Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Νοε-2019 17:36

  Ψήφος αποδήμων:  Οι αλλαγές για την εξασφάλιση 300 "ναι"

  Ψήφος αποδήμων:  Οι αλλαγές για την εξασφάλιση 300 "ναι"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν ομόφωνα το άρθρο 54 και το σχέδιο νόμου που θα εξειδικεύσει την ψήφο κατοίκων του εξωτερικού απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στην τελική ευθεία ψήφισης της Αναθεώρησης του Συντάγματος. 

  Όπως είπε το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε ήδη στην δημοσιότητα το σχέδιο νόμου. Ενώ συνοψίζοντας τις προϋποθέσεις για να ψηφίζει κάποιος εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους  στον τόπο κατοικίας του είπε τα εξής: "Καταρχήν ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι. Προϋπόθεση είναι 35 χρόνια απουσίας και 2 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Και τα τελευταία 1 η 2 χρόνια να έχει κάνει φορολογική δήλωση".

  Οι τελικές αλλαγές θα διαμορφωθούν ώστε να εξασφαλιστεί η συναίνεση και του ΚΚΕ- η οποία πιθανότατα θα είναι κλειδί για την υπερψήφιση του νόμου ακόμη και από 300 βουλευτές. Αυτό που ζητεί ο Περισσός και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσθήκη στο άρθρο 54 προστεθεί η έννοια του 'πραγματικού δεσμού'.

  Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε μιλώντας και για τις μεταναστευτικές ροές ότι η εθνική ασφάλεια είναι όρος για την κοινωνική συνοχή και γι’ αυτό  χρειάζεται επιστράτευση δυνάμεων παγκόσμιου ελληνισμού. Πρώτα- πρώτα τα νέα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό για να έχουν ευκαιρίες ή μια καλύτερη ζωή. Αλλά και για όσους έφυγαν αλλά συνεχίζουν να νοιάζονται. Με πράξεις κι εμείς πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε την στήριξη μιας άλλης Ελλάδας που ζει έξω από τα σύνορα. Χρειάζονται 200 ψήφοι για το νόμο.  Σε εμάς ανήκει η ευθύνη για να έχουμε τις συγκλίσεις που απαιτούνται. Εμείς θέλουμε επιστολική ψήφο. Η εντολή που έλαβα και υπηρέτησα με ενθουσιασμό ήταν να δημιουργήσουμε συγκλίσεις για να δώσουμε δυνατότητα σε  όσους περισσότερους. Στους 22 Οκτωβρίου καταλήξαμε σε συνθήκη συμβιβασμού. Αισθάνομαι βεβαιότητα ότι τα κόμματα θα ψηφίσουν με αίσθηση ευθύνης".

  Η πρόταση της ΝΔ (όχι τελική) για το άρθρο 54

  Η πρόταση της πλειοψηφίας για το άρθρο 54 η οποία μπορεί να αλλάξει αφού υπάρχει ακόμα διαπραγμάτευση με τα κόμματα (πχ το ΚΚΕ ζητάει να προστεθεί η έννοια του 'πραγματικού δεσμού') μέχρι την ψήφιση του Συντάγματος την Δευτέρα είναι η εξής: Να προστεθεί νέα παράγραφος 4 που έχει ως ακολούθως:

  "4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου".

  Το τελικό κείμενο 


  Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος:

  -Με βάση την πρόταση αναθεώρησης, προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας Ελλήνων είναι ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στην Ελλάδα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν.

  -Με την αναθεώρηση του άρθρου 54 προβλέπεται ότι ορισμένες θέσεις από τους βουλευτές Επικρατείας κάθε κόμματος να καταλαμβάνονται από Έλληνες της διασποράς. --Ακόμα καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού.

  "Κρίθηκε αναγκαίο στο άρθρο 54, που είναι αναθεωρητέο, να θωρακισθούν συνταγματικά οι προβλέψεις που θα περιληφθούν στο νόμο, το σχέδιο του οποίου συντάχθηκε με βάση τη συμφωνία της 22ας Οκτωβρίου", επεσήμανε.

  Σύμφωνα με το τελικό κείμενο προτείνεται στο άρθρο 54 να προστεθεί νέα παράγραφος 4 που έχει ως ακολούθως:

  "4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου".

  "Η συγκεκριμένη προσθήκη στο άρθρο 54 του Συντάγματος, γίνεται για να θωρακισθούν συνταγματικά οι περιορισμοί που θέτουν ορισμένα κόμματα σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις που θα γίνονται στους εκτός επικρατείας Έλληνες να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Πολλές εξ αυτών είναι δυνητικές και όχι υποχρεωτικές γιατί είναι κρίμα να γίνει το λάθος που έγινε σε προηγούμενη αναθεώρηση και να δεσμεύσουμε αμετάκλητα νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στο μέλλον", υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

  "Με πράξεις, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε τη στήριξη αυτής της άλλης Ελλάδας, που ζει εκτός των συνόρων της χώρας. Και ένας τρόπος με ιδιαίτερη σημειολογική αλλά και πρακτική αξία είναι να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του δικαιώματος που έχουν να ψηφίζουν, όσοι, βεβαίως είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:

  "Το Σύνταγμα ρητώς αναγνωρίζει το δικαίωμα των εκτός επικρατείας Ελλήνων να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία και παραπέμπει σε νόμο, ο οποίος θα τους διευκολύνει για να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Νόμος, ο οποίος, για να ισχύσει, απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής. Σε εμάς ανήκει η ευθύνη να δημιουργήσουμε εκείνες τις συγκλίσεις ώστε να υπάρξει η πλειοψηφία των 200 εδρών για να περάσει από τη Βουλή ο νόμος".

  Ο Υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ακόμα ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει στο να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και το δικαίωμα αυτό θα έπρεπε να ασκείται μέσω της επιστολικής ψήφου.

  Ωστόσο, όπως είπε, αυτή η θέση της, με βάση τους σημερινούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, δεν θα συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων που προβλέπει το Σύνταγμα".

  "Δυστυχώς οι περιορισμοί που τέθηκαν από κόμματα δεν επιτρέπουν να κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όσοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του νόμου θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα, ερχόμενοι στην Ελλάδα και στις εκλογικές περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι".

  "Σαφώς δεν είναι αυτό που επιδιώκαμε. Πρόκειται για μια συνθήκη συμβιβασμού, η οποία όμως επιτρέπει να κάνουμε ένα σημαντικότατο πρώτο βήμα", κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ