Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Νοε-2019 13:17

  Μητσοτάκης για προεδρική εκλογή: Δεν αναιρείται η ευθύνη για ευρύτερη πολιτική συναίνεση

  Μητσοτάκης για προεδρική εκλογή: Δεν αναιρείται η ευθύνη για ευρύτερη πολιτική συναίνεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.49

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Χαρακτηρίζοντας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής ως τη "μόνη εφαρμόσιμη λύση", ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η νέα συνταγματική πρόβλεψη δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

  Παράλληλα, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στις τομές που έρχονται και επισήμανε πως το νέο Σύνταγμα θα έχει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά θα είναι και αποτέλεσμα κομματικής συναίνεσης. Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, εστιάζοντας στη διάταξη για την αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, έστρεψε τα πυρά του κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εγκαλώντας τον για "εργαλειοποίηση" της διαδικασίας το 2014, που, όπως τόνισε, οδήγησε στο "ολέθριο" πρώτο εξάμηνο του 2015.

  "Η αρχική πρόβλεψη κατέτεινε στην αναζήτηση συναινέσεων. Στην ουσία, όμως, λειτούργησε ως όχημα της αντιπολίτευσης για προκήρυξη εκλογών. Δεν αναθεωρούμε το άρθρο που καθορίζει πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η πρότασή μας καθαρή. Η πρότασή μας αναζητεί συνθέσεις...Καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάνε για σχοινί. Από την πρότασή μας το 2104 μεσολάβησε η καταστρατήγηση του Συντάγματος το 2014. Όταν αρνηθήκατε την εκλογή οποιουδήποτε προσώπου. Και εσάς να προτείναμε κ. Τσίπρα, αντίθετος θα ήσασταν. Με δηλωμένο τότε το στόχο να διακόψετε τη θητεία της κυβέρνησης, οδηγήσατε στο ολέθριο πρώτο εξάμηνο του 2015", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη.

  Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

  Εστιάζοντας στο άρθρο 54, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε αιχμή. "Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, είχα δηλώσει ότι βούληση είναι η σύνθεση των απόψεων. Έτσι, αν και πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφίζουν όλοι οι εγγεγραμμένοι πολίτες, φανήκαμε ευέλικτοι. Κάναμε υποχωρήσεις. Κάναμε μία μεγάλη θεσμική τομή. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Και το βήμα αυτό θα γίνει άλμα. Η ΝΔ, μετά την υπερψήφιση της προσθήκης το άρθρο 54, θα καταθέσει το νομοσχέδιο με πρόθεση να έχει ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου. Κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε κοινό τόπο. Και η πρόταση είναι αρκούντως ικανοποιητική. Ας είναι μόνο αυτό το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σε αυτήν την αίθουσα από 300 βουλευτές", σημείωσε.

  Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην αποκατάσταση της εξεταστικής επιτροπής ως μέσο ελέγχου ("μπορούσε μόνο να τη συγκροτήσει η πλειοψηφία και έτσι έφτασε να είναι όπλο κατά αντιπάλων. Εμείς φέρνουμε την αλλαγή, όντας πλειοψηφία", είπε), καθώς και στην "πρόταση-τομή" για την κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. "Είναι σταθερή δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για τη διαβίωση των πολιτών. Είναι το μόνο αποτελεσματικό εργαλείο για τις περιπτώσεις της ακραίας φτώχιας. Ελπίζω το άρθρο να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία", ανέφερε και ανέδειξε και τις αλλαγές στο άρθρο 86.

  "Ο πολιτικός θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με κάθε πολίτη. Το άρθρο 86 αλλάζει με διακομματική στήριξη", τόνισε.

  Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

  -Τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ο ελληνικός λαός με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

  -Με συναινετική διάθεση, συμφωνήσαμε οι υπογραφές 500.000 πολιτών να οδηγούν στην κατάθεση προτάσεων, που θα συζητούνται στη Βουλή. Ο αριθμός των προτάσεων θα είναι δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο.

  -Η ομιλία σας κ. Τσίπρα ήταν εκτός κλίματος.

  -Η διαδικασία αντιμετωπίστηκε με τη σοβαρότητα που επιβάλλεται. Προσεγγίσαμε την αναθεώρηση με διαφορετικό τρόπο από το ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησε στο φυσικό της χώρο. Στη Βουλή και όχι ως φιέστα κομματική στο προαύλιό της. Το Κοινοβούλιο εργάστηκε παραγωγικά. Θυμηθήκατε κ. Τσίπρα προσχηματικά τη συνταγματική αναθεώρηση, λίγο πριν τις εκλογές.

  -Οι κανόνες επέστρεψαν. Η διαδικασία ακολουθήθηκε και τα βήματα που ορίζουν Σύνταγμα και κανονισμός της Βουλής ήταν οδηγός μας.

  -Στο πεδίο της ουσίας, στο περιεχόμενο, εμφανίστηκαν οι διαφορές μας. Η ευρεία πρόταση της ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή στηριζόταν σε τέσσερις άξονες. Προέβλεπε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Την περιβαλλοντική προστασία. Δεν κρίνατε κ. Τσίπρα μία αναφορά στο Σύνταγμα για την κλιματική αλλαγή; Παράλληλα, ζητούσαμε την καθιέρωση σταθερών εκλογικών κύκλων. Προτείναμε ευρεία δέσμη προτάσεων για την οικονομική ανάπτυξη, το επενδυτικό περιβάλλον. Ενισχύοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης προτείναμε την αποσύνδεση της επιλογής ανώτατων δικαστών από την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε μία διαφορετική κατεύθυνση. Με επικίνδυνες διατάξεις κομματικού καιροσκοπισμού, όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

  -Ενώ αναγνωρίζουμε όλοι ότι στη Μεταπολίτευση εκδηλώθηκαν αρρυθμίες, η πρότασή σας δε συμπεριλάμβανε λέξη για τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, την οικονομία, τη Δικαιοσύνη, το Περιβάλλον.  

  -Γίνεται προφανές ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, όταν έκανε λόγο για αναθεώρηση, δεν είχε στο μυαλό της την αναβάθμιση του Συντάγματος. Τώρα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, λέτε ότι αυτή η αναθεώρηση που εσείς μικρύνατε, είναι…τζούφια αναθεώρηση. Κατώτερος των περιστάσεων είστε κ. Τσίπρα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ