Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Δεκ-2019 19:22

  Κ. Μητσοτάκης: Η συνεδρίαση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι μήνυμα σύμπνοιας και ενότητας

  Κ. Μητσοτάκης: Η συνεδρίαση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι μήνυμα σύμπνοιας και ενότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   
  Δηλώνοντας υπερήφανος για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού περνάει με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής εστίασε στη σημαντικότητα της κίνησης. Παράλληλα, έκανε λόγο για "κοινοβουλευτική και εθνική νίκη", που έρχεται για να δώσει σάρκα και οστά σε ένα χρέος που είχε η Ελλάδα προς όλους τους Έλληνες.

  "Η συνεδρίαση είναι μήνυμα σύμπνοιας και ενότητας. Ο παγκόσμιος ελληνισμός είναι εδώ", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  "Από την αρχή είχα δηλώσει ότι μία τέτοια τομή θα ήθελα να ψηφιστεί από τους 300 βουλευτές. Είμαι ευχαριστημένος γιατί έστω θα πλησιάσουμε αυτόν τον αριθμό. Και κάνω μία έκκληση στον κ. Βαρουφάκη να αλλάξει τη στάση του, για να φτάσουμε τις 300 ψήφους. Η αρχική εισήγηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η αρχική εισήγηση του Κινήματος Αλλαγής υπήρξαν σαφώς πιο γενναιόδωρες προς τους συμπολίτες μας του εξωτερικού. Η δική μας πρόταση δεν έθετε περιορισμούς στο εύρος του εκλογικού σώματος και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο. Καλέσαμε σε διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Και η αρμόδια επιτροπή συνεδρίασε τρεις φορές. Εγώ ο ίδιος συναντήθηκα με τους πολιτικούς αρχηγούς, αναζητώντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

  Παράλληλα, ανέδειξε τα τέσσερα κομβικά σημεία που έφεραν τη συναίνεση:

  - Η απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό αποτέλεσμα.

  - Οι συμπατριώτες μας μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους σε εκλογικά τμήματα με 40 τουλάχιστον εκλογείς. Αυτά θα δημιουργούνται σε πρεσβείες, προξενεία, σε εγκαταστάσεις των αποδήμων, καθώς και σε άλλα κτίρια στις χώρες, όπου είναι μεγάλες οι αποστάσεις από την έδρα των εθνικών αρχών.

  - Αυξάνονται από δώδεκα σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας. "Στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται και οι υποψήφιοι της διασποράς. Τα κόμματα που θα εκλέξουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές Επικρατείας θα εκλέξουν τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο των Ελλήνων του εξωτερικού", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

  - Προκειμένου οι Έλληνες στο εξωτερικό να διευκολυνθούν να ψηφίσουν τίθενται δύο προϋποθέσεις. "Αυτές οι προϋποθέσεις δεν τέθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία και αναφέρομαι στην υποχρέωση να έχουν διαμείνει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και να είναι φορολογικά ενεργοί κατά το τελευταίο ή το τρέχον έτος εκτός αν είναι κάτω των 30 ετών. Ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε τη συναίνεση. Ήταν προϋποθέσεις που τέθηκαν από άλλα κόμματα", τόνισε ο πρωθυπουργός.

  *Διαβάστε ακόμα

  -Κυβερνητικές πηγές: Ο Α. Τσίπρας είναι εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ