Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Δεκ-2019 09:16

  Σήμερα η ψήφος των αποδήμων - Ρεκόρ συναίνεσης με τον πήχη στις 291 ψήφους

  Σήμερα η ψήφος των αποδήμων - Ρεκόρ συναίνεσης με τον πήχη στις 291 ψήφους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σήμερα εισέρχεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να αποσπάσει 291 ψήφους ( εάν δεν υπαναχωρήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ και αν δεν μεταβάλει την αρνητική του στάση το Μέρα25). 

  Συντριπτική πλειοψηφία 

  Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσουν επί του νομοσχεδίου ( πιθανότατα όχι μόνον) από το βήμα της Βουλής, μεσούσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στον απόηχο του χθεσινού εθνικού συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις συγκρότησαν εθνικό μέτωπο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. 

  Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής προϊδεάζει για συγκέντρωση συντριπτικής πλειοψηφίας καθώς υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ , Ελληνική Λύση με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιφυλάσσεται να ανοίξει τα χαρτιά του στην Ολομέλεια και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη να καταψηφίζει.

  Υπενθυμίζεται ότι για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο απαιτείται η συγκέντρωση 200 ψήφων.

  Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

  Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι σαράντα (40) εκλογείς.

  -Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

  -Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

  -Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

  α. Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα

  β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

  Ν. Ζορμπά

  Διαβάστε ακόμα:

  -Τ. Θεοδωρικάκος: Επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων κάθε 8 χρόνια

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ