Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Νοε-2019 09:15

  Σήμερα η ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη

  Σήμερα η ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε σκηνικό Ολομέλειας της Βουλής θα διαδραματιστεί σήμερα η τελευταία πράξη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Παρόντων των πολιτικών αρχηγών και με την πρωινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το πλέον σημαντικό κομμάτι των αλλαγών στο Σύνταγμα από το 2001 θα έρθει στο προσκήνιο, με το βλέμμα να εστιάζει (κατά κύριο λόγο) σε τρία δομικά στοιχεία. Το άρθρο 54, το οποίο σχετίζεται με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Σημείο που μετατρέπεται σε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο "γαλάζιο" κυβερνητικό οικοσύστημα και την Κουμουνδούρου, από τη στιγμή που η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει ότι θα υπάρχουν τα αρχικά στάδια των πλειοψηφιών, τα οποία σχετίζονται με τις 200 και τις 180 ψήφους, αλλά στην τελική ευθεία θα υπάρχει η δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω της απλής πλειοψηφίας και με στόχο να εκλείψουν φαινόμενα του παρελθόντος.

  Πέραν της αποσύνδεσης εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής, το…πέσιμο της αυλαίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα ανοίξει την οδό για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους. Κίνηση, η οποία αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία αφηγήματα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Η αλλαγή στο άρθρο 54, μετά και τις συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων (οι απαραίτητες 180 ψήφοι για την προσθήκη της σχετικής παραγράφου ήδη έχουν εξευρεθεί) θα ανοίξει την οδό της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών. Το σχέδιο νόμου, λοιπόν, αναμένεται ότι θα έρθει αύριο στη Βουλή και, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, με τις προβλέψεις του ρυθμίζεται ο τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων, οι οποίοι την ημέρα των εθνικών εκλογών (καθώς και των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και της διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος) βρίσκονται εκτός επικράτειας. Για να λάβει "πράσινο φως" το σχέδιο νόμου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, με τη συμφωνία των κομμάτων (όπως αυτή προέκυψε μετά τις τρεις συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής) να περιλαμβάνει τα εξής δεδομένα:

  -Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

  -Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

  -Αυξάνονται σε 15 από δώδεκα οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο  ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

  -Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ