Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Δεκ-2019 08:09

  Τσίπρας σε ευρωσοσιαλιστές: Κυρώσεις και για τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

  Τσίπρας σε ευρωσοσιαλιστές: Κυρώσεις και για τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Παγιωμένη είναι πλέον η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην προσύνοδο των ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, καθώς την Πέμπτη θα συμμετάσχει για δεύτερη φορά - ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- στη σύνοδό τους, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ανήκει στο ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς. 

  Επέκταση κυρώσεων για Τουρκία-Λιβύη

  Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνοντας στη Σύνοδο των ευρω-σοσιαλιστών, θα ζητήσει όχι μόνον την εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί από την Ε.Ε για τις παράνομες δραστηριότητές της στο Αιγαίο αλλά και την επέκτασή τους σε εταιρείες και πρόσωπα που καλύπτουν έτερες παράνομες ενέργειες, στο πλαίσιο της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης. 

  Εν αναμονή της σύγκλησης του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής εξάλλου , στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν διαμορφώσει πλέγμα προτάσεων για την αντιμετώπιση του παροξυσμού της Άγκυρας, καλώντας την Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων:: 

   - Να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.


  - Να εργαστεί ώστε στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018, να επεκταθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.


  - Να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και Κύπρου.

  -Να εξαντλήσει τις πιέσεις στην Ιταλία για σαφή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ενόψει μάλιστα και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia τον Μάρτιο.


  - Να ενισχύσει τις επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και να εντείνει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε.


  - Να απαιτήσει να βρίσκεται στις διευρυμένες συνομιλίες για το Λιβυκό σε συνέχεια και της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο το Νοέμβριο του 2018. Η απουσία της Ελλάδας από τις Διαδικασίες του Βερολίνου (συνάντηση το Σεπτέμβριο του 2019) δεν πρέπει να επαναληφθεί.

  Η επίθεση στον Ερντογάν 

  Την περασμένη εβδομάδα, αξιοποιώντας  το βήμα του "34ου αραβικού ινστιτούτου επιχειρηματιών" στην Τυνησία, ο κ. Τσίπρας κάλεσε σε απόλυτο σεβασμό της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στη Μεσόγειο, βάλλοντας ευθέως και κατά του Ταγίπ Ερντογάν. 

  "Θεωρώ απαραίτητο οι σχέσεις μας στην Μεσόγειο να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα δε, αν ο στόχος μας είναι η διαχείριση του προσφυγικού ή η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας ζωνών"  είπε κατά την ομιλία του και στράφηκε εναντίον της Άγκυρας:

  "Δημοκρατία δεν σημαίνει να μπορεί ο νικητής να κάνει ο,τι θέλει, ότι ανάπτυξη που παράγεται υπό συνθήκες διαπλοκής και διαφθοράς δεν είναι βιώσιμη και ότι κράτη κρίνονται από το κύρος και τον σεβασμό που εμπνέουν και όχι από την επίδειξη σκληρής ισχύος".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων