζητάει ο Κ. Μητσοτάκης για την Τουρκία στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Σε εξέλιξη βρίσκεται το δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια του οποίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

  Κυβερνητικές πηγές αναδεικνύουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλτ Τουσκ, έστειλε ήδη το δικό του σαφές μήνυμα. "Εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην ελληνική πλευρά. Αυτό περιμένουμε να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα με τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα, δεύτερον να διατυπωθεί ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα και τρίτον να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος. Ελπίζουμε να τα δούμε και τα τρία, με εμφατικό τρόπο, στα συμπεράσματα", σχολιάζουν πηγές.

  "Είχαμε μια ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι έπρεπε με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Αναμένουμε μια σαφής αποτύπωση και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου όλων των ηγετών της ΕΕ", αναφέρουν. "Σε συνέχεια των αποφάσεων των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών συμβουλίων του Ιουνίου και πολύ περισσότερο του Οκτωβρίου, ζητάμε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία", σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι τα τρία τελευταία ευρωπαϊκά συμβούλια έχουν ασχοληθεί με την τουρκική προκλητικότητα σε διάφορα επίπεδα. "Πέρα από τις κυρώσεις, είχαμε καταδίκη για την εισβολή στη Συρία, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Σήμερα πάλι απασχολεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο η τουρκική προκλητική συμπεριφορά και η παράνομη ενέργεια της συμφωνίας με τη Λιβύη. Αυτό απομακρύνει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τις Βρυξέλλες και υψώνει τείχη απέναντι στην Τουρκία. Αρχίζει να μεγαλώνει η απόσταση", επισημαίνουν.

  "Δεν έχουμε την εικόνα της χλιαρής αντίδρασης. Είναι παγκόσμιος οργανισμός, η αντίδρασή πάντα είναι σε χαμηλούς τόνους στην αρχή μέχρι την οριστική θέση. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση", τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με τη στάση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

  Το κείμενο συμπερασμάτων

  "Έχουμε κινηθεί δραστήρια όλο το προηγούμενο διάστημα προς την κατεύθυνση της καταδίκης των προκλήσεων της Άγκυρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο και αναμένεται, πράγματι, ότι στο κείμενο συμπερασμάτων θα υπάρχει αναφορά που θα καταγγέλλει τις τουρκικές ενέργειες και θα ενισχύει τις ελληνικές θέσεις", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, στο…παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων (μένει να φανεί κατά πόσο θα υιοθετηθεί αυτούσιο) είναι καταπέλτης για τη γείτονα. "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επανεπιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ης Ιουνίου και 17ης-18ης Οκτωβρίου αναφορικά με την Τουρκία. Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης περί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, έρχεται σε αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν δύναται να παράγει καμία έννομη συνέπεια για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ανεπιφύλακτα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας", σημειώνεται στο προσχέδιο. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Ο Κ. Μητσοτάκης θέτει την προκλητικότητα της Άγκυρας στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ

  * Ντ. Τουσκ: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ