Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Δεκ-2019 17:50

  Σκυλακάκης: Η κρίση έχει πλέον μετατραπεί σε ευκαιρία

  Σκυλακάκης: Η κρίση έχει πλέον μετατραπεί σε ευκαιρία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η δυνητική απόδοση των επενδύσεων στην Ελλάδα σήμερα μπορεί να είναι εξαιρετική" σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο με τίτλο: "Cyprus-Greece–Israel: Propelling a partnership for growth".

  Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η κρίση έχει πλέον μετατραπεί σε ευκαιρία, επισημαίνοντας ότι τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό:

  1.    Η Ελλάδα διαθέτει μία ισχυρή και φιλική προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνηση με μία τετραετία μπροστά της χωρίς εκλογές. Καμία απολύτως εκλογική αναμέτρηση, ούτε καν για την αυτοδιοίκηση.

  2.    Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το ελληνικό χρέος έχουν μειωθεί δραματικά. Το επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει από 3,9% στο 1,5% από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα. Η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο δείχνει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη μείωση του χρέους στο 100% του ΑΕΠ πέντε χρόνια ταχύτερα. Η νέα παγκόσμια πραγματικότητα που προβλέπουν οι αγορές, με επίκεντρο τον μακροπρόθεσμα χαμηλό πληθωρισμό εξαιτίας της καινοτομίας και τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια, μειώνει δραστικά το βαθμό στον οποίο το ελληνικό χρέος αποτελεί περιοριστική παράμετρο για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

  3.    Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα πρόγραμμα δημοσιονομικών και επενδυτικών μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας. Η συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% τελειώνει θεσμικά το αργότερο το 2022 και στόχος μας είναι να το πετύχουμε πολύ νωρίτερα πείθοντας τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους βελτιώνεται όταν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα. Σκοπεύουμε επίσης να πείσουμε τους εταίρους μας ότι είναι εύλογο -και από πλευράς βιωσιμότητας  του χρέους- να χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs για επενδύσεις αντί για την εξυπηρέτηση του χρέους.

  Η Ελλάδα παραμένει τέλος μία ανεπτυγμένη οικονομία, μέλος της Ευρωζώνης με σύγχρονες υποδομές και ένα καλά εκπαιδευμένο και ικανό εργατικό δυναμικό. Προχωρούμε λοιπόν μπροστά και αναζητούμε συνεργάτες και εταίρους για να αξιοποιήσουμε τις μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες που διαθέτει η Ελλάδα σήμερα", ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

  Τέλος στον παράλογο δημοσιονομικό περιορισμό

  Όσον αφορά την υπερβολικά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική των προηγούμενων ετών, ο Σκυλακάκης τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση "έχει βάλει τέλος στον παράλογο δημοσιονομικό περιορισμό και μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές για επιχειρήσεις και επενδύσεις".

  Όπως επισήμανε, "το 2020 θα διαθέτουμε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά φορολογικά καθεστώτα για επιχειρήσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Προωθούμε επίσης διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις σε όλα τα πεδία που μπορούμε.

  Το γεγονός αυτό δημιουργεί μία μοναδική ευκαιρία για επενδύσεις και ανάπτυξη καθώς η Ελλάδα προσφέρει πληθώρα επενδυτικών σχεδίων και ευκαιριών, που έχουν αναβληθεί λόγω των παραγόντων που προανέφερα", τόνισε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ