Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Νοε-2019 13:02

  Τσίπρας: Αναθεώρηση-παρωδία και "απολογία" σε Φίλη για το άρθρο 3

  Τσίπρας: Αναθεώρηση-παρωδία και "απολογία" σε Φίλη για το άρθρο 3
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Για αναθεώρηση-παρωδία εγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας την Κυβέρνηση, με αιχμή το άρθρο 86 αλλά και την πρόταση της ΝΔ για την προεδρική εκλογή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οξύς στην κριτική του για τη σκοπιμότητα της κυβερνώσας παράταξης να μη δεχθεί την "ερμηνευτική δήλωση” που προτείνει το κόμμα του για το άρθρο 86. Ομοίως επικριτικός ήταν και για την προεδρική εκλογή, λέγοντας ότι η ΝΔ προτείνοντας εκλογή ΠτΔ ακόμη και με σχετική πλειοψηφία, υπονομεύει το κύρος του Θεσμού αλλά και την ιστορία της "γαλάζιας” παράταξης.

  Στο ίδιο πλαίσιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησε να ιδεολογικοποιήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα, φέροντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως "προοδευτικές” και τις προτάσεις της κυβερνώσας παράταξης ως επιστροφή στη συντήρηση και προσπάθεια συνταγματοποίησης του "νεοφιλελευθερισμού”.

  "Απολογήθηκε” πάντως για την ατολμία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 3 και τον μη διαχωρισμό Εκκλησίας- Κράτους ( την οποία του χρεώνουν βουλευτές του, όπως ο κ. Φίλης) αποδίδοντάς τη στην ανάγκη συμβιβασμού με τους ισχύοντες κοινωνικούς συμβιβασμούς

  Σταχυολογώντας την ομιλία του ο Α. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:

  Άρθρο 86

  Έπρεπε να έρθει η αριστερά για πρώτη φορά με πλειοψηφία στη Βουλή, για να εκκινήσει η αναθεώρηση του κατάπτυστου άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών.

  Στα προηγούμενα 40 χρόνια, όσο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν στην εξουσία, δεν είδαμε καμία σχετική πρωτοβουλία. Γιατί μια χαρά σας βόλευε η ατιμωρησία που εξασφάλιζε το άρθρο 86. Μπορούσατε ανενόχλητοι να εναλλάσσεστε στα πάρτι που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

  Λέμε το αυτονόητο: τα αδικήματα των υπουργών να παραγράφονται όπως όλων των Ελλήνων. Μετά από 5 ή 15 ή 20 χρόνια. Ό,τι προβλέπει ο νόμος για όλους. Όχι ειδικές παραγραφές για τους υπουργούς.

  Εμείς προτείναμε την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86. Για να είναι ξεκάθαρο ότι -καμία προνομιακή παραγραφή για υπουργούς- δεν θα υπάρχει όχι μόνο για αδικήματα που τυχόν διαπράξουν υπουργοί από την αναθεώρηση και μετά. Αλλά και για δωροδοκίες που έχουν τελεστεί στο παρελθόν.

  Εκλογή Προέδρου

  Το είπα και πριν, η επίσημη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2014 έλεγε τα εξής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - και το διαβάζω επί λέξει:

  Ο Πρόεδρος να εκλέγεται "είτε διά της άνευ περιορισμών επανάληψης της ως άνω τρίτης ψηφοφορίας, βεβαίως με την ίδια πάντα πλειοψηφία" -υπογραμμίζω την τελευταία φράση, εννοεί πλειοψηφία 180 βουλευτών- "Είτε διά της προσφυγής στο Εκλογικό Σώμα, ...για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ευθέως απ’ αυτό".

  Η Νέα Δημοκρατία προτείνει το αδιανόητο. Μέχρι πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου. Στην πρώτη και τη δεύτερη θα απαιτούνται 200 βουλευτές. Στην τρίτη 180. Στην τέταρτη 151. Και στην τελευταία θα αρκεί η σχετική πλειοψηφία! Διοικητής ΔΕΚΟ ο πρόεδρος! Δε σέβεστε ούτε την ιστορία της παράταξής σας. Θα μπορούσαν ποτέ Καραμανλής και Τσάτσος να φανταστούν ότι έχει θέση στο Πολίτευμά μας πρόεδρος μειοψηφίας;

  *Αν αυτή η πρόταση περάσει, θα μείνει ως μαύρο στίγμα στην ιστορία του πολιτεύματός μας, αλλά και στην ιστορία της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

  Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ

  * Εκδημοκρατισμός του πολιτεύματος.
  * Διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής και των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.
  * Αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής.
  * Η πρότασή μας έχει βεβαίως αριστερό και προοδευτικό πρόσημο. Όμως, οι επιμέρους παρεμβάσεις που τη συγκροτούν ενέχουν το στοιχείο της συναίνεσης και του συμβιβασμού. Δεν προτείνουμε, όπως η Νέα Δημοκρατία, τη συνταγματοποίηση του πολιτικού μας προγράμματος. Προτείνουμε ώριμα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας.

  Εσωκομματικές ισορροπίες

  Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να δυσαρέστησε το στενό κομματικό μας ακροατήριο.

  Όπως για παράδειγμα στην πρότασή μας για το άρθρο 3, που προτείναμε έναν ήπιο εξορθολογισμό, και όχι τη ριζική διάρρηξη, των σχέσεων πολιτείας και εκκλησίας. Όμως αυτή, όπως και όλες οι προτάσεις μας, έγιναν με την επίγνωση ότι το Σύνταγμα αποδίδει πάντοτε έναν ορισμένο συσχετισμό κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, τον οποίο δεν μπορούμε να υπερβούμε.

  Ενώ η δική σας στάση σήμερα είναι θλιβερή και σκιώδης.
  Ψάχνετε να βρείτε νομικά επιχειρήματα και δικαιολογίες, γιατί η δική σας παρουσία στη διακυβέρνηση του τόπου ήταν θλιβερή και σκιώδης, για αυτό άλλωστε και οδηγήσατε τον τόπο στη χρεοκοπία.

  Αλήθεια, κυρίες και κύριοι βουλευτές της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, και του ΚΙΝΑΛ, εσείς τί φοβάστε και δεν θέλετε να διερευνηθούν υποθέσεις δωροδοκίας προ του 2015; Μήπως φοβάστε για προβεβλημένα στελέχη σας;

  Μητσοτάκης

  Εσείς κύριε Μητσοτάκη που είστε, κατά δήλωσή σας, φιλελεύθερος, θέλετε το Σύνταγμα να απαγορεύει την έκδοση βιβλίων;

  Θέλετε να απαιτείται προηγούμενη άδεια για να μεταφράσεις ένα βιβλίο; Πόσο φιλελεύθερος μπορεί να είστε κύριε Μητσοτάκη και κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Κατανοώ και σέβομαι την επιλογή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να μη θέλουν να αναθεωρηθεί η πρώτη παράγραφος του άρθρου 3 για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας. Παρότι διαφωνώ, κατανοώ ότι φοβούνται μήπως δυσαρεστήσουν την εκλογική τους πελατεία. Αλλά την παράγραφο 3 γιατί;

  Προτάσεις που απέρριψε η ΝΔ

  - Να μπει στο Σύνταγμα η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
  - Να μπει στο Σύνταγμα η αρχή "ίση αμοιβή για ίση εργασία" ανεξαρτήτως ηλικιακών διακρίσεων.
  - Καθολική πρόσβαση όλων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
  - Καθιέρωση πολιτικού όρκου ως αποκλειστικού όλους τους κρατικούς αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς.
  - Εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους.
  - Νερό και Ενέργεια αποκλειστικά υπό δημόσιο έλεγχο.
  - Κατοχύρωση σε δικαίωμα των συνδικάτων να προσφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων