Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Δεκ-2019 12:20

  Ρελάνς Θεοδωρικάκου με στόχο τις 300 ψήφους για ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού (upd)

  Ρελάνς Θεοδωρικάκου με στόχο τις 300 ψήφους για ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:18

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Ρελάνς λίγο πριν την τελευταία στιγμή κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με στόχο την εξασφάλιση του ιστορικού αριθμού των 300 ψήφων στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

  Σύμφωνα με νομοτεχνική πρόταση που κατέθεσε, τρεις από τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα μπορούν να προέρχονται από τους απόδημους, ενώ ένας από αυτούς θα πρέπει να είναι στις τρεις πρώτες θέσεις του Επικρατείας.

  Η εν λόγω νομοτεχνική πρόταση στοχεύει κυρίως στην κάμψη των αντιρρήσεων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και οδηγεί στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου και από βουλευτές του. Εάν αυτό συμβεί, τότε το νομοσχέδιο θα λάβει –μέχρι στιγμής- 291 ψήφους αφήνοντας το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη πλήρως απομονωμένο.

  Σε ό,τι αφορά το ποιοι πληρούν τα κριτήρια για να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στη Γερμανία κατοικούν οι μισοί από τους 340.000 Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση και πληρώνουν φόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

  Ο ίδιος, κατά την διάρκεια ακρόασης των φορέων στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής επί της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού είπε πως ΑΦΜ έχουν 407.000, ενώ δεσμεύτηκε να δώσει τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά από αίτημα του Γιώργου Κατρούγκαλου.

  Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε εκ νέου έκκληση στα κόμματα το νομοσχέδιο να πάρει 300 ψήφους την επόμενη Τετάρτη το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής λέγοντας τα εξής: "Η πατρίδα μας απειλείται από σοβαρότατους κινδύνους, τουλάχιστον σε αυτό το πεδίο απαιτείται να  στείλουμε μήνυμα ενότητας, έστω για το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Είμαι βέβαιος πως θα έχουμε την συμπαράσταση όλου του Κοινοβουλίου την επόμενη Τετάρτη το βράδυ θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε μια πράξη ενότητας". 

  Μεταξύ των εκπροσώπων της διασποράς του Ελληνισμού που κατέθεσαν την άποψή τους επί του νομοσχεδίου με σχεδόν κοινό παρονομαστή την δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας του, αίσθηση προκάλεσε ο εκπρόσωπος της κοινότητας της Αιθιοπίας κ. Γ. Βαλασκαντζής, ο οποίος είπε πως εκεί μένουν 500 Έλληνες. Ο ίδιος έκανε παράπονα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινότητας Αιθιοπίας από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στα παράπονα αυτά απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρολιάκος λέγοντας ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Τέρενς Σπένσερ Κουίκ "έκανε τρία ταξίδια στην Αιθιοπία".  

  "Άλλους να ρωτήσετε γιατί δεν ψηφίζουν όλοι"

  "Όσοι έφυγαν είναι σπουδαίο να νιώσουν ελληνόπουλα που συμμετέχουν", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών εξηγώντας γιατί από το νόμο με τα κριτήρια εξαιρούνται τα παιδιά όσων είναι ενεργοί φορολογικά μέχρι την ηλικία των 30 ετών. "Συνεπώς και υπό την προϋπόθεση ότι θα εγγραφούν στους καταλόγους, και οι νέοι που δεν έχουν κάνει ποτέ φορολογική δήλωση θα μπορούν να ψηφίσουν κι αυτοί, αφού καλύπτονται από τους γονείς τους" είπε.

  Ο Στέφανος Ταμβάκης πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο αποκόπτεται από το δικαίωμα να ψηφίσει το 80% όσων ζουν στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδά και αλλού) εξαιτίας των κριτηρίων. Ως προς αυτό, ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε πως βούληση της κυβέρνησης είναι η επιστολική ψήφος. "Γιατί απευθύνετε σε εμένα αυτή την ερώτηση; Εμείς θέλουμε να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού. Όμως δεν έχουμε 200 ψήφους. Το θέλουμε εμείς το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Όμως αυτό είναι 190 ψήφοι. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως η κυβέρνηση δεν έχει τους 200 ψήφους".

  "Κάποιοι δεν ήθελαν καν να προσμετράτε η ψήφος σας"

  Επίθεση προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη υπογραμμίζοντας την αλλαγή στάσης του στο θέμα. "Κάποιοι δεν ήθελαν η ψήφος σας να προσμετράτε στο εκλογικό αποτέλεσμα" είπε η κ. Λιακούλη θυμίζοντας την αρχική θέση του ΣΥΡΙΖΑ επί τους θέματος. "Εμείς θέλαμε επιστολική ψήφο και περιφέρειες κατοίκων εξωτερικού. Κάνω έκκληση για επιστολική ψήφο αλλά και για να βρεθεί  λύση στην εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού. Να μην εξαρτάται η εκπροσώπηση από την βούληση κάθε κόμματος αν θα βάλει κάποιον μέσα και αν θα εκλεγεί".

  Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε τα θέματα που ζητάει να τροποποιηθούν για να δώσει την ψήφο του στο νομοσχέδιο. "Να συσταθούν πέντε εκλογικές περιφέρειες ανάλογα με τόπο διαμονής και να υπάρχει καθολικό δικαίωμα συμμετοχής με ενιαίο ψηφοδέλτιο" είπε. "Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση δίνει ψήφο στο αυτοτελές δικαίωμα του εκλέγεσθε που θα προκύπτει από αδιάβλητη διαδικασία. Στην βάσης ανάγκης για ένα δίκαιο αίτημα Ελλήνων του Εξωτερικού θα μπορέσουμε να βρούμε λύση" τόνισε.

  Οι νομοτεχνικές αλλαγές

  Νομοτεχνικές Βελτιώσεις επί του ν/σ για την ψήφο των εκτός Επικρατείας Ελλήνων

  1. Μετά την παράγραφο 5 του άρθρου 2 προστίθεται νέα παράγραφος 6, ως εξής: "Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ο παραπάνω Υπουργός ή ο οριζόμενος από αυτόν ως Πρόεδρος και ένας εκπρόσωπος κάθε κόμματος ή συνασπισμού που εκπροσωπείται στη Βουλή ή εκπροσωπείτο στη Βουλή που διαλύθηκε και ένας εκπρόσωπος της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη. Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του παρόντος, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της παραγράφου 5, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής, καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές κατά την παράγραφο 3. Αν ένα ή περισσότερα κόμματα ή συνδυασμοί κομμάτων δεν υποδείξουν εκπρόσωπο εντός δύο (2) ημερών από τη λήψη του ερωτήματος, η Επιτροπή συγκροτείται νομίμως χωρίς τη συμμετοχή τους.". Οι επόμενες παράγραφοι του ίδιου άρθρου αναριθμούνται αναλόγως.

  2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 34Α του π.δ. 26/2012, όπως τροποποιείται με το άρθρο 32, προστίθεται εδάφιο ως εξής : "Το ένα πέμπτο (1/5) των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ