Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Νοε-2019 09:10

  Υπουργικό συμβούλιο με άρωμα οικονομίας και αλλαγών στο ασφαλιστικό

  Υπουργικό συμβούλιο με άρωμα οικονομίας και αλλαγών στο ασφαλιστικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε… χωροχρόνο οικονομίας εισέρχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου ανοίγει τον επόμενο κύκλο υλοποίησης δεσμεύσεων, που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο το πρωί αναμένεται ότι θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου το υπουργικό συμβούλιο, θέτοντας επί τάπητος πτυχές του σχετικού νομοσχεδίου, αλλά και λεπτομέρειες των επερχόμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, στις οποίες το "γαλάζιο" οικοσύστημα ποντάρει πολλά όσον αφορά στη συνολική μεταρρύθμιση της μέχρι σήμερα εικόνας.

  "Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει στο προσκήνιο ένα νέο, καινοτόμο και απλό σύστημα, που θα άρει τα αδιέξοδα των προηγούμενων ετών. Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν όλοι. Αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. Προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών. Ανάλογα με την επιθυμία και το σχεδιασμό κάθε ασφαλισμένου. Το ασφαλιστικό παύει να είναι το νέο φορολογικό… Διακηρυγμένος κυβερνητικός στόχος είναι το μεγαλύτερο εισόδημα για όλους τους πολίτες", έχει διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέτει στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής του τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

  "Όπως έγινε τους προηγούμενους μήνες, έτσι και τον Οκτώβριο έχουμε να επιδείξουμε πλούσιο έργο για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας, στη λήψη μέτρων για τους καταναλωτές, στην εκπόνηση και την εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου εναντίον του καπνίσματος. Και βέβαια συνεχίστηκε η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που αφορά στην τόνωση της ανάπτυξης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και στην αντιμετώπιση προβλημάτων και παθογενειών του παρελθόντος, που επιβαρύνουν τους πολίτες", αναφέρουν πηγές. Στο κομμάτι της οικονομίας, μάλιστα, εστιάζουν ιδιαίτερα στα μέτρα στήριξης ύψους 1,2 δις ευρώ που περιγράφονται στον προϋπολογισμό, με κινήσεις, όπως:

  -Η χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών.

  -Η μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

  -Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.

  -Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα.

  -Η μείωση του φόρου εισοδήματος από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.

  -Η αναστολή, για τρία χρόνια, του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

  Όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο επισημαίνουν ότι, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, μειώνονται, αντί να αυξάνονται, οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. "Με το νομοσχέδιο που φέρνουμε προς ψήφιση επιβραβεύεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας. Δίδονται κίνητρα για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και παροχές, σε είδος, υπέρ των εργαζομένων. Θεσπίζονται κίνητρα που προσελκύουν ξένα κεφάλαια και επενδυτές", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. 

  Διαβάστε ακόμα:
  Σε τρεις "δόσεις" το νέο ασφαλιστικό - Όλο το χρονοδιάγραμμα για εισφορές και συντάξεις

  Πόσο αλλάζουν μισθοί και συντάξεις με το νέο φορολογικό - Τι έρχεται για οφειλές προς το δημόσιο

  Φορολογικό: Μικρότεροι φόροι για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, όλες οι αλλαγές για ακίνητα, AirBnB, e-συναλλαγές

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ