Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Δεκ-2019 12:36

  Στ. Πέτσας: Αίτημα στον ΟΗΕ για "μπλόκο" στη συμφωνία

  Στ. Πέτσας: Αίτημα στον ΟΗΕ για "μπλόκο" στη συμφωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.10

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να προστατέψει τα εθνικά της συμφέροντα". Αυτό το μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δια του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, σε περίπτωση που η Τουρκία θελήσει να φτάσει στα άκρα και να στείλει γεωτρύπανα στην περιοχή που όρισε με τη "συμφωνία" με τη Λιβύη.

  "Πρόκειται για θέμα εθνικό. Έχει να κάνει με την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Το "ό,τι χρειαστεί” σημαίνει όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας", τόνισε, από την αίθουσα της ενημέρωσης, ο Στέλιος Πέτσας. 

  Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ενημερώσει τους ομολόγους του, η Αθήνα επιδιώκει την ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας στο ανώτατο επίπεδο.

  "Θέλουμε να χαρακτηριστεί παράνομη η συμφωνία. Να υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο. Διεκδικούμε πολιτική ομπρέλα για οποιοδήποτε πλαίσιο ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημείωσε ο κ. Πέτσας.

  Ξεκάθαρο αίτημα προς ΟΗΕ: Μην επικυρώσετε τη συμφωνία

  Η Αθήνα φέρνει στην πρώτη γραμμή όλα τα όπλα της για την ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Ήδη, χθες το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στις επιστολές αυτές αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

  Ειδικότερα:

  Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής "συμφωνίας" - δύο επιστολές. Η μία προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

  Στην πρώτη επιστολή, επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνήφθη κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δε  γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, όπως διαμηνύει η Αθήνα:

  -Η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).

  -Η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

  "Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της  "συμφωνίας" διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή", σχολίασε ο κ. Πέτσας.

  Όσον αφορά στην επιστολή προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι σε αυτήν τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται, λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας, να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Παράλληλα, επισημαίνεται στον κ. Γκουτέρες ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

  "Έχουμε αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη αποδίδουν καρπούς. Από τις δηλώσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπως του Γάλλου προέδρου Μακρόν, μέχρι ανακοινώσεις, όπως της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Σημείωσε, ταυτόχρονα,  ότι η Ελλάδα θα κάνει "ό, τι χρειάζεται" για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης", τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

  *Δείτε τις δύο επιστολές της Ελλάδας προς τους αξιωματούχους του ΟΗΕ δεξιά, στη στήλη Σχετικά Αρχεία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων