Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Νοε-2019 18:35

  "Τα γυρίζει" ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

  "Τα γυρίζει" ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κυβίστηση ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

  Ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η τελική πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ για την αναθεώρηση του κρίσιμου άρθρου 54 δεν ικανοποιεί καθώς παραμένουν αρρύθμιστες ουσιώδεις παρατηρήσεις. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του "The Toc", η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει την διάταξη αν παραμείνει ως έχει με αποτέλεσμα να "σπάσει" η διαφαινόμενη ομοφωνία όλων των πτερύγων της Βουλής. 

  Μέχρι τώρα υπέρ της ρύθμισης φαίνεται πως είναι εκτός από την ΝΔ το Κίνημα Αλλαγής, το  ΚΚΕ, το ΜεΡΑ25 και η Ελληνική Λύση . 

  "Έγιναν κάποιες βελτιώσεις που είχαμε ζητήσει. Έγινε προσθήκη του πραγματικού δεσμού. Επίσης έχει ομογενοποιηθεί όπως ζητήσαμε η ορολογία.

  Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν δύο θέματα που δεν έχουν ρυθμιστεί και το ένα εξ αυτών είναι ουσιώδες.

  Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να είναι δυνητική - αλλά οριστική -  η ρύθμιση ως προς την καθιέρωση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινού νομοθέτη αλλά  να είναι και στο Σύνταγμα και στο νόμο ξεκάθαρο" ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος .

  Πηγές από την Κουμουνδούρου υπενθύμιζαν εξάλλου ότι  ο Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή του ομιλία στην Νίκαια υποστήριξε ότι η ΝΔ "κοροϊδεύει ψιλό γαζί τους ομογενείς" και υποστήριξε ότι "Έβαλε το ΚΚΕ κάποιες εν πάση περιπτώσει προϋποθέσεις κι έρχονται τώρα και λένε "τις ικανοποιούμε όλες". Γιατί; Για να αποδείξει εδώ ο συντοπίτης σας ο υπουργός Εσωτερικών ότι είναι μεγάλος μεταρρυθμιστής.  Με συγχωρείτε αλλά μια τρύπα στο νερό είναι αυτό. Δεν είναι μεταρρύθμιση".

  Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τριών εκπροσώπων των ομογενών στο ψηφοδέλτιο Επικτρατείας των κομμάτων, καθώς και να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία (200 βουλευτές) για να υπερψηφιστούν όλες οι διατάξεις του σχετικού νόμου.

  Η πρόταση της ΝΔ 

  Νωρίτερα, η οριστική διατύπωση του περιεχομένου της αναθεωρητέας διάταξης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που προτείνει η ΝΔ κατατέθηκε στην Ολομέλεια, από τον γενικό εισηγητή Κώστα Τζαβάρα. Η πρόταση της ΝΔ στο Σύνταγμα θέτει τους βασικούς άξονες που στη συνέχεια θα εξειδικευθούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, τις επόμενες ημέρες.

  Ειδικότερα, για την ψήφο των αποδήμων (άρθρο 54) η ΝΔ προτείνει προσθήκη νέας παραγράφου υπ. Αριθ. 4 που ορίζει ότι:

  "Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μια ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου".

  Ουσιαστικά με την πρόταση της ΝΔ ανοίγει ο δρόμος ώστε:

  -με 200 ψήφους βουλευτών να ψηφιστεί ο νόμος που προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια επικρατείας μπορούν να έχουν και ομογενείς, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται οι απόδημοι στο εκλογικό σώμα

  -τα κόμματα στα ψηφοδέλτια επικρατείας να μπορούν να έχουν κι εκπροσώπους των αποδήμων

  -νόμος που ψηφίζεται με σχετική πλειοψηφία να ρυθμίζει που θα προσμετράται η ψήφος των ομογενών. Δηλαδή αν θα προσμετράται στις περιφέρειες ή μόνο στο συνολικό

  -με νόμο που θέλει 180 ψήφους μπορεί να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης περιφερειών αποδήμων στο εξωτερικό.

  Πηγή: The Toc

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ