Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Νοε-2019 09:21

  Τι διαμήνυσε ο Μητσοτάκης σε ΕΕ για προσφυγικό-μεταναστευτικό μέσω ΕΛΚ

  Τι διαμήνυσε ο Μητσοτάκης σε ΕΕ για προσφυγικό-μεταναστευτικό μέσω ΕΛΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Την ανάγκη της ευρωπαϊκής λύσης και της αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες της Ένωσης για τη διαχείριση της κρίσιμης ατζέντας του προσφυγικού-μεταναστευτικού φέρνει στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Στον απόηχο της ανακοίνωσης των πρώτων μέτρων βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, που σχετίζονται με την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναμένεται ότι θα σταθεί ιδιαίτερα στο ζήτημα της αρωγής, θέτοντας ως νούμερο ένα ζητούμενο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας την ανάγκη επιμερισμού των βαρών.

  Το μήνυμά του, άλλωστε, ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο όριό της όσον αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι διαρκές, κυρίως προς τους εταίρους που… κωφεύουν μπροστά στη συνεχή διόγκωση του προβλήματος, τη στιγμή που στον ορίζοντα ισχυρό είναι το ενδεχόμενο μίας ακόμα συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά στο Λονδίνο και στη Σύνοδο Κορυφής του Νάτο. Μία συνάντηση που, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, θα έχει ως βασική αιχμή της το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις υποχρεώσεις της Άγκυρας, όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Επιμερισμός βαρών

  "Για εμένα η βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να είναι η δουλειά που απαιτείται να γίνει στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου, που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο", τόνισε, χθες ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο εκδήλωσης διαλόγου με νέους Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.

  "Ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό  και προσφυγικό δεν μπορεί να μένει κενό γράμμα, αλλά πρέπει να είναι μια ουσιαστική πολιτική που θα παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημείωσε, στο πλαίσιο των εργασιών της συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ και προανήγγειλε ότι θα αναφερθεί εκτενώς στο θέμα στη σημερινή κεντρική του ομιλία. Το μήνυμα Μητσοτάκη είναι σαφές. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η κατάσταση όσον αφορά την Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της. "Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε 500 πρόσφυγες και μετανάστες σε ημερήσια βάση. Οι συνθήκες στα νησιά είναι πάρα πολύ δύσκολες", ανέφερε.

  Με την ανακοίνωση της πρώτης "φουρνιάς" των μέτρων, πάντως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθιστά απόλυτα σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι το πλαίσιο στη χώρα μας αλλάζει και γίνεται αυστηρότερο. Το κυβερνητικό πλάνο προβλέπει αύξηση των ελέγχων στα σύνορα και αύξηση στις επιστροφές, ενώ μέχρι τον Ιούλιο θα είναι πλήρως λειτουργικές οι κλειστές δομές σε όλα τα νησιά, με πρώτη που θα ανοίξει να είναι αυτή της Σάμου.

  Επόμενο στάδιο οι ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας

  "Θα αποκτήσουμε νέα συστήματα που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίζουμε εύκολα και να επικοινωνούμε με την άλλη πλευρά, για να σταματούν τις ροές", τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής για τους ελέγχους που θα πραγματοποιούνται στη θάλασσα. Την ίδια στιγμή, οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση και κατασκευή ελεγχόμενων δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα έχουν ήδη ξεκινήσει.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατασκευαστούν οκτώ έως δέκα τέτοια κέντρα στην ενδοχώρα, με εξαίρεση τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς των Ιονίων Νήσων. Η διαφορά των ελεγχόμενων από τα κλειστά κέντρα είναι ότι τα δεύτερα έχουν τον χαρακτήρα του hotspot, μιας και εκεί θα "τρέχουν" οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης των αιτούντων άσυλο, ενώ αυτή η λειτουργία, με βάση τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, δεν προβλέπεται για την ενδοχώρα. Την ίδια στιγμή, θα υπάρχει σαφές πλαίσιο λειτουργίας, η είσοδος και έξοδος όσων διαμένουν θα είναι οριοθετημένη, ενώ όσοι παραβαίνουν τον κανονισμό λειτουργίας θα οδηγούνται σε κλειστά κέντρα προς απέλαση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ