Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Νοε-2019 21:37

  Γ. Γεραπετρίτης: "Ναι, υπό όρους" στη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία

  Γ. Γεραπετρίτης: "Ναι, υπό όρους" στη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ναι, αλλά υπό όρους", λέει ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή τη δυνατότητα να έρχονται νομοσχέδια στην Βουλή μετά από πρόταση που συγκεντρώνει έναν ικανό αριθμό υπογραφών.  

  Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε, ωστόσο, ιδιαίτερα περήφανος για ένα άλλο σημείο της αναθεώρησης του Συντάγματος. "Είμαι περήφανος γιατί η σημερινή πλειοψηφία κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα της μειοψηφίας να ζητάει τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, κι ας γνωρίζουμε πως μπορεί να στραφεί εναντίον μας στην παρούσα συγκυρία. Είμαι περήφανος γιατί θεωρώ ότι το επίπεδο του κοινoβουλευτισμού κρίνεται από το δικαίωμα της μειοψηφίας να ελέγχει την πλειοψηφία" τόνισε.

  Σε ό,τι αφορά τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία ο υπουργός έδωσε το περίγραμμα της τελικής πρότασης της κυβέρνησης λέγοντας: "Η δική μας πρόταση θα εμπεριέχει όρους και περιορισμούς για την άσκηση του δικαιώματος αυτού. Ορισμένα ζητήματα εξ ορισμού δεν μπορούν να εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Για παράδειγμα ζητήματα εθνικής άμυνας ή εξωτερικής πολιτικής. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό. Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει και κάποιος περιορισμός στον αριθμό των προτάσεων που θα υποβάλλονται".

  Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Αλλαγής προτείνει ότι η Βουλή θα συζητά υποχρεωτικά προτάσεις νόμου εάν συγκεντρωθούν τουλάχιστον 500.000 υπογραφές, ο ΣΥΡΙΖΑ 100.000 και το ‘Μέρα25’ 30.000 υπογραφές. Ο ίδιος ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα.

  Μ. Ντ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ