Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Νοε-2019 21:08

  Μητσοτάκης: Όσοι αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα βρουν απέναντί τους όλη την Ευρώπη

  Μητσοτάκης: Όσοι αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα βρουν απέναντί τους όλη την Ευρώπη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Συνθέσεις". "Προσεγγίσεις". "Ελλάδα από την αρχή". Το τέλος του "ή εμείς ή αυτοί" που ήταν η Ελλάδα της κρίσης. Το τέλος του "πολλοί και οι λίγοι". Και η απαρχή του "Όλοι μαζί".

  Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και με μία ομιλία που ήρθε για να κάνει τη σύζευξη ανάμεσα στον πολιτικό φιλελευθερισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη, ανέδειξε το βαθύ του "πιστεύω" για μία "Ελλάδα από την αρχή". Για μία Ελλάδα, που θα αφήσει πίσω της τα αναχρονιστικά διλλήματα και θα δηλώσει "παρούσα" στο σύγχρονο κόσμο, με το ένδυμα του πρωταγωνιστή και όχι του "φοβισμένου απειλούμενου". Το κομβικό σύνθημα "ανάπτυξη για όλους" παραμένει στην προμετωπίδα των λόγων και των έργων του κόμματος, η παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται δίκαια μετατρέπεται στο μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κυβερνητικού οικοσυστήματος, ενώ το αφήγημα της "συμφωνίας αλήθειας", το οποίο δόμησε και εξέλιξε ο πρωθυπουργός αλλάζει και εξακολουθεί να "αγκαλιάζει" ολόκληρη την κοινωνία. Γίνεται, "συμφωνία Δημιουργίας". Που θα βρίσκει αποτύπωμα στη λέξη-κλειδί "αποτέλεσμα". Ή, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, "αποτέλεσμα για μία καλύτερη ζωή". Ο ίδιος διεμήνυσε (το έχει πράξει, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή) ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και σήμερα έσπευσε να αναδείξει το παραπλανητικό που έχουν οι ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς. Και να ορθώσει το σύνθημα του "όλοι μαζί". Για μία χώρα που θα αφήσει πίσω της την κρίση και θα δημιουργήσει ανάπτυξη και πλούτο για όλους.

  "Θέλουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το νέο κόσμο με τη νοοτροπία του νικητή και όχι του φοβισμένου απειλούμενου. Πρέπει να πετάξουμε όλη την αρχαία σκουριά των κούφιων λόγων και των αναχρονιστικών διλλημάτων. Αποφεύγοντας να αντιμετωπίσουμε το σήμερα, χάνουμε πλούτο και ισχύ. Χρειάζεται πεποίθηση ότι κανείς δεν έχει το μονοπώλιο στις ιδέες και στον πατριωτισμό. Ο δρόμος για την ανόρθωση είναι η προσέγγιση, η σύνθεση. Θα συγκρουόμαστε, αλλά όπου μπορούμε θα συμβιβαστούμε παραγωγικά. Θα τα βρίσκουμε, όποτε αυτό είναι εφικτό. Θα διαφωνούμε, αλλά για να συνθέτουμε. Το "ή εμείς ή αυτοί" είναι η Ελλάδα της κρίσης. Οι πολλοί και οι λίγοι είναι η Ελλάδα του αυταρχισμού. Όλοι μαζί μπορούμε είναι η δική μας πρόταση. Ελλάδα όλων των Ελλήνων. Ελλάδα χωρίς καμία εξαίρεση. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε. Ευθύνη μου είναι να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. "Για να κάνουμε τις συγκρούσεις ευκαιρία και τις διαφωνίες δύναμη χρειαζόμαστε κανόνες, κράτος δικαίου, δικαιοσύνη. Εργαζόμαστε, για να επαναφέρουμε τη λειτουργία της Δημοκρατίας στις καλύτερες στιγμές της μεταπολιτευτικής περιόδου. Θα διαγράψουμε τις χειρότερες που μας οδήγησαν στην κρίση. Όχι μονοκονδυλιά σε όλα. Τα καλά αξίζει να τα κρατήσουμε και θα τα κρατήσουμε. Ελλάδα από την αρχή, όχι όμως από το μηδέν", επεσήμανε.

  Νέα χώρα, νέο κράτος

  Αποτυπώνοντας το μείζον "θέλω" της πολιτικής του "γαλάζιου" οικοσυστήματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε στην πρώτη γραμμή δύο λέξεις. Νέα χώρα. "Νέο κράτος, δηλαδή, στο εσωτερικό, με αναβαθμισμένο ρόλο και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς. Και νέα χώρα, με ειδικό βάρος, πλέον, στο εξωτερικό. Κάτι που διαπίστωσα και προσωπικά σε Αμερική και Ευρώπη. Η Ελλάδα λογίζεται πια αλλιώς. Όχι μόνο σαν ένας αξιόπιστος συνομιλητής, πολύτιμος εταίρος και αναγκαίος σύμμαχος. Αλλά, πάνω από όλα, ως ισότιμος συνεργάτης. Ως ίση μεταξύ πρώτων, στη θέση που της αρμόζει. Γιατί οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας οικοδομούνται δύσκολα, αλλά αποδομούνται γρήγορα", σημείωσε. Τα μηνύματά, δε, προς την Άγκυρα ήταν (ακόμα μία φορά) εμφατικά.

  Αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία, υπεύθυνος πατριωτισμός

  Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στα μέτωπα της επιθετικής στάσης της Τουρκίας, της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και της προώθησης διεθνών ενεργειακών σχημάτων, πυξίδες παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό.

  "Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Το Μεταναστευτικό αξίζει μια ειδική αναφορά. Η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει: Τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το Άσυλο. Και τα νησιά ανακουφίζονται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τη Μόρια και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα. Πρέπει να πω, όμως, ότι το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Για αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα", είπε.    

  Η μεσαία τάξη στην πρώτη γραμμή  

  Ο κ. Μητσοτάκης κράτησε στην πρώτη γραμμή το δίπολο "ισχυρό κράτος και ισχυρός πολίτης". Κράτησε στην πρώτη γραμμή την αναγέννηση του ιδιωτικού τομέα. Την ανάπτυξη που με όχημα τον ιδιωτικό τομέα θα φέρει την οικονομική αυτοτέλεια των πολιτών. Την αναγέννηση της μεσαίας τάξης.

  "Δεν υπάρχει τίποτα πιο άδικο από τον οικονομικό ανορθολογισμό, που πάντα πλήττει τους πιο αδύναμους", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. Σε αυτό το κομβικό σημείο, ο κ. Μητσοτάκης έφερε τις έννοιες της καλής Παιδείας. Της ασφάλειας. "Είπαμε θα απελευθερώσουμε τους Έλληνες από τους φόρους και το κάνουμε πράξη. Είπαμε ότι θα ξεκινήσουμε μεγάλες επενδύσεις και το κάνουμε πράξη. Είπαμε ότι θα φέρουμε ανάπτυξη για όλους και το κάνουμε πράξη", επεσήμανε ο πρωθυπουργός, που ανέλυσε τις μειώσεις φόρων που φέρνει στο προσκήνιο η κυβέρνηση, αλλά και το σχέδιο "Ηρακλής" για τα κόκκινα δάνεια, που θα απελευθερώσει περαιτέρω τη δυναμική της οικονομίας.

  Γρήγορα θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε την αισιοδοξία του ότι σύντομα η αναζήτηση περαιτέρω δημοσιονομικού χώρου θα γίνει πράξη. Τόνισε, δε, ότι με το που βρεθεί ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα μειωθεί και θα καταργηθεί τελικά και η εισφορά αλληλεγγύης, που επιβαρύνει τους μισθωτούς.

  Εσωκομματικά μηνύματα

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί συμπεριφορές που θα σκιάσουν τη διαδρομή της Νέας Δημοκρατίας. "Είμαστε το μεγαλύτερο, σε οργάνωση, κεντροδεξιό κόμμα. Το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό. Όχι αντιγράφοντας τις μεθόδους του, αλλά αντιμετωπίζοντας την ουσία του. Ο λαϊκισμός δε χαρακτηρίζει μόνο τους αντιπάλους. Μπορεί να απειλήσει και τη δική μας σκέψη. Δε θέλω να ξεχνάτε ότι η αλαζονεία στην εξουσία είναι κακός σύμβουλος. Δε θα επιτρέψω τέτοιες συμπεριφορές να σκιάσουν τη διαδρομή μας. Φάρος μας, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα.  Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω. Από την άλλη, όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Το αποδείξαμε στην πράξη", ανέφερε. Επισήμανση που ερμηνεύθηκε ως έμμεση πλην σαφής απάντηση στις αντιδράσεις που υπήρξαν για τους διοικητές των νοσοκομείων.

  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  -Ο αγώνας δικαιώθηκε. Η ΝΔ είναι αυτοδύναμη στην κυβέρνηση. Η Ελλάδα άφησε πίσω την κρίση, το ψέμα και τη μιζέρια. Η μεγάλη νίκη δεν ήρθε μόνο στην κάλπη, αλλά στην καρδιά και στη σκέψη των πολιτών. Στο 13ο Συνέδριο είμαστε έτοιμοι για μία νέα εθνική προσπάθεια.

  -Αυτοί οι 46 μήνες, από το 2016, δεν ήταν μία διαδρομή μόνο από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Υπήρξε μία διαρκής διαδικασία εξέλιξης. Η ΝΔ διαμόρφωσε ένα καινοτόμο πρόγραμμα. Ανανεωθήκαμε σε ιδέες και σε πρόσωπα. Έχουμε την ιδεολογική και πολιτική υπεροχή συσπειρώνοντας τα πιο δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας.

  -Θα προσεγγίσουμε τα σύγχρονα προβλήματα, με σύγχρονο τρόπο. Νέοι ορίζοντες για μία νέα Ελλάδα. Η ΝΔ είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη.

  -Η παράταξή μας στάθηκε αλώβητη απέναντι στη λαίλαπα του λαϊκισμού. Πλήρωσε βαρύ τίμημα. Στελέχη της στοχοποιήθηκαν, το πρόγραμμά της παραχαράχθηκε. Η προπαγάνδα τύλιξε τη χώρα με το νέφος ενός δήθεν ανύπαρκτου ηθικού πλεονεκτήματος. Επιλέξαμε μία συμφωνία αλήθειας με το λαό και κερδίσαμε. Το πετύχαμε με φειδωλές υποσχέσεις. Με επένδυση στην υπευθυνότητα.

  -Φέραμε κοντά μας ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά με ένα κοινό στόχο. Την προκοπή της χώρας. Δίπλα σε όλους εμάς στοιχήθηκαν πολλοί πολίτες που αναγνώρισαν την επικράτηση του κόμματος σε αυτήν τη συγκυρία ως αναγκαιότητα.  Ήρθαν κοντά μας ανοιχτά μυαλά, υπεύθυνοι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων. Είναι στο χέρι μας να τους μετατρέψουμε σε σταθερούς συμμάχους. Αυτή η όσμωση προσώπων και ιδεών έφερε την εκλογική νίκη και την κοινοβουλευτική ισχύ. Ήταν το πρόκριμα για την επανένωση του λαού που κάποιοι ανεύθυνα δίχασαν. Μας κράτησαν πολύ πίσω, για να μην κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός.

  -Το ιδεολογικό και πολιτικό μας μέτωπο μένει ανοιχτό και ενεργό. Η "Συμφωνία Αλήθειας" μετατρέπεται τώρα, σε "Συμφωνία Δημιουργίας. Η οποία, καθημερινά θα δικαιώνεται από μία και μόνο λέξη: Αποτέλεσμα! Όχι, όμως, αποτέλεσμα για το αποτέλεσμα. Αλλά αποτέλεσμα για μια καλύτερη ζωή.

  -Η εικόνα της χώρας είναι διαφορετική, μετά από τέσσερις μήνες. Η Βουλή έχει ψηφίσει ήδη 25 νομοσχέδια. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν τα 30. Ψηφίσαμε μία σημαντική συνταγματική αναθεώρηση. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πληρώνουν, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, λιγότερους φόρους. Μεγάλες επενδύσεις προχωρούν. Στα πανεπιστήμια επιστρέφει το πραγματικό άσυλο της γνώσης και των ιδεών. Οι γειτονιές επιστρέφουν στους κατοίκους της. Μία κυβέρνηση που δρα με σχέδιο ανοίγει μεγάλες ενότητες για το μέλλον. Όπως, η πράσινη ανάπτυξη. Αλλά απαντάει και σε έκτακτα γεγονότα. Όπως, οι φωτιές και οι πλημμύρες.

  -Δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα επειδή, απλώς, είναι τεχνοκρατικά άρτιο. Αλλά γιατί υπηρετεί την Ελλάδα και τον Έλληνα. Οι αριθμοί έχουν σημασία μόνο αν σημαίνουν ανθρώπινη ευημερία. Και οι στόχοι δεν έχουν αξία αν δεν επιτυγχάνονται στο όνομα του κάθε πολίτη.

  -Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού φέρει τη δική μας υπογραφή. Κάναμε και υποχωρήσεις. Ελπίζω το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων