Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Δεκ-2019 19:12

  Αιχμές Τσίπρα στην Κυβέρνηση για Τουρκία- "Ναι" επί της αρχής σε ψήφο αποδήμων

  Αιχμές Τσίπρα στην Κυβέρνηση για Τουρκία- "Ναι" επί της αρχής σε ψήφο αποδήμων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.09

  Της Νίκης Ζορμπά

  Με δέσμη έξι συγκεκριμένων προτάσεων- πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας κατέθεσε από βήματος Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του για την ψήφο των αποδήμων ( σ.σ ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής). 

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, κράτησε επικριτική στάση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εγκαλώντας ξανά την Ν.Δ για τη δική της στάση ως αξιωματική αντιπολίτευση. 

  Στόχος είναι, διαβεβαίωσε, να τηρηθεί αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην Άγκυρα μεν αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι θα σιωπά το κόμμα του σε όσους χειρισμούς, διαφωνεί. 

  Εξ΄ ού και κάλεσε τον Πρωθυπουργό, να εγκαταλείψει τη στρατηγική της "λεπτής γραμμής" απέναντι στον Ερντογάν και να επιστρέψει στην "ενεργητική εξωτερική πολιτική". 

  Επ αυτού, μίλησε για δέσμη έξι προτάσεων καλώντας την Κυβέρνηση να ζητήσει:

  - Να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.

  - Να επεκταθούν οι κυρώσεις και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. 


  - Να μεταφερθεί σε ΗΠΑ ενόψει του πρωθυπουργικού ταξιδιού ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία. Πρέπει να δοθεί σαφώς το μήνυμα από τις ΗΠΑ ότι θα στηρίξει μέχρι το τέλος τον αγωγό EastMed, όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τον Απρίλιο.

  - Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβυή.

  - Να απαιτήσει, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη. Να σταλεί το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητά να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016. 

  - Να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες. Με κατάργηση δηλαδή εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων.   

  Ελληνοτουρκικά

  Αναλώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην κρισιμότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων , ο πρώην πρωθυπουργός, επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

  *Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη. Με στήριξη εκεί όπου συμφωνούμε και με εποικοδομητική κριτική εκεί που διαφωνούμε – και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, επειδή εσείς τώρα αρχίζετε να -να θερίζετε- τις συνέπειες όλης της εθνικιστικής έξαρσης που σπείρατε τόσα χρόνια.

  *Δεν πρόκειται να σας ζητήσω από τον Πρωθυπουργό να μιλήσει για την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας. Αυτό θα το πει όποτε ο ίδιος κρίνει, 
  Θα είναι πολύ θετικό να υπάρξουν Συμπεράσματα της ΕΕ που να υπογραμμίζουν ότι δεν παράγονται νομικά αποτελέσματα από την Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας. 
  Αλλά, λυπάμαι, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, οι δηλώσεις δεν φτάνουν.
  Τον Δεκέμβριο του 2019 δεν φτάνει πια να γίνονται ευρωπαϊκές δηλώσεις για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. 

  *Δεν είμαστε πια στη φάση των δηλώσεων. 
  Είμαστε στη φάση των κυρώσεων και των πρωτοβουλιών. 
  Και αυτό δεν είναι μια ακραία προσέγγιση.
  Είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση.
  Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει ελληνικά πλοία στη περιοχή Συμφωνίας της με την Λιβυή.
  Συνεπώς είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα όταν θα ναι πια αργά.

  Ψήφος Αποδήμων

  *Παραμένουν  δύο κορυφαία ζητήματα, που θα πρέπει έστω και αυτή την τελευταία στιγμή να γίνουν κατανοητά από την κυβέρνηση.
  Το πρώτο έχει να κάνει με την επικαιροποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού.Η πρότασή μας, που λύνει το πρόβλημα, είναι οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού να επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση.

  *Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα. Προτείνουμε ως λύση όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη (όχι απλή όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, και μόνο για κάποιες από τις αποφάσεις)


  *Με σύμφωνη γνώμη και με πλειοψηφία των δύο τρίτων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ή της Διακομματικής Επιτροπής. 
  Να σημειώσω ότι και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επισημαίνει ότι υφίσταται θέμα συνταγματικότητας, λόγω της ευρύτατης νομοθετικής εξουσιοδότησης που προβλέψατε.

  *Ζητώ λοιπόν από τον υπουργό να άρει το αδιέξοδο ως προς τα δύο αυτά θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο όχι μόνο επι της αρχής, αλλά και επί όλων των άρθρων.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων