Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Δεκ-2019 19:08

  Ο Κ. Μητσοτάκης θέτει την προκλητικότητα της Άγκυρας στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ

  Ο Κ. Μητσοτάκης θέτει την προκλητικότητα της Άγκυρας στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   

  Έτοιμος να φέρει στην πρώτη γραμμή της παρέμβασής του στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ζήτημα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Αυτό επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, έστειλε ήδη το δικό του σαφές μήνυμα. "Εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην ελληνική πλευρά. Αυτό περιμένουμε να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα με τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα, δεύτερον να διατυπωθεί ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα και τρίτον να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος. Ελπίζουμε να τα δούμε και τα τρία, με εμφατικό τρόπο, στα συμπεράσματα", σχολιάζουν πηγές.

  "Είχαμε μιας ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι έπρεπε με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Αναμένουμε μια σαφής αποτύπωση και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου όλων των ηγετών της ΕΕ", αναφέρουν.

  "Σε συνέχεια των αποφάσεων των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών συμβουλίων του Ιουνίου και πολύ περισσότερο του Οκτωβρίου, ζητάμε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία", σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι τα τρία τελευταία ευρωπαϊκά συμβούλια έχουν ασχοληθεί με την τουρκική προκλητικότητα σε διάφορα επίπεδα. "Πέρα από τις κυρώσεις, είχαμε καταδίκη για την εισβολή στη Συρία, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Σήμερα πάλι απασχολεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο η τουρκική προκλητική συμπεριφορά και η παράνομη ενέργεια της συμφωνίας με τη Λιβύη. Αυτό απομακρύνει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τις Βρυξέλλες και υψώνει τείχη απέναντι στην Τουρκία. Αρχίζει να μεγαλώνει η απόσταση", επισημαίνουν.

  "Δεν έχουμε την εικόνα της χλιαρής αντίδρασης. Είναι παγκόσμιος οργανισμός, η αντίδρασή πάντα είναι σε χαμηλούς τόνους στην αρχή μέχρι την οριστική θέση. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση", τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με τη στάση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων