Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 01-Δεκ-2019 09:02

  Η ΝΔ στη μετά Συνεδρίου εποχή και το μονοπάτι του φιλελεύθερου Κέντρου

  Η ΝΔ στη μετά Συνεδρίου εποχή και το μονοπάτι του φιλελεύθερου Κέντρου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με τη δεύτερη σε δύο εικοσιτετράωρα παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώνονται σήμερα το μεσημέρι οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Του πρώτου Συνεδρίου της μετά την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου εποχής, που ήρθε, για να σηματοδοτήσει τη σύζευξη του φιλελευθερισμού με την κοινωνική αλληλεγγύη. Μία σύζευξη που, όπως έδειξε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Παρασκευής, θα μετατραπεί σε στρατηγικό φάρο της "γαλάζιας" παράταξης, με στόχο την πολιτική κυριαρχία της οδού Πειραιώς στη μεταμνημονιακή εποχή. Την εποχή, δηλαδή, που θα έχει ως βασικά συστατικά της την ανάπτυξη, που θα μοιράζεται ισότιμα σε όλους, την αναγέννηση της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας. Το αφήγημα της "συμφωνίας αλήθειας", το οποίο έφερε στο προσκήνιο ήδη από το 2016 ο κ. Μητσοτάκης μεταλλάσσεται και εξελίσσεται. Γίνεται "συμφωνία δημιουργίας". Η "γαλάζια" παράταξη ρίχνει τα κομματικά τείχη και απευθύνεται στους πάντες.

  "Το "ή εμείς ή αυτοί” είναι η Ελλάδα της κρίσης. Οι πολλοί και οι λίγοι είναι η Ελλάδα του αυταρχισμού. Όλοι μαζί μπορούμε είναι η δική μας πρόταση. Ελλάδα όλων των Ελλήνων. Ελλάδα χωρίς καμία εξαίρεση. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε", έσπευσε να επισημάνει ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος, άλλωστε, ανέδειξε το παραπλανητικό που έχουν οι ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς. Η…ούγια θα γράφει πλέον για την οδό Πειραιώς κινήσεις για όλα τα κοινωνικά στρώματα. Κινήσεις, όπως η μείωση της φορολογίας, η προσέλκυση επενδύσεων, οι νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας είναι αυτές που θα οδηγήσουν τη χώρα στο "αύριο". Είναι αυτές που σχηματοποιούν το μεταρρυθμιστικό πρόσημο του "γαλάζιου" κυβερνητικού οικοσυστήματος. Είναι αυτές που θα έρχονται στην πρώτη γραμμή σε βάθος τετραετίας.

  Από το βήμα του 13ου Συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε τον ιδεολογικό-πολιτικό  άξονα του κόμματος, που φιλοδοξεί να περάσει σε μια νέα εποχή. Το πολιτικό στίγμα που δίνει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνει ένα νέο μίγμα προωθημένου πολιτικού φιλελευθερισμού, σύζευξης του δίπολου ελευθερίας και αλληλεγγύης, πολιτικές ασφάλειας των πολιτών και της χώρας, πίστης στην ελεύθερη αγορά με ίσους και σαφείς όρους ανταγωνισμού, επιτελικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερους και δίκαιους φόρους, επενδυτική έκρηξη, πράσινη ανάπτυξη, ανοικτή ανταγωνιστική οικονομία, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη  για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και  δράσεις για την καθημερινότητα των πολιτών.  "Με αυτή τη στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει όχι μόνο να διατηρήσει τα ισχυρά ερείσματα που κέρδισε προεκλογικά στο χώρο του Κέντρου αλλά να τα διευρύνει. Ήδη η απήχηση της κυβερνητικής πολιτικής που καταγράφεται στους οπαδούς του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και σε σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση", τονίζουν πηγές. Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθεί και σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Με μία ομιλία οραματική. Με μία ομιλία που θα ανοίξει τον επόμενο κύκλο των "γαλάζιων" παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα. Με μία ομιλία που θα απευθύνεται σε εκείνους που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές. Με μία ομιλία που θα απευθύνεται και σε εκείνους που δεν την επέλεξαν. Ο κοινός βηματισμός, άλλωστε, οι συνθέσεις είναι οι κοινοί παρανομαστές στο κλάσμα της ανάπτυξης.

  Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέτουν εκτός πλάνου τη σεναριολογία που αναπτύσσεται για πρόωρες εκλογές εντός του 2020 και διαμηνύουν ότι το "γαλάζιο" οικοσύστημα χρειάζεται χρόνο, προκειμένου να…τρέξει το σύνολο του μεταρρυθμιστικού πακέτου που έχει περιγράψει  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  "Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του δείχνουν εμφανώς δυσκολία να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα μετά τις εκλογές του Ιουλίου και υιοθετούν ακραίους τρόπους και υψηλούς τόνους για μία σειρά από πρωτοβουλίες μας, εμείς είναι εμφανές ότι κερδίζουμε το χώρο του πολιτικού κέντρου. Είναι ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα χαρακτηριστικά της μετριοπάθειας και του φιλελευθερισμού, έχει κατακτήσει έναν ευρύ πολιτικό πεδίο. Από την παραδοσιακή δεξιά έως τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

  Ευρωπαϊκή στήριξη σε τρία μέτωπα

  Εάν, πάντως πρέπει κάποιος να κρατήσει κάτι από τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου, αυτό δεν είναι άλλο από την ηχηρή στήριξη της Ευρώπης σε τρία μέτωπα. Στην οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης και στην αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας. "Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν πρέπει να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα. Θα είναι ολέθριο λάθος και τεράστια καταστροφή τόσο για τη  Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Θα πρέπει να αλλάξει το Δουβλίνο", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Αντόνιο Ταγιάνι, στη διάρκεια συζήτησης που είχε με δημοσιογράφους. "Η Τουρκία επιδεικνύει επιθετική στάση τόσο στην Κύπρο όσο και στο προσφυγικό. Θα πρέπει να το σταματήσουμε. Να δουλέψουμε ως Ευρώπη για να λυθεί το μεταναστευτικό. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία", σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος ανέδειξε τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα, μέσα από την οικονομική στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη και της "γαλάζιας" κυβέρνησης. "Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η μείωση της φορολογίας και η καταπολέμηση γραφειοκρατίας χαιρετίζονται από την Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σημαντικός για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα", τόνισε.

  Μήνυμα καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας με αφορμή και τη σύμπλευση Άγκυρας-Τρίπολης έστειλε και ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, Αντόνιο Λόπεζ- Ιστουρίθ. "Εμείς θα συνεχίσουμε την αποστολή μας, να υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, στην Ευρώπη και παραπέρα. Θα καταγγέλλουμε την δίωξη της ελευθερίας του τύπου όπου και αν συμβαίνει. Και θα σταθούμε δίπλα στην Κύπρο, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Δημοκρατικό Συναγερμό, με όλη την οικογένεια του ΕΛΚ. Θα συνεχίζουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, που υποβαθμίζουν και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θεωρούμε ακόμα ως αυθαίρετες, παράνομες και μη αποδεκτές τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου Μνημονίου Συνεργασίας με την Λιβύη αλλά και την ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ με συντεταγμένες μονομερώς ορισμένες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις θαλάσσιες αυτές ζώνες", σημείωσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων