Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Νοε-2019 10:52

  Κ. Μητσοτάκης: "Εγω θελω την Ελλάδα ένα απέραντο εργοταξιο για το αύριο"

  Κ. Μητσοτάκης: "Εγω θελω την Ελλάδα ένα απέραντο εργοταξιο για το αύριο"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:07

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Δίνοντας, εκ νέου, το στίγμα της στρατηγικής του για το "αύριο" της χώρας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής , ανέδειξε τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους δύο πολιτικούς πόλους. Της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

  "Όσο εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χτες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Κύριε Τσίπρα, γυρίζετε στην κοιτίδα του 3%


  "Θα μπορούσατε να με ρωτήσετε για οικονομία. Για προσφυγικό. Για τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια. Για την κατάργηση του μπάχαλου που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Για τον αντικαπνιστικό νόμο. Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαφθορά, η διαπλοκή, τα σκάνδαλα, τα δήθεν σκάνδαλα. Το κάνατε, για να τραβήξετε μία δήθεν διαχωριστική γραμμή. Δε σας βγήκε σε καλό η επιμονή. Και δε σας βγήκε σε καλό, γιατί ήταν οι συζητήσεις που ανέβηκαν οι τόνοι, ειπώθηκαν σκληρές κουβέντες και τελικά αυτό που έμεινε στην κοινή γνώμη ήταν μία συζήτηση που προκαλούσε αποστροφή στο πολιτικό σύστημα. Η καραμέλα να εμφανίζεστε ως οι νέοι και οι δήθεν αμόλυντοι τελείωσε. Έχετε προσωπικές αντιφάσεις. Δεν είναι εύκολο να βλέπετε ανθρώπους που στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνούν με δικές μας αποφάσεις. Μας κάνετε χάρη με το να γυρίζετε στην κοιτίδα του 3% ενός ακραίου ΣΥΡΙΖΑ. Που δε μπορεί να υπάρχει πρώτον γιατί είστε αξιωματική αντιπολίτευση και δεύτερον γιατί κυβερνήσατε τέσσερα χρόνια και ο ελληνικός λαός σάς καταδίκασε. Εάν επιμείνετε στο διχασμό, θα βρεθείτε σε σύγκρουση με μία κοινωνία που δεν είναι εκεί, αλλά κοιτάζει μπροστά. Εμείς, αυτό θα κάνουμε. Αυτό θα υπηρετούμε", σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

  Πάντα χαμένος στη μετάφραση

  Νωρίτερα, κατά την πρωτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης "πάντα χαμένο στη μετάφραση", ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε απαντήσεις στην ερώτηση Τσίπρα, στην Ολομέλεια της Βουλής "για τους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς", αποδομώντας βήμα προς βήμα όλες τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και η αρχή έγινε από την περίφημη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων από την αρχή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, με τον κ. Μητσοτάκη να εγκαλεί τον κ. Τσίπρα ότι δεν έχει αναγνώσει καν τη ρύθμιση του νόμου.

  "Τι παραλάβαμε από εσάς; Ο πρόεδρος της Αρχής είχε τη δυνατότητα, χωρίς να ασκηθεί ποινική δίωξη, να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία. Και αυτό αφορούσε και τους απλούς πολίτες. Που μέχρι να εξεταστεί η υπόθεσή τους γίνονταν οικονομικοί όμηροι. Ακόμα κι αν δικαιώνονταν, στο μεταξύ, είχαν καταστραφεί. Προβλέψαμε, λοιπόν, ακολουθώντας στο ακέραιο τις προτάσεις, ότι η δέσμευση δε μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες. Γιατί 18; Είναι το συνταγματικά μέγιστο προβλεπόμενο όριο. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτό; Στο ζήτημα με υποθέσεις παρελθόντος. Για να μην υπάρξει κίνδυνος άκριτης αποδέσμευσης, έχει προβλεφθεί μεταβατική διάταξη. Αυτή που δε γνωρίζατε κ. Τσίπρα. Τι λέει η διάταξη; Ότι μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη των νέων κωδίκων, ο πρόεδρος της Αρχής έχει την υποχρέωση να προωθήσει τις υποθέσεις για οριστική κρίση. Σε ανεξάρτητους δικαστές. Εάν οι τρεις μήνες δεν είναι αρκετοί να το συζητήσουμε. Είναι λυπηρό ότι, ενώ έχουν υπάρξει απαντήσεις, γίνεται επίκληση δημοσιεύματος των FT, που το έχει η κυβέρνηση διαψεύσει. Να το καταλάβετε. Το τρίμηνο είναι προθεσμία μόνο για να σταλούν προς κρίση οι υποθέσεις, Όχι διάστημα εξέτασης. Αυτό θα γίνεται εντός 18 μηνών. Σπεύσατε να ταυτιστείτε με το δημοσίευμα. Ένας δημοσιογράφος μπορεί να κάνει λάθος. Όχι, όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης", τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης. 

  Παράλληλα, στην ομιλία του, στην "ώρα του πρωθυπουργού", ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

  -Είστε θεσμικά αδιάβαστος και πολιτικά επιπόλαιος. Οι επίκαιρες ερωτήσεις πρέπει να είναι σύντομες. Η κ. Γεννηματά τήρησε τον κανόνα. Εσείς καταθέσατε ερώτηση με πέντε διαφορετικά ζητήματα.

  -Το άρθρο 15 λέει για μεταβατική διάταξη. Όταν καταθέτετε ξανά την ίδια ερώτηση, φροντίστε να την προσαρμόζετε στην πραγματικότητα.

  -Μασάτε την καραμέλα των "λευκών κολάρων". Εμείς δε θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες στα "λευκά κολάρα", ούτε στα πανεπιστήμια. Ο νόμος με αυτήν την κυβέρνηση θα εφαρμοστεί. Επί δικών σας ημερών, λοιπόν. Η τέταρτη έκθεση εποπτείας, σας εγκαλεί ότι μετατρέψατε τη δωροδοκία σε πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα. Αυτά κάνατε. Μήπως δεν τα γνωρίζατε; Αυτά κάνατε και αυτά διορθώνουμε με τους ποινικούς κώδικες. Προσέξτε τα λόγια σας, όταν μιλάτε για "λευκά κολάρα". Μπορεί  να είναι λερωμένα και να μη φορούν γραβάτα.

  -Γιατί δεν υιοθετούμε ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 μας ερωτάτε. Θα σας πω. Η ερμηνευτική σας δήλωση διακρίνει τα αδικήματα σε αυτά που τελούνται κατά την άσκηση και επ’ ευκαιρία υπουργικών καθηκόντων. Αυτό είναι ένα πυροτέχνημα. Αυτή η διάκριση την οποία υποκριτικά εισηγείστε έχει ήδη υιοθετηθεί.

  -Να μας πείτε πώς αυτό δεν καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου και ότι θα οδηγούσε σε αναδρομική ισχύ νόμου.

  -Ας σταματήσει αυτή η υποκρισία γύρω από την ευθύνη υπουργών. Εγώ είχα στην πρώτη μου κοινοβουλευτική θητεία προτείνει την αναθεώρηση του 86. τότε δεν είχε κριθεί ως αναθεωρητέο. Ούτε ένας δεν υπέγραψε από το δικό σας χώρο. Αφήστε τους συνταγματικούς λεονταρισμούς κι ας κρατήσουμε ως κατάκτηση ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε επιτέλους στην αλλαγή του άρθρου 86. Είναι μία κατάκτηση, έστω και με καθυστέρηση, ότι το άρθρο 86 αλλάζει. Ας κοιτάξουμε, επιτέλους, το μέλλον

  -Οι τράπεζες δρουν στην ιδιωτική οικονομία. Κάθε παράβαση που κάνουν τα στελέχη μίας τράπεζας αφορά τα ίδια τα ιδρύματα. Αυτά ζημιώνονται. Την ακινησία που πάγωνε τα πάντα θεραπεύει η νέα ρύθμιση έγκλιση από τις διοικήσεις των τραπεζών προβλέπει. Καμία υπόθεση δεν κλείνει. Η τραπεζική δραστηριότητα ελέγχεται από συγκεκριμένους κανόνες. Ό, τι ισχύει στην Ευρώπη, ισχύει επιτέλους κι εδώ.

  -Πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια για επιχειρηματικές αποφάσεις που πήραν. Ελέγχεται αυτή η απόφαση από την ίδια την τράπεζα. Πήγαν στελέχη σε δικαστήρια. Σχεδόν όλα αθωώθηκαν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τεράστια αποεπένδυση που κρατάει καθηλωμένη τη χώρα. Ποιο στέλεχος θα έχει το θάρρος να υπογράψει μία γενναία ρύθμιση;. Για αναδιαρθρώσεις;

  -Εμείς λάβαμε εντολή να βάλουμε μπροστά τη μηχανή της οικονομίας. Να προσελκύσουμε επενδύσεις, να ανοίξουμε δουλειές και αυτό θα κάνουμε.

  -Ξεκινήσατε με ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Δε θέλετε να συζητήσουμε νηφάλια, αλλά να πέσουμε σε μία παγίδα έντασης. Αν θέλετε να το πράξετε είναι δικαίωμά σας. Εγώ δε θα το κάνω. Έχω μία χώρα να κυβερνήσω κι ένα λαό να ενημερώσω.

  -Επειδή μου είπατε ότι δεν έρχομαι στη Βουλή, για να απαντήσω, ιδού τα δικά σας στατιστικά. Είχαν κατατεθεί 319 ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό. Σε 4,5 χρόνια απαντήσατε σε έντεκα. 

  Διαβάστε ακόμη:

  * Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη  για εύνοια σε "μπαχαλάκηδες με κοστούμι"

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ