Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Νοε-2019 12:30

  Φώφη Γεννηματά: Μην βάλετε στο Σύνταγμα περιορισμούς για ψήφο αποδήμων

  Φώφη Γεννηματά: Μην βάλετε στο Σύνταγμα περιορισμούς για ψήφο αποδήμων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έκκληση στην κυβέρνηση να μην βάλει στο Σύνταγμα περιορισμούς σε ότι αφορά την ψήφο των αποδήμων έκανε η Πρόεδρος του Κινάλ, Φώφη Γεννηματά, στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ίδια ζήτησε να αρθούν οι περιορισμοί "έστω και τώρα"-δηλαδή λίγες ώρες πριν μπει σε ψηφοφορία το κείμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης - και να μπει η πρόταση πως οι όροι θα καθοριστούν με νόμο. Στην γενική τοποθέτησή της η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε άτολμη αλλά αναγκαία την αναθεώρηση.

  "Άλλες διορθώσεις έπρεπε να ανακοινώσετε σήμερα" τόνισε. "Το άρθρο 54 απέκτησε κομβική θέση για την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού. Κατανοούμε την ανάγκη αναθεώρησής του για να μαζευτούν οι 200 βουλευτές. Ας προβλέπει όμως τους όποιους περιορισμούς με Νόμο. Είναι λάθος να μπουν στο Σύνταγμα. Διανύσαμε πολύ δρόμο με αμοιβαίες υποχωρήσεις είμαστε ένα βήμα πριν την απόλυτη αποδοχή από το Κοινοβούλιο. Εγγεγραμμένοι να μετέχουν ισότιμα με ισοδύναμη ψήφο στις εθνικές εκλογές. Γίνετε μια αρχή με τελικό στόχο επιστολική ψήφο. Γι’ αυτό και οι περιορισμοί δεν πρέπει να είναι στο Σύνταγμα".

  Σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως "είμαστε κατά της ψήφου από τον λαό. Αλλά είναι υποβάθμιση του θεσμού η εκλογή ακόμα και με σχετική πλειοψηφία. Δεν είναι εκλογές σωματείου ούτε είναι δεκτό να έχουμε εκλογές με λιγότερες ψήφους κι από έναν απλό νόμο. Προτείνουμε παράταση της θητείας του Προέδρου έως τις επόμενες εκλογές εάν δεν βρεθούν τουλάχιστον 160 βουλευτές. Η διάταξη αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση υπό τον φόβο διάλυσης παρούσης Βουλής. Οι προτάσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν από διαφορετικό δρόμο στο ίδιο αποτέλεσμα: έναν κομματικά ελεγχόμενο ΠτΒ . ο Τσίπρας έδωσε δυνατότητα στον Κυριάκο να ψηφίσει και με απλή πλειοψηφία την διάταξη. Εμείς δεν θα συναινέσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικός χορηγός της ΝΔ".

  Μ. Ντ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ