Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Δεκ-2019 16:25

  Η Αθήνα σφίγγει τον διπλωματικό κλοιό στην Άγκυρα

  Η Αθήνα σφίγγει τον διπλωματικό κλοιό στην Άγκυρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   

  Στην περαιτέρω διεθνοποίηση των προκλήσεων της Άγκυρας, με αιχμή τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, προχωρά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

  "Η Ελλάδα δρα με στόχο την ουσία και όχι τις εντυπώσεις, γιατί τα εθνικά συμφέροντα δεν υπηρετούνται με την ελαφρότητα της δημαγωγίας. Ξέρουμε ότι με τους γείτονες ο δρόμος θα είναι δύσκολος και απαιτείται ενότητα και ψυχραιμία. Θα κινηθούμε με πίστη στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες, αλλά και με προσήλωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πάντα ανοιχτοί στον γόνιμο διάλογο και κλειστοί στην άγονη υποχώρηση. Με αυτοπεποίθηση, αλλά και ρεαλισμό", είναι το μήνυμα που απευθύνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τρία εικοσιτετράωρα πριν σηκώσει αυλαία η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

  Την ίδια στιγμή, το "γαλάζιο" κυβερνητικό οικοσύστημα στρέφει το βλέμμα του στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο στο μέλλον.

  "Από την Ευρώπη, αυτό που προσδοκούμε είναι μία ισχυρή πολιτική δήλωση. Και η ισχυρή πολιτική δήλωση θα έχει να κάνει με τη σταθερότητα στη λεκάνη της Μεσογείου, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις, οι οποίες πυροδοτούν εντάσεις και συγκρούσεις, έστω κι αν αυτές είναι στο διπλωματικό επίπεδο. Βεβαίως, αυτό το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε, είναι μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", σημείωσε (Real fm) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
   
  "Στα δύο προηγούμενα Συμβούλια Κορυφής έχει τεθεί το πλαίσιο απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο. Αυτό το πλαίσιο θα ενισχύεται συνεχώς, αν οι γείτονές μας συνεχίσουν αυτή τη πρακτική. Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, εμείς θέλουμε πάντα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Εναπόκειται στην άλλη πλευρά να δείξει ότι τα σέβεται έμπρακτα και να μην προχωρά συνεχώς σε εμπρηστικές -θα έλεγα- δηλώσεις. Εκπέμπουμε παντού μήνυμα ψύχραιμης αυτοπεποίθησης. Ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό θα κάνουμε με την ενότητα που διακρίνει τον Ελληνικό Λαό. Ο επιχειρησιακός και διπλωματικός σχεδιασμός υπάρχει. Περιμένουμε, όμως, να υπάρξει αποκλιμάκωση", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας (ραδιόφωνο Πρώτου Θέματος).

  Ο κ. Πέτσας έσπευσε να επισημάνει ότι οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη Λιβύη, ήταν σε γνώση και του υπουργείου Εξωτερικών και όλων των Αρχών και όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των διεθνών, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

  "Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και άλλοι παράγοντες -όπως της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας- καταδικάζουν τέτοιου είδους ενέργειες. Τώρα, τα προβλήματα τα εσωτερικά, που ενδεχομένως υπάρχουν στη Λιβύη ή που υπάρχουν στην Τουρκία και προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο με τέτοιου είδους ενέργειες, δεν θα ήθελα να τα σχολιάσω", ανέφερε, ενώ εστιάζοντας στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, σχολίασε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη συνεχή ενημέρωση των κομμάτων.

  "Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε απευθείας επικοινωνία του κ. Δένδια με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Τώρα, θα συνεδριάσει το ΕΣΕΠ. Αν χρειαστεί, κάποια στιγμή στο μέλλον, Συμβούλιο Αρχηγών, θα γίνει. Αλλά σε αυτή τη φάση, δεν έχει κριθεί σκόπιμο. Είναι ξεκάθαρη η καταδίκη, από αμερικανικής πλευράς, της τουρκικής προκλητικότητας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν και διμερείς επικοινωνίες, υπάρχει και πολυμερής προσπάθεια από την πλευρά μας. Θα υπάρξει και σχετική επιστολή από το υπουργείο Εξωτερικών προς τα Ηνωμένα Έθνη, σε σχέση με την εξέλιξη των τελευταίων ημερών, για αυτό το "άκυρο", μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης", σημείωσε ο κ. Πέτσας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ