Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Δεκ-2019 15:54

  Σε κλίμα σύμπνοιας και ομόνοιας το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

  Σε κλίμα σύμπνοιας και ομόνοιας το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.58

  Εθνική σύμπνοια και ομόνοια διαπίστωσε, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας.

  "Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση ως ευρωπαϊκή χώρα, στον πυρήνα της Ε.Ε. και μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα"  τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ και ο εκπρόσωπος της ΝΔ στο συμβούλιο, βουλευτής Άγγελος Συρίγος έκανε λόγο για εποικοδομητική ανταλλαγή προτάσεων μεταξύ των κομμάτων.

  Η συνεδρίαση του ΕΣΕΠ συνεκλήθη την επαύριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και των εκεί επαφών του Νίκου Δένδια, στο φόντο των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στη Μεσόγειο, με μοχλό το μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων δικαιοδοσιών με την κυβέρνηση Σαράτζ στη Λιβύη.

  Γ. Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ): Να υπάρξει στροφή σε ενεργητική εξωτερική πολιτική

  Από τους εκπροσώπους των λοιπών κομμάτων στο ΕΣΕΠ, ο μεν τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί, όπως είπε, το νήμα της ενεργού διπλωματίας, αλλά ταυτοχρόνως να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο.

  "Συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για να επιστρέψει η εξωτερική μας πολιτική στο ενεργητικό επίπεδο που πρέπει πάντοτε να είναι, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο στη βάση αυτή για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας".

  "Γι' αυτό το λόγο ζητούμε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας ενεργητικής πολιτικής, τόσο ως προς την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία- άμεσα να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητα στην Κύπρο, να επεκταθούν αυτές σε παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περίπτωση εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη", σημείωσε "και ενεργητικά μέτρα όπως η σύγκληση της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου", πρόσθεσε.

  Α. Λοβέρδος: Δεν εκδηλώθηκαν οι διαιρέσεις του πρόσφατου παρελθόντος

  Το πάγιο αίτημα του ΚΙΝΑΛ για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Κινήματος στο ΕΣΕΠ, Ανδρέας Λοβέρδος.

  Ο τελευταίος διαπίστωσε και αυτός από την πλευρά του αρραγές εθνικό μέτωπο, προσθέτοντας  χαρακτηριστικά ότι ξεπεράστηκαν οι διασπάσεις του πολιτικού συστήματος κατά το πρόσφατο παρελθόν. Οι προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα του, ανέφερε, αφορούσαν ταυτοχρόνως τους τομείς των εξωτερικών και της άμυνας.

  Κ. Γκιουλέκας: Έχουμε βούληση και ισχύ υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

  Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζει τις θέσεις της και ότι έχει τη βούληση αλλά και την ισχύ να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

  Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ, ο κ. Γκιουλέκας είπε πως εκφράστηκε η αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζει τις θέσεις της, ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Από την άλλη, σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας, εκφράστηκε και η αποφασιστικότητα ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση αλλά και την ισχύ να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

  Ά. Συρίγος: Ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας

  Την κοινή αντίληψη που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ότι υπάρχει ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας στην παρούσα κατάσταση, εξέφρασε ο βουλευτής και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος. Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Συρίγος ανέφερε πως κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της στάσεως της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και όλων των κινήσεων στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο καιρό. "Μας ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Τα κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους, προτάσεις για βελτιώσεις στη στρατηγική που ακολουθούμε. Κρατάμε όμως το πλέον σημαντικό, ότι υπήρξε κοινή αντίληψη όλων των παρευρισκομένων ότι υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας στην παρούσα κατάσταση" σημείωσε ο κ. Συρίγος.

  Μιλώντας για το μνημόνιο Τουρκίας -κυβέρνησης της Τρίπολης, ο κ. Συρίγος είπε πως είναι κάτι που έχει ξεκινήσει ως συζήτηση, βγήκε επισήμως τον Νοέμβρη του 2018, όταν επισκέφτηκε ο Ακάρ τη λιβυκή πρωτεύουσα και τότε παρουσιάστηκε χάρτης. Έκτοτε, συμπλήρωσε, υπήρξαν αρκετές συναντήσεις και είναι προφανές ότι όταν οι δυνάμεις του αντιπάλου του Χαφτάρ βρίσκονται 10 χλμ από το κέντρο της Τριπόλεως η κυβέρνηση Σαράζ πιάνεται από τα μαλλιά της και πιάνει και υπογράφει μια εντελώς παράνομη συμφωνία, διότι από την Τουρκία περιμένει μήπως επιβιώσει στην εμφύλια σύγκρουση που υπάρχει στη Λιβύη. Αυτό εκμεταλλεύθηκε η Τουρκία.

  Εστιάζοντας στη στάση της Ελλάδας, είπε πως είναι η στάση που θεωρείται αυτονόητη και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από αυτή την κυβέρνηση, "δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

  Ερωτηθείς για τη δήλωση Ερντογάν ότι αφήνει να εννοηθεί και στρατιωτική υποστήριξη του καθεστώτος της Τρίπολης, ο κ. Συρίγος είπε πως αν ισχύει αυτό και το μνημόνιο για στρατιωτικά μέσα, που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, έχουμε σαφή παραβίαση αποφάσεως του ΟΗΕ που έχει επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και είναι ένα θέμα που πρέπει να επιληφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το εμπάργκο είναι μια κατάσταση που οφείλουν να κρατήσουν τα τρίτα κράτη, διαμήνυσε περαιτέρω.

  Μ. Λαζαρίδης: Σε τέτοια κρίσιμα θέματα χρειάζεται εθνική ομοψυχία

  Η κυβέρνηση κινείται απέναντι στην προκλητικότητα βάσει του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης. Σε τέτοια κρίσιμα θέματα χρειάζεται εθνική ομοψυχία και υπεύθυνη στάση από όλα τα κόμματα, προσέθεσε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ