Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Νοε-2019 11:55

  Μεταναστευτικό: Παράταση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά - Αλλάζουν οι δομές - Κλείνει η Μόρια

  Μεταναστευτικό: Παράταση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά - Αλλάζουν οι δομές - Κλείνει η Μόρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:50

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ενιαίος φορέας φύλαξης συνόρων, ενώ θα ιδρυθεί θέση εθνικού συντονιστή για τα ασυνόδευτα παιδιά, μέσω της Προεδρίας της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

  Αναφορικά τώρα με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, η Κυβέρνηση προχωρά:

  -Στην παράταση, έως 31.12.2020, των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.

  -Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.

  Η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ. Την ίδια στιγμή, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το "Πρόγραμμα Αλληλεγγύη" που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

  Όπως τόνισαν οι κύριοι Πέτσας και Στεφανής, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων:

  -Βραχυπρόθεσμα, επανέρχεται ο έλεγχος και η ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση.

  -Μεσοπρόθεσμα, υλοποιείται αριθμός δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές,  δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.

  "Σε ό,τι αφορά λοιπόν στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε Ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020", τόνισε ο υφυπουργός, Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

  Όσον αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

  -Ασυνόδευτα παιδιά. "Σήμερα την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής  μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Να αναμένετε ανακοινώσεις από τον ίδιον τον κ. Πρωθυπουργό", είπε ο κ. Στεφανής.

  -ΜΚΟ. Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

  -Άσυλο και Επιστροφές. Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου. 

  -Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά. Ο σχεδιασμός προβλέπει:

  -Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+.

  -Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+.

  -Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+.

  -Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως  Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+.

  -Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+.

  Το ταμείο αφορά σε όλους τους δήμους

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς εάν το Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 αφορά μόνο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ή και την ενδοχώρα, τόνισε πως η δράση του θα "αγκαλιάσει" όλους τους δήμους της χώρας που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

  Όπως ανακοινώθηκε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα θα έχουν τη δυνατότητα αύξησης της δυναμικότητάς τους κατά 40%. "Θα αποτρέψουμε να έχουμε νέα Μόρια", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

  Το κυβερνητικό πλάνο, ταυτόχρονα, προβλέπει αύξηση των ελέγχων στα σύνορα και αύξηση στις επιστροφές, ενώ μέχρι τον Ιούλιο θα είναι πλήρως λειτουργικές οι κλειστές δομές σε όλα τα νησιά, με πρώτη που θα ανοίξει να είναι αυτή της Σάμου.

  "Θα αποκτήσουμε νέα συστήματα που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίζουμε εύκολα και να επικοινωνούμε με την άλλη πλευρά, για να σταματούν τις ροές", είπε ο κ. Στεφανής για τους ελέγχους που θα πραγματοποιούνται στη θάλασσα.

  Τι μέλλει γενέσθαι στην ενδοχώρα

  Όπως σημειώνουν πηγές, στην κυβέρνηση είναι έτοιμος ο σχεδιασμός και για "ελεγχόμενα κέντρα" στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αυτά θα είναι περίπου δέκα, καθώς θα εξαιρεθούν οι περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Βορειοανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων.

  Η διαφορά των ελεγχόμενων από τα κλειστά κέντρα είναι ότι τα δεύτερα έχουν τον χαρακτήρα του hotspot, μιας και εκεί θα "τρέχουν" οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης των αιτούντων άσυλο, ενώ αυτή η λειτουργία, με βάση τη Δήλωση Ε.Ε. Τουρκίας, δεν προβλέπεται για την ενδοχώρα. Την ίδια στιγμή, θα υπάρχει σαφές πλαίσιο λειτουργίας, η είσοδος και έξοδος όσων διαμένουν θα είναι οριοθετημένη, ενώ όσοι παραβαίνουν τον κανονισμό λειτουργίας θα οδηγούνται σε κλειστά κέντρα προς απέλαση.

  Πώς θα είναι οι νέες κλειστές δομές 

  Μεταναστευτικό: Νέες δομές (11.2019)

  Μεταναστευτικό: Νέες δομές (11.2019)

  Μεταναστευτικό: Νέες δομές (11.2019)

  Μεταναστευτικό: Νέες δομές (11.2019)

   

  Η εικόνα των δομών σήμερα 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ