Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Δεκ-2019 21:59

  Τσίπρας σε ΗΠΑ για Τουρκία: Να μην ενθαρρύνει ο Τραμπ την τουρκική παραβατικότητα

  Τσίπρας σε ΗΠΑ για Τουρκία: Να μην ενθαρρύνει ο Τραμπ την τουρκική παραβατικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ να σταθούν στο ύψος των διεθνών περιστάσεων και να καταδικάσουν αποφασιστικά τις τουρκικές ενέργειες που παραβιάζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και το διεθνές δίκαιο, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο στην "ώρα της Οικονομίας".

  Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, έψεξε ευθέως τον αμερικανό πρόεδρο για ρητορική που λειτουργεί ενθαρρυντικά στην Τουρκία στην κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της.

  Επ αυτού, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αντί λοιπόν για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο".

  Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε για:

  Τουρκία – ΗΠΑ

  - Πρωτοστατήσαμε στη θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις το 2015-2016 που οδήγησε στη δύσκολη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που μείωσε δραστικά ροές και κυρίως θανάτους στο Αιγαίο. Και κυρίως γι’ αυτό, απέναντι στις εθνικιστικές και ρατσιστικές φωνές που μιλούσαν και μιλάνε ακόμα για λαθροεποικισμό, προστατέψαμε το διεθνές δίκαιο και μαζί με τον ελληνικό λαό προστατέψαμε τους ανθρώπους που έμπαιναν στη χώρα.

  - Περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικά τις ΗΠΑ  πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν και ένας από τους λόγους που αναβαθμίσαμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις και καθιερώσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ,

  - Οι εξελίξεις που βλέπουμε στην περιοχή και απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητα της και την επιβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται. Είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και μιας δίκαιης λύσης δυο κρατών στο Μεσανατολικό. Είτε αυτό αφορά την πίεση προς τις Λιβυκές αρχές να σέβονται το διεθνές δίκαιο.  Είτε τέλος αφορά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

  - Αντί για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που δυστυχώς ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

  Κυβέρνηση

  - Όσο καιρό το Κόμμα της ΝΔ βρίσκονταν στην αντιπολίτευση επιχειρούσε μια ισοπεδωτική αντιπολίτευση παρουσιάζοντας μια πλαστή εικόνα για τη πορεία της οικονομίας, χάρη στα δικά μας επιτεύγματα σήμερα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται πλεονάσματα και να παίρνει ευχάριστες και όχι δυσάρεστες αποφάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις.

  - Εμείς από τη θέση της αντιπολίτευσης, παρά τις διαφωνίες μας με τη στόχευση της οικονομικής πολιτικής, δε πρόκειται να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο. Δεν πρόκειται ούτε να γίνουμε Κασσάνδρες ούτε να υπονομεύσουμε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

  - ¨Όχι μόνο γιατί δε πιστεύουμε σε αυτό το μοντέλο αντιπολίτευσης, αλλά και γιατί αισθανόμαστε ότι η θετική πορεία της οικονομίας είναι το αποτέλεσμα των δικών μας προσπαθειών και δεν πρόκειται να υπονομεύσουμε τις δικές μας προσπάθειες, ούτε τη θετική πορεία της χώρας.

  Οικονομία

  - Η νέα κυβέρνηση έχει βασική υποχρέωση: να μην αντιστρέψει τους όρους της δίκαιης ανάπτυξης που εμείς της κληροδοτήσαμε. Να μην πορευτεί με τους όρους του παρελθόντος που δημιούργησαν την πρωτόγνωρη κρίση στη χώρα μας και οδήγησαν την ελληνική κοινωνία στην καταστροφή.

  - Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις δεν έχουν εκλείψει. Τόσο οι εξωγενείς παράγοντες που αφορούν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία όσο και οι εγγενείς αδυναμίες και παθογένειες, απαιτούν σοβαρότητα, σταθερότητα, διαρκές μεταρρυθμιστικό όραμα και όχι επιστροφή στις αιτίες που δημιούργησαν τη κρίση. Δηλαδή στο γνωστό πελατειακό κράτος, στη διαπλοκή και στα χατίρια στην εγχώρια ολιγαρχία, στην κατασπατάληση δημόσιων πόρων και στην αγνόηση των αναγκών της παραγωγικής βάσης και ιδίως της υγιούς επιχειρηματικότητας, των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας.

  Απολογισμό κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

  -Εκτεταμένο σχέδιο αναγκαίων δομικών μεταρρυθμίσεων από το ασφαλιστικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος, μέχρι την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και τους δασικούς χάρτες. Μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προταχθούν της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως άλλωστε και η ρύθμιση του χρέους, και που τελικά μόνον η δική μας κυβέρνηση κατάφερε να υλοποιήσει.

  - Σχέδιο εξυγίανσης τραπεζικού μας συστήματος, με μια ολιστική πολιτική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, αύξηση τραπεζικών καταθέσεων.

  - Ενίσχυση εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και την παραγωγική αναδιάρθρωσή της προς όφελος των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων.

  - Αύξηση κονδυλίων για την έρευνα και την ανάπτυξη

  - Διάθεση περίπου, €3 δις, από τα οποία τα €2,3 δις σε μόνιμα μέτρα κοινωνικής στήριξης και φορολογικής ελάφρυνσης.

  - Παραδώσαμε στην επόμενη κυβέρνηση την ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης. ( Άνοδος ΑΕΠ γύρω στο 2%, χρηματοοικονομικό απόθεμα ασφαλείας ύψους €37 δις, δημοσιονομική υπεραπόδοση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, άνοδος επενδύσεων και αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, άνοδο των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

  -Μείωση 10 ποσοστιαίων μονάδων στην ανεργία, από 26,5% το 2014 στο 16,9% τον Ιούλιο του 2019.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ