Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 09:12

  Σενάρια Τσίπρα περί πρόωρων "καίγονται" και από την προεδρική εκλογή

  Σενάρια Τσίπρα περί πρόωρων "καίγονται" και από την προεδρική εκλογή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Πώς πάει η διαδικασία της περιβόητης διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ; Αργά και καθόλου ελπιδοφόρα στις εγγραφές νέων μελών, που ήταν και το μείζον στοίχημα Αλέξη Τσίπρα όταν διακήρυττε την ανάγκη "μετασχηματισμού" του κόμματος.

  Και ενώ το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ατύπως, τοποθετείτο χρονικά αρχικά, στο λυκαυγές του 2020 και αργότερα "προς τον Φεβρουάριο", ο ίδιος ο πρόεδρός του μόλις την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι το Συνέδριο πάει ακόμη πιο πίσω, "λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα", με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο, για μετά το Πάσχα τελικώς, δηλαδή... καλό Μάιο. 

  Η "ώρα ΠΑΣΟΚ" που ακολουθεί εδώ και χρόνια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξάλλου, οδηγεί τινά από τα στελέχη του, όχι αβάσιμα, να διατυπώνουν εκτιμήσεις πως από τη στιγμή που "τυπικά" το χρονικό ορόσημο του Συνεδρίου τοποθετείται κοντά στον Μάιο, δεν είναι απίθανο, να καταλήξει τελικώς να πραγματοποιείται αντί για το λυκαυγές του 2020 που ήταν η αρχική πρόθεση, στο ...λυκόφως της ίδιας χρονιάς. 

  Πρόωρες ξανά από το συρτάρι 

  Οι κομματικές διαδικασίες κυλούν αργά ( το προσεχές σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει πιθανότατα η πρώτη διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που ονομάζεται Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, με ζητούμενο να παραμένει ακόμη ποια ονόματα θα επιλεγούν να την απαρτίζουν).

  Μεσούσης της διαδικασίας αυτής, ο κ. Τσίπρας επανέφερε στην ατζέντα του σενάρια περί πρόωρων εκλογών, αποδίδοντάς τα σε "επικοινωνιακή φούσκα" της κυβέρνησης που θα σκάσει, με αιχμή την οικονομία, έως τον Απρίλιο του 2021. 

  Δεν είναι η πρώτη φορά στον σύντομο βίο της νέας κυβέρνησης που ο κ. Τσίπρας κραδαίνει στο εσωτερικό του την "απειλή" πρόωρων εκλογών ως πιθανή πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

  Το ίδιο είχε πράξει δύο μήνες πριν, στην πρώτη μετεκλογική κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχε καλέσει τα μέλη του ανώτατου κομματικού του Οργάνου να "εργαστούν χωρίς καχυποψίες" για την διεύρυνση του κόμματος, εκτιμώντας πως ο πρωθυπουργός, σχεδιάζει να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες σε έναν χρόνο, ήτοι το φθινόπωρο του 2020.

  Το μήνυμα τότε ήταν εύληπτο, ομοίως ξεκάθαρη και η στόχευσή του: Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο ούτε πολυτέλεια για εσωστρέφεια, έρχονται "κάλπες". 

  Το προφίλ του νέου προέδρου της Δημοκρατίας

  Το σενάριο περί πρόωρων ξαναζέστανε ο κ. Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα, από τη Νίκαια όπου συμμετείχε σε εκδήλωση για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας δημοσιεύματα του Τύπου που έφεραν τον κ. Μητσοτάκη να απεργάζεται σχέδιο πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες για να "κάψει" την απλή αναλογική και να "αποτελειώσει" το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο αργεί να βρει την αντιπολιτευτική του περπατησιά. 

  Παρότι οι εκλογές και ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλονται, η Κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της , Στέλιου Πέτσα, απέκρουσε κατηγορηματικά το σχετικό σενάριο, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος "σταθμός" στον κυβερνητικό οδικό χάρτη" του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Η απεμπλοκή της προεδρικής εκλογής από την διάλυση της βουλής η οποία επισφραγίστηκε χθες με την έγκριση του νέου Συντάγματος, καταρχάς "καίει" τα σενάρια όσων  έβλεπαν πεδίο δόξης λαμπρό για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες. 

  Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως όχι μόνο δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει σαν εφαλτήριο πολιτικών εξελίξεων την διαδοχή Παυλόπουλου αλλά σκοπεύει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. 

  Καίτοι, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι τις οριστικές αποφάσεις του για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο θα τις λάβει στις διακοπές των Χριστουγέννων, είναι γνωστό ότι δεν αφήνει τίποτα ...στην τύχη, με τις πληροφορίες να τον φέρουν να έχει ήδη καταλήξει στο προφίλ του νέου προέδρου της Δημοκρατίας: Πρώτη ΠτΔ γυναίκα, μη πολιτικό πρόσωπο, πέριξ των 50-65 ετών, με έντονο κοινωνικό προφίλ και δραστηριότητα.

  *Διαβάστε ακόμα

  -Οι συναντήσεις Τσίπρα στο Παρίσι με Μοσκοβισί, Ολάντ και Πικετί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ