Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Δεκ-2019 17:11

  Ντονμέζ: Η Τουρκία σχεδιάζει γεωτρήσεις φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα που συμφωνήθηκαν με τη Λιβύη

  Ντονμέζ: Η Τουρκία σχεδιάζει γεωτρήσεις φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα που συμφωνήθηκαν με τη Λιβύη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία σχεδιάζει νέες μελέτες έρευνας και γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της "θαλάσσιας δικαιοδοσίας της", σύμφωνα με το μνημόνιο συνεννόησης που πρόσφατα υπέγραψε η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

  Πριν από τη συνάντησή του με τους ανθρακωρύχους από διάφορες πόλεις της Τουρκίας, για την Διεθνή Ημέρα Ανθρακωρύχων, στην Άγκυρα, ο Ντονμέζ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία με τη Λιβύη χρειάζεται πρώτα έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Λιβύης.

  Στις 27 Νοεμβρίου, η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν δύο μνημόνια συμφωνίας, ένα εκ των οποίων το ένα δίνει τεράστια θαλάσσια περιοχή στην Τουρκία, αγνοώντας πλήρως την ύπαρξη Ελλάδας και Κύπρου.

  "Όπως και με άλλες περιοχές, οι εταιρείες στις οποίες θα χορηγήσουμε άδειες θα ξεκινήσουν μελέτες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ναυτιλιακές δικαιοδοσίες, εντός του πεδίου εφαρμογής αυτής της συμφωνίας", ανέφερε ο Ντονμέζ.

  Σημείωσε ότι η Τουρκία έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα διεξάγει μελέτες έρευνας υδρογονανθράκων χρησιμοποιώντας τα πλωτά γεωτρύπανα και τα πλοία σεισμικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Ο Ντονμέζ συνόψισε τις ερευνητικές εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή. Υπενθύμισε ότι τέσσερις γεωτρήσεις έχουν ήδη αναληφθεί με τη βοήθεια των δύο πλοίων και σημείωσε ότι μία πέμπτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι μέχρι στιγμής μελέτες έχουν επικεντρωθεί στις ανατολικές, δυτικές και βόρειες περιοχές της Κύπρου. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι τρέχουσες γεωτρήσεις επικεντρώνονται σε περιοχές στα νότια του νησιού.

  Αναγνώρισε ότι πολλές πλευρές σκοπεύουν να αποτρέψουν την Τουρκία και τη Λιβύη από το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη, για την οποία δήλωσε ο Ντονμέζ, ότι είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και πως έχει εξασφαλίσει ότι η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στην εξερεύνηση της περιοχής αυτής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων